Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nebezpečný virus z Číny začal mutovat a rychle se šíří. Vyžádal si už 17 mrtvých

Aktualizováno -
22. ledna 2020
21:50
Autor: ČTK - 
22. ledna 2020
06:42

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru rychle stoupá. Počet infikovaných se dostal na 544. Epidemie plicního onemocnění způsobeného virem si vyžádala už sedmnáct životů. S odvoláním na čínské úřady o tom ve středu informovaly světové agentury. Kvůli rychlému šíření nákazy mimořádně zasedá Světová zdravotnická organizace (WHO). Mimo Čínu už byly první případy zaznamenány v Thajsku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu, podezřelý případ hlásí Mexiko. 

Ještě během úterka se počet případů odhadoval na zhruba 300. Agentura DPA s odkazem na čínskou státní televizi uvedla, že plicní onemocnění způsobené virem se zatím rozšířilo do 14 provincií.

Zástupce ředitele národní zdravotnické komise Li Pin uvedl, že čísla jsou platná k úterní půlnoci. Dodal, že virus se přizpůsobuje a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů o zabránění šíření epidemie. Čína dále přijala opatření, která mají lépe ochránit před nákazou lékařský personál a také zlepšit léčebné metody při onemocnění virem.

Většina případů onemocnění pochází z provincie Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Podle Li Pina pochází z této provincie také devět zemřelých. Nemoc si už vyžádala 17 lidských životů.

Mimo Čínu už byly první případy zaznamenány v Thajsku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu, podezřelý případ hlásí Mexiko. Čína i další země světa už přijaly preventivní opatření. 

Uzavřou se hranice?

WHO má na čtvrteční krizové schůzce rozhodnout, zda vydá celosvětově závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu.

Lidé žijící ve městě jsou nabádáni, aby se neshromažďovali a vyhýbali se místům, kde se dají očekávat davy. Na vlakovém nádraží a na letišti ve Wu-chanu, který je významným dopravním uzlem, byla instalována zařízení na měření tělesné teploty.

Kvůli šíření doposud málo prozkoumaného viru byly zrušeny slavnostní akce plánované k lunárnímu Novému roku. Tento nejvýznamnější čínský svátek letos připadá na 25. ledna.

Preventivní opatření nepřijímají pouze čínské úřady. Například londýnské letiště Heathrow zavádí oddělené prostory pro pasažéry cestující z oblastí postižených novým koronavirem. Bělehradské letiště bude cestující prohlížet termokamerami. Podobná opatření v poslední době přijala letiště v řadě asijských států i v USA, Británii, Austrálii, Itálii či Turecku. Dokonce i Severní Korea se zřejmě rozhodla uzavřít hranice pro zahraniční turisty, aby zabránila rozšíření nového typu koronaviru ze sousední Číny.

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky. Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky. | Reuters

Zdravotníci varovali před obzvláště nakažlivými pacienty, kteří by mohli šíření viru dále urychlovat. Případy takzvaných superpřenašečů se vyskytly během epidemie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), který v letech 2002–2003 postihl jižní Čínu a vyžádal si v několika zemích a oblastech přes 700 obětí.

Severní Korea v reakci na sílící epidemii v Číně zakázala čínským turistům vstupovat do země. Preventivní opatření učinila i tchajwanská technologická společnost Foxconn, která svým zaměstnancům doporučila nenavštěvovat pevninskou Čínu během svátků nového lunárního roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Manowar ( 23. ledna 2020 03:50 )

Čeští zbohatlící,kteží celoročně jezdí po světě to k nám dovezou a budou se léčit u nás.

Walter ( 22. ledna 2020 23:23 )

Teď už se pražské filharmonii a ostatním do číny moc asi nechce !?!

dylina ( 22. ledna 2020 22:08 )

Mimo Čínu už byly první případy zaznamenány v Thajsku, USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu, podezřelý případ hlásí Mexiko.
TAK CO,ZA JAK DLOUHO SE OBJEVÍ U NÁS? MOR JE ZA BRANAMI. MÁTE JIŽ ZAKOUPENY DÝCHACÍ ROUŠKY? BUDE TO ZA CHVÍLI VELMI NEDOSTATKOVÉ ZBOŽÍ!

.tg.bb ( 22. ledna 2020 10:42 )

Tohle na kuřáky prostě neplatí. Vždyť je to jejich hobby! Nezbývá, než jim vyhradit rezervaci, kde si budou čoudit vzájemně do svých vzduchových měchů. Ale ostatním ať dají pokoj.

Tubera ( 22. ledna 2020 10:31 )

Cigaretový kouř je dynamickým komplexem více než 4000 plynných i pevných látek vzniklých nedokonalým spalováním cigaret. Obsahuje 43 prokázaných karcinogenů (mezi nejznámější patří dibenzantracen, benzo-a-pyren, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, arsen, kadmium[1]) dále velké množství kokarcinogenů, promotorů nebo suspektních karcinogenů, mutagenů, alergenů a toxických látek. Dále je bohatý na oxid uhelnatý. V kouři se také zároveň nachází malé množství těžkých kovů, kyanovodíku a pro tabákový kouř specifické nitrosaminy.[2] Zároveň tabákový kouř obsahuje také radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210) díky nimž se plíce silného kuřáka který vykouří 2 krabičky denně ozáří jako při rentgenu plic už za 6 dní.ZAPALTE SI

Zobrazit celou diskusi