Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:15
23. 4. 2020

V Jihomoravském kraji pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. Aktuálně je nemocných 219, za posledních 24 hodin hygienici evidují osm nově nakažených, ale 18 vyléčených. Celkově se koronavirem nakazilo 411 lidí, 179 je jich vyléčeno a 13 jich zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let).

 

Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (73), nejméně naopak na Hodonínsku (už jen 5). V karanténě je celkem 501 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5 571 testů.

 
17:06
23. 4. 2020

Dětská nemocnice v Brně chce od 4. května dělat akutní i plánované operace bez omezení, uvedl Pavel Žára, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod niž Dětská nemocnice spadá. Nemocnice omezila zákroky kvůli koronaviru.

 

Minimálně do konce května podle Žáry potrvá u hlavní brány měření teploty dětem i doprovodu a děti s podezřením na covid-19 budou ambulantně vyšetřené a hospitalizované jen na určeném oddělení kliniky dětských infekčních nemocí.

 
15:59
23. 4. 2020

Vzkazy, slova povzbuzení, poděkování. Vstřícné vztahy personálu obchodu Brněnka v Kuřimi a nakupujících v náročné době koronavirové přesvědčivě dokumentuje i tento vzkaz u vchodu do prodejny. 

 
14:23
23. 4. 2020

Nemocnice v Blansku koupila kvůli koronaviru dva termodispleje. Nemocnice v Blansku bude měřit pacientům i zdravotníkům přicházejícím do nemocnice tělesnou teplotu přes termodisplej. Odpadne tak dosavadní měření teploměry.

 

Přístroj, který stojí 30.000 korun, po rozpoznávání obličeje změří povrchovou teplotu těla. Vše barevně zobrazí, zvukový signál pak ohlásí, když přijde pacient s teplotou. Proces je bezkontaktní, spolehlivý, navíc neobtěžuje měřeného.

 

„Test měření teploty u zaměstnanců nemocnice prokázal zrychlení jejich průchodu a také přesnější naměřené hodnoty. Proto jsme rozhodli, že přístroje k hlavním vstupním koridorům zakoupíme,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

 
14:17
23. 4. 2020

Osm znojemských zastupitelů z hnutí Pro Znojmo vyzvalo otevřeným dopisem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby vláda urychlila otevření hranic. Zdůrazňují, že pro region je z ekonomického hlediska otevřená hranice velmi důležitá, protože řada obyvatel pracuje na opačné straně hranice a má tam obchodní vazby.

 

„Podle mého názoru by měla vzít vláda na vědomí snahu o rychlejší otvírání hranic a měla by to zkonzultovat s týmem chytré karantény a epidemiology," podotkl starosta města Jan Grois.

 
13:34
23. 4. 2020

V laboratoři bioplastů na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně vznikl koncept respirátoru, který by se dal vyrábět podobně levně a jednoduše, jako třeba plastové kelímky. Metoda vakuového termoformingu umožní velkovýrobu. Respirátory by tak byly dostupné nejen pro složky záchranného systému, ale i pro běžné uživatele, uvedla mluvčí Tereza Kadrnožková.

 

Hotové jsou první funkční prototypy jedné základní velikosti, které čeká další testování. Škola chce koncept nabídnout firmám, které s vakuovým termoformingem pracují. Případného výrobce pak čeká ještě řada nutných certifikací.

 
12:16
23. 4. 2020

Po jihomoravské Kuřimi se pohybuje muž, který zneužívá současnou situaci ke svému obohacení. Nabízí seniorům pomoc s vyřízením výhodnějších obědů či sociálních dávek. Ve skutečnosti se snaží ze seniorů vylákat peníze, údajně určené na kolek, zálohu a podobně. V jednom případě skutečně získal menší obnos, další oznámení prověřuje policie.

 

„O události jsme informovali občany prostřednictvím sociálních sítí, použijeme i městský rozhlas. Podvodník má kolem 50 roků, je statné postavy,“ uvedl starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

 
11:56
23. 4. 2020

Obrovský zájem vyvolalo dnes v Brně testování kolektivní imunity vůči koronaviru, které ráno začalo na dvou místech. Zájemci čekali ve frontách už před zahájením testování v 8 hodin. Před polednem organizátoři vyzvali zájemce, aby už dnes nechodili, protože naplnili denní kapacitu.

 

V jednom stanu stačí za den otestovat asi 350 lidí. Stany budou na Moravském náměstí a u univerzitního kampusu týden od 8 do 18 hodin. Pro příští dny se uvažuje o rezervačním systému.

 
9:03
23. 4. 2020

V Brně je obrovský zájem o testování. Na Moravském náměstí je dav lidí, kteří se chtějí nechat testovat na nový koronavirus covid-19. „Už v tuhle chvíli je tam tolik lidí, že je naplněna celodenní kapacita,“ zaznělo před chvílí na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Obdobná situace je přitom i u univerzitního kampusu v Bohunicích. Více čtěte ZDE