Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus v Česku a šíření kanalizací? Primářka Roháčová kvůli Itálii zdvihla prst

Aktualizováno -
26. února 2020
08:35
Autor: Andrea Ulagová - 
22. února 2020
19:05

Na nákazu novým typem koronaviru zemřeli první Evropané, v Itálii to bylo od víkendu už 11 lidí. A počty nakažených tu jdou do stovek. Zatímco v Číně počet nakažených klesá, v Evropě naopak stoupá. U dalšího muže z Číny se objevily příznaky až po 27 dnech inkubační doby. Vědci navíc identifikovali nový typ koronaviru v moči pacientů, což znamená, že se dostane do kanalizace. Jak řekla Blesk Zprávám primářka Hana Roháčová z pražské Nemocnice Na Bulovce, nyní je důležité, jak se bude virus chovat mimo Čínu.

Blesk Zprávy: Na nákazu novým typem koronaviru zemřeli první dva Evropané, jde o staršího muže a ženu ze severu Itálie, kde již úřady potvrdily 50 nakažených pacientů. Ani jeden z nich nebyl v Číně. Jak mohlo k nákaze dojít? (rozhovor vznikal vznikal v sobotu 23. 2., pak počty mrtvých a nakažených v Itálii dál narostly, pozn. red.)

Hana Roháčová: Samozřejmě je známo, odkud se koronavirus prvotně rozšířil, ale ten pohyb lidí a cestovatelů je velký. A vzhledem k tomu, že víc než 80 procent nákaz probíhá ve formě lehkého respiračního infektu (infekce, pozn. aut.), to znamená infektu dýchacích cest, tak se samozřejmě mohlo stát, že některé nakažené osoby se dostaly někam nekontrolovaně. A nebyly vyšetřovány, protože k tomu nebyl důvod - to je jedna z nejpravděpodobnějších verzí.

Blesk Zprávy: Čína upozornila na případ muže z provincie Chu-pej, která je ohniskem nákazy, že u muže (70) se příznaky objevily až po 27 dnech inkubační doby. Dosud se za maximální inkubační dobu uvádělo 14 dní. Znamená to, že virus se mění, začíná mutovat?

Hana Roháčová: Toto zatím nebylo nikde zoficializováno, pořád se počítá jako inkubační doba do 14 dnů, někdy se uvádí do 10 dnů, takže je otázka, kdy u tohoto případu došlo k poslednímu kontaktu, ale nevím, že by se oficiálně měnila délka inkubační doby.

Blesk Zprávy: Počet nakažených v Číně mírně klesl, zatímco v Evropě stoupá. Předznamenává to novou fázi šíření koronaviru?

Hana Roháčová: Číňané udělali velká restriktivní opatření, nicméně těch případů jsou tam desítky tisíc - tedy těch, o kterých víme, respektive těch, které jsou potvrzeny. Ale tam může být celá řada případů, které nebyly dřív vyšetřovány. U šíření v Evropě a jiných státech mohli být lidé nemocní nikoliv tou závažnou formou, ale mohlo to u nich proběhnout velmi lehce.

Takže otázka samozřejmě je, jak ten virus se bude chovat na území jiných států než Čína, možná že jeho vlastnosti oslabí natolik, že to proběhne jako epidemie lehčího virového onemocnění. Nebo se bude chovat jako v Číně, ale to zatím nevíme.

Blesk Zprávy: Měly by státy zavést přísnější opatření k zastavení šíření?

Hana Roháčová: To je u takového viru složité. Jak zastavit šíření? To by muselo dojít k izolacím jednotlivých států, měst nebo oblastí, kde se virus šíří, jako na východě Itálie. Ale je to složitá situace a těžko může Světová zdravotnická organizace nařídit státům, aby uzavřely hranice.

Blesk Zprávy: Čínští vědci identifikovali nový typ koronaviru v moči pacientů. Jak dnes oznámil čínský list The Global Times, virus se přesouvá krví k orgánům a mnohé může poškodit. Jeho přítomnost v moči také znamená, že se dostane do kanalizace. Můžeme se tedy koronavirus šířit i tímto způsobem?

Hana Roháčová: O tomhle detailní informace nemám, ale řada virů se vylučuje močí, nicméně odpadní vody v zemích našeho hygienického standardu jsou dekontaminovány, čili zbavovány choroboplodných zárodků v čističkách. Tímto způsobem by tak k rozšíření koronaviru dojít nemohlo. Otázkou jsou samozřejmě země s nižším hygienickým standardem.

Blesk Zprávy: Dalo by se predikovat, zda se k nám koronavirus vůbec dostane?

Hana Roháčová: Nelze predikovat, kdy se to dostane k nám. Mezinárodní pohyb je čilý, podívejte se, kolik občanů vycestovává ven, a nemám na mysli cestování do epicentra nákazy v Asii. Pohyb nelze zastavit. Znovu opakuji, že otázka je, jak se virus bude chovat na území jiných států než v Číně. Nedá se říct, že se k nám nedostane, ale to je spekulativní.

Blesk Zprávy: Ale nemusel by...

Hana Roháčová: Nemusel by se dostat, samozřejmě, ale Itálie ukazuje, že i když je to země, která hlídá hranice a občany, přesto se to stalo, takže stoprocentně si tím nebudeme jisti. Čas ukáže, ale dle mého názoru se virus zatím chová jako virus chřipky - úmrtnost je stejná, i průběh je téměř stejný. Navíc 80 procent nákazy má lehký průběh, kdežto chřipka má skoro vždy těžký průběh. Virus se chová méně agresivně než chřipka, ale samozřejmě je to velký problém pro ty, kteří jsou oslabeni.

Video  Babiš o koronaviru: Do Číny by neletěl, z epidemie obavy nemá a přijatá opatření hájí. 
Video se připravuje ...

Koronavirus má vliv i na přípravu autosalonu v Ženevě >>>

Koronavirus v Evropě:

Koronavirus se v Česku má vliv na podnikání >>>

Je třeba se koronaviru bát v těhotenství?>>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 26. února 2020 10:11 )

Milion chvilek roznáší nákazu po celé republice.Měli by je izolovat.

gallio ( 26. února 2020 10:07 )

připraveni v CR jsou stejně jako silničáři na první sníh.

marmat ( 23. února 2020 18:33 )

air_:
Vám nepomůže už asi NIC ....

marmat ( 23. února 2020 18:24 )

banány:
....zatím vyžadujete rychlý lékařský zásah VY....
Ani kokain tohle nedokáže !!!

marmat ( 23. února 2020 18:22 )

Andrea Ulagová....je zároveň i autorka TITULKU ????
Má zadání, aby TO bylo aspoň trochu skandální !!!???
Kolik je té paní která na první řádek dá hlášení
"Koronavirus v Česku a šíření kanalizací?!
To si dělá ko.y ?

Zobrazit celou diskusi