Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:41
22. 4. 2020

V Jihomoravském kraji pokračuje tendence, kdy počet vyléčených mírně převyšuje počet nově nakažených koronavirem covid-19. Aktuálně je nemocných 229, za posledních 24 hodin hygienici evidují sedm nově nakažených, ale osm vyléčených. Celkově se koronavirem nakazilo 403 lidí, 161 je jich vyléčeno a 13 jich zemřelo (všechni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 76 let). Aktuálně nejvíce nakažených je v Brně (79), nejméně naopak na Hodonínsku (už jen 5). V karanténě je celkem 608 lidí, a to včetně pendlerů. Celkově bylo provedeno 5 444 testů.

 
17:48
22. 4. 2020

Dvě desítky studentů bojových umění a sebeobrany na Masarykově univerzitě v Brně pomáhají jako dobrovolníci v boji proti šíření koronaviru. Roznášeli například zásoby v nemocnicích a stěhovali z kolejí zahraniční studenty, kteří se nemohli vystěhovat sami. Jsou připravení působit i u odběrových stanů. 

Studenti Katedry gymnastiky a úpolů Fakulty sportovních studií pomáhali například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny při distribuci zásob pro zdravotnické pracovníky. „Zejména přenášeli těžší břemena a prováděli další náročnější činnosti,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

 
16:18
22. 4. 2020

Fakultní nemocnice (FN) Brno hlásí kvůli koronaviru obrovskou ztrátu. Přibližně o 200 milionů korun přišla v březnu FN Brno kvůli opatřením přijatým v souvislosti s koronavirem covid-19. Další ztrátu si připíše i v dubnu. „Zatím je brzy na čísla, ale doufám, že to bude proti březnu jen 150 milionů,“ uvedl Jaroslav Štěrba, ředitel nemocnice.

 
15:25
22. 4. 2020

Znojemská nemocnice obdržela zásilku 120 ochranných štítů od pražské společnosti Prusa Research 3D printers. Vedení nemocnice je ihned předalo zdravotníkům, kteří se podílejí na chodu znojemských klinik.

 
15:02
22. 4. 2020

Brněnský magistrát objednal tisíce ochranných štítů. Město Brno navázalo spolupráci s výzkumníky z Vysokého učení technického (VUT) a objednalo pro potřeby magistrátu a jím zřízených organizací 3,5 tisíce štítů. „Jsem hrdá, že právě vědcům z Vysokého učení technického v Brně se podařilo zrychlit jejich výrobu, díky čemuž bude možné ochránit více zdravotníků a pracovníků v první linii,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková (42, ODS).

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:15
22. 4. 2020

Nouzový stav kvůli koronaviru by se měl z konce dubna prodloužit do poloviny května, myslí si jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO) s tím, že se na tom shodlo 11 ze 14 hejtmanů. Podle něj by se však měla rychleji uvolňovat některá opatření.

 

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) si naopak myslí, že by bylo vhodné nouzový stav v závěru dubna ukončit, pokud to bude podložené fakty z hlediska bezpečnosti.

 
13:32
22. 4. 2020

Znojemská nemocnice ukončila provoz mobilního týmu, který jezdil k odběrům domů k lidem s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Od 11. března tým udělal 263 odběrů, uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. V areálu zdravotnického zařízení je nyní v provozu místo, kam mohou přijet lidé autem a nechat se otestovat. 

 
11:55
22. 4. 2020

Vyškov odpustil měsíční nájemné živnostníkům, kteří podnikají v prostorách ve vlastnictví města. S ohledem na nouzový stav radní zároveň schválili prodloužení splatnosti místních poplatků. Vedení města tak reagovalo na opatření vlády v souvislosti s koronavirovou nákazou. 

 

„Vládní opatření se pochopitelně dotklo i našich živnostníků, kteří podnikají v prostorách ve vlastnictví města Vyškova v pronájmu. Jedná se o 18 případů. Rada rozhodla o odpuštění nájemného za měsíc duben,“ uvedl místostarosta města Roman Celý (KDU-ČSL). U měsíčních plateb radní zároveň posunuli u května a června splatnost nájemného o 90 dní. Týká se to i živnostníků, kteří platí čtvrtletně.

 
10:05
22. 4. 2020

Kuchaři restaurace Jakoby z Jakubského náměstí v Brně vaří denně zdarma jídla zdravotnickým záchranářům, hasičům, policistům a strážníkům. Zatím rozdali tři tisíce uvařených jídel. Kuchaři si ze začátku financovali všechny náklady spojené s přípravou a rozvozem jídla z vlastních peněz a za přispění přátel. Finančně přispěly pak  i stravenkové firmy. Přispět může, kdokoliv bude mít zájem, a sice prostřednictvím transparentního účtu organizace DNES POMÁHÁM (číslo účtu je 2401487218/2010, variabilní symbol 60200).

 
9:51
22. 4. 2020

Svůj podpis pod petici, která protestuje proti znovuotevření kadeřnických salónů až k datu 25. května, připojil i majitel brněnského kadeřnického studia Střihoruký Edward Jan Špilar. Ten v roce 2017 kandidoval do senátu jako nestraník za KDU-ČSL.

 

„Já jsem kadeřnictví zavřel, propustil čtyři zaměstnance, kteří skončili na úřadu práce. Jste týdny bez tržby, ale musíte dál platit nájem, nikdo vám nepočká, uhradit sociální a zdravotní pojištění. Je to skličující, navíc nabízenou „pomoc“ provází byrokracie. Mám pocit, že vláda si vůbec neuvědomuje, že řadu lidí posílá ke dnu," tvrdí Špilar.

 
9:33
22. 4. 2020

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně začíná od příštího týdne obnovovat plánované operace! Operační provoz se začíná postupně vracet do běžných kolejí. Nemocnice před několika týdny přijala řadu bezpečnostních a hygienických opatření, která se ukázala být velmi efektivní. Je jednou z mála v ČR, kde nedošlo k plošné nákaze personálu. Počet pacientů s onemocněním covid-19 ve vážném stavu se snižuje, a tak může FNUSA začít od 27. dubna postupně obnovovat plánovanou operativu.

 
8:51
22. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve středu ráno od začátku pandemie celkem registrováno 400 nakažených novým koronavirem. Vyplývá to z ranní statistiky ministerstva zdravotnictví. Od úterního večera přibyli tři noví pacienti, šest lidí zůstává ve vážném stavu ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Testy v kraji podstoupilo více než 5352 lidí, 321 zůstává v karanténě, v tzv. karanténě 306 repatriantů a pendlerů.

 

Nejvíce potvrzených případů je v Brně (143), 104 je na Břeclavsku, nejméně je i nadále na Hodonínsku (10). Z celkového počtu nakažených se 153 vyléčilo, 13 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 76 let ).