Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čeští studenti z ohniska nákazy jedou domů, přivezou je Francouzi. A Čech ve Vietmanu je fit

Aktualizováno -
28. ledna 2020
15:40
28. ledna 2020
14:20

Dvojice českých studentů, která pobývá v ohnisku nákazy, čínském městě Wu-chan, se vrátí domů. Jejich repatriaci zajistí Francie, potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Oba ale musí být 14 dnů v karatnéně. Tyto dva týdny zřejmě studenti stráví ve Francii. Zároveň přinesl dobrou zprávu - u českého turisty, který byl kvůli podezření na koronavirus v karanténě ve Vietnamu, se nákaza nepotvrdila.

Ministerstvo zahraničí s Franicí vyjednávala o možnosti návratu Čechů, kteří jsou ve Wu-Chanu na studijním pobytu, několik dní. „Francie akceptovala naši žádost, že by zajistila evakuaci spolu s francouzskými občany,“ řekl Petříček s tím, že se řeší ještě logistické detaily.

Mladíky čeká pravděpodobně čtrnáctidenní karanténa ve Francii, teprve poté se vrátí do Česka. Pondělní jednání s francouzskou stranou ale podle Petříčka tuto možnost ještě zcela nevyřešilo.

Peníze na cestu zpět může dát stát

Na převozu obou studentů, ale i na samotné karanténě a následné péči se může Česko finančně podílet. Podle Petříčka jde o mimořádnou situaci a v té zákon umožňuje, aby stát náklady nesl.

"Budeme o tom ještě jak se studenty, tak s jejich rodinami jednat, jestli se budou částečně podílet na těch nákladech," řekl šéf resortu zahraničí. Prioritou podle něj je, aby se francouzská nabídka využila. Peníze by prý neměly být překážkou.

V Číně jsou ještě dva další Češi, ti ale neprojevili zájem o to se do Česka vrátit jako si to přejí mladíci, kteří do Wu-chanu jeli na studijní pobyt. "Zbylí dva občané nechtějí opustit oblast, žijí tam dlouhodobě," řekl Petříček.

Čeští diplomaté podle ministra v Číně zůstávají. „Zpřísnila se opatření zejména co se týče hygienických pravidel,tak aby se nevystavovali riziku nákazy,“ doplnil Petříček. Zastoupení pracuje v normálním režimu.

U českého turisty, který byl od neděle v nemocnici ve Vietnamu, se koronavirus nepotvrdil. „Jeho testy byly negativní. Náš občan již měl opustit nemocnici,“ řekl Petříček a zároveň poděkoval zaměstnancům ambasády, kteří se Čechovi věnovali a komunikovali s ním i s jeho rodinou.

"My jsme vydali jasná doporučení, aby čeští občané necestovali do uzavřených oblastí, aby se prostě vyhýbali těmto lokalitám a pokud možno, aby také byli v kontaktu s našimi ambasádami a konzulárními pracovníky," připomněl ministr a dodal, že jsou pracovníci resortu v kontaktu se všemi Čechy registrovanými v Číně, kteří projevili zájem o jakoukoli asistenci.

Počet nakažených koronavirem stoupá každou minutou, nemocných je přes 4500, 106 lidí zemřelo. Své občany evakuuje z epicentra nákazy řada zemí, mimo jiné Spojené státy nebo Japonsko.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. ledna 2020 20:01 )

8vox8:
BOHUŽEL 100% pod patronátem redakce !!!
Pravidla diskuze jsou neplatný fejk ???

marmat ( 28. ledna 2020 19:56 )

Belphegor: zdenkku
No v karanténě se nelé­tá..­..NEP­ROVO­KUJTE tak naivně a hloupě...
Tady nejsou všichni jen trolli a "tydýt"

marmat ( 28. ledna 2020 19:53 )

Belphegor:
Pokud jsou OK...mohou vlakem/busem ...
Mimořádné letadlo je halt za příplatek...

marmat ( 28. ledna 2020 19:49 )

NAZOR-LIDU:
Na jeho nick jede víc lidí...ONA/ONI...
Někdo normálně,jiný Caps Lockem...
Jedná se opravdu o nemocné lidi....přeskakovat-ani nečíst
Jen naprosto nepochopitelná tolerance redakce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa