Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koronavirus v Česku? Návod, jak postupovat, kdy vyhledat doktora. A jaké jsou příznaky

Autor: sab, simao, mah - 
15. září 2020
15:40

 Případů koronaviru znovu přibývá i v Česku. Většina nakažených nemoc covid-19 prodělá s mírnými příznaky nebo zcela bez nich, pro část populace může mít ale onemocnění vážné následky. Jak postupovat v případě podezření, jaké jsou příznaky nemoci, jak dlouho musí být člověk v karanténě, jaká je léčba?

Koronaviry jsou skupina příbuzných virů, které napadají lidi i zvířata. Vyvolávají záněty dýchacích cest. Patří mezi ně třeba smrtelný SARS nebo MERS. Virus, který právě ohrožuje svět, získal název 2019-nCoV.

Kdo je nejohroženější?

Onemocnění připomínající chřipku může být smrtelné hlavně pro lidi s oslabeným organismem. Nebezpečný je covid-19 i pro zdravé jedince, někteří se se zdravotními problémy potýkají i měsíce po vyléčení.

„Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou,“ uvádí české ministerstvo zdravotnictví. Nicméně jeho ministr Adam Vojtěch (za ANO) zdůrazňuje, že většina nakažených se s nemocí vypořádá bez problémů.

Příznaky: Kašel, teploty i akutní respirační syndrom

Hlavní příznaky podle ministerstva zdravotnictví jsou:

  • Dušnost
  • Suchý kašel
  • Horečka trvající více než dva dny

Mezi méně časté příznaky se řadí:

  • Ztráta čichu
  • Ztráta chuti

Dušnost ministerstvo popisuje jako subjektivní potíže s dýcháním. Člověk s dušností se cítí, jako by měl nedostatek vzduchu, zadýchává se i při běžných činnostech a mívá pocit tíže na prsou.

Koronavirus se neprojevuje ihned, ale až po sedmi až čtrnácti dnech. Podle infektoložky Kristýny Herrmannová z Nemocnice Na Bulovce se nemoc na začátku projevuje vždy stejně: „Člověk bude mít teplotu, bude mít kašel. Aby se dostal do stadia těžkého zápalu plic, to trvá. To není tak, že pacient šel z nuly hned do něčeho takového.“ 

Covid-19 tak může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom.

Jak postupovat pokud mám příznaky?

Pokud u sebe člověk pozoruje horečku, která trvá déle než dva dny, případně suchý kašel, má podle ministerstva zdravotnictví kontaktovat svého praktického lékaře. Při kratší době trvání horečky by měl zůstat v domácí karanténě a nadále sledovat svůj stav.

V případě, že má člověk potíže s dýcháním, případně horečku a suchý kašel, má volat na linku 155 a dál postupovat podle instrukcí operátora.

Praktický lékař pacientovi, který přišel do významného kontaktu s osobou nakaženou koronavirem, nebo pacientovi, který vykazuje příznaky nemoci, vystaví žádanku o test. Na ten ovšem mohou v řadě laboratoří i samoplátci. Seznam odběrových míst spravuje ministerstvo zdravotnictví.

Na test se člověk musí dopravit jinak, než hromadnou dopravou. Měl by jet ideálně vlastním autem, Případně jít pěšky nejkratší možnou cestou se zakrytými ústy a nosem a udržovat rozestupy minimálně dva metry.

Při podezření vás čeká karanténa

Pokud se člověk dostane do kontaktu s nakaženou osobou, nebo má příznaky koronaviru, musí zůstat v domácí karanténě. Ta se v případě pozitivního testu na covid-19 změní v povinnou izolaci. Pokud je první test negativní, čekají člověka dva různé scénáře:

Pokud byl testován člověk s příznaky onemocnění:

  • Negativní test značí, že prodělává jiné infekční onemocnění a nevztahuje se tak na něj státem nařízená izolace. I tak by ovšem člověk po dobu trvání příznaků měl zůstat doma a postupovat podle pokynů svého lékaře

Pokud byl testován člověk, který byl v kontaktu s nakaženou osobou

  • Je nařízena karanténa, její délku určí lékař nebo hygienická stanice. Výjimku z ní mají lidé s respirátorem nebo účastníci setkání, kde na sobě nakažených i jeho kontakt měli roušky. Člověk zároveň bude muset podstoupit druhý test na covid-19 a to nejdříve deset dní po posledním kontaktu s nakaženou osobou.

Lék chybí

Přímo se nemoc zatím léčit nedá, zdravotníci mohou jenom tlumit její příznaky. „Léčí se pouze symptomy, teplota, kašel. A v případě pacientů, kteří by měli komplikace, tak se řeší ty komplikace,“ řekla infektoložka Herrmannová.  

Zaručený lék na koronavirus zatím neexistuje. Jedním z adeptů je například remdesivir americké společnosti Gilead Sciences. Experimentální lék byl podmínečně schválen Evropskou lékovou agenturou i českým ministerstvem zdravotnictví, zatím se jím ovšem léčily jen jednotky pacientů.

Prakticky okamžitě se rozjel i vývoj vakcíny proti koronaviru. Zatím nejnadějnější je zřejmě přípravek britské firmy AstraZeneca, která vakcínu vyvíjí společně s univerzitou v Oxfordu. Vývoji se ovšem nevyhnuly problémy. V září 2020 se testování vakcíny na několik dní zastavilo kvůli nečekaným zdravotním problémům jednoho z účastníků testů.

Pro „praktiky“ koronavirus není nic zvláštního

Pokud někdo doma zjistí příznaky stejné jako u koronaviru, s největší pravděpodobností to bude obyčejná chřipka. Ale i na krizový scénář jsou praktičtí lékaři připraveni „Pro nás to není to nic nového. Takové situace se opakují,  takže samozřejmě máme instrukce, jak musíme postupovat. Běžně se to týká například infekcí, které se hlásí hygienikům. Pokud se objeví nějaké zvláštní instrukce, okamžitě informujeme praktické lékaře pomocí SMS a na našich stránkách,“ řekla Blesk Zprávám Jana Uhrová ze Společnosti praktických lékařů a připomněla, že z minulosti už mají zkušenost například s ptačí chřipkou nebo s ebolou.

Praktičtí lékaři teď sledují, jestli pacient v minulých dnech nenavštívil některou z krizových oblastí. „V takovém případě okamžitě voláme hygieniky a ti pak zajistí převoz do nemocnice,“ uvedla Uhrová.

Je možné nakazit se zásilkou z čínských e-shopů?

Během obav z koronaviru se objevují i mezi Čechy různé dílčí otázky. Třeba zda je možné se nakazit při přebrání zásilky z Číny, kde řada Čechů s oblibou nakupuje.

„V tomto případě se není čeho obávat. Koronavirus 2019-nCoV se přenáší stejně jako jiná respirační onemocnění, tedy přenosem z člověka na člověka nejsnáze kapénkovou infekcí. Virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin. Proto se ochranná opatření přijímají především na letištích apod., kde je velké množství lidí,“ upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

„Zásilkové společnosti, spedice a například ani Česká pošta žádná takováto opatření v souvislosti s možnou nákazou čínským koronavirem z balíků a zboží obecně nepřijaly, protože k tomu není důvod,“ dodává ministerstvo.

Více o koronaviru v Česku čtěte ZDE >>>

O tom, jak koronavirus ohrožuje těhotné čtěte ZDE >>>

Co jíst na posílení imunity čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

030101961 ( 27. února 2020 16:15 )

Až by se nakazil nějaký člen senátů,či poslanců,tak by celá vláda ze společného zasedání musela jít do karantény a jejich rodiny asi taky,tak to by byl fofr,a ten klid ve státě,potom...,nebo by stačila jen jedna nakažená osoba v jejich laciné kantýně.

bohusf ( 28. ledna 2020 16:16 )

Blbcu je tu vice, nez nakazenych.Hlavne vyvolat paniku.To jde bulvaru nejlepe...Strach je totiz nejvetsi moci v rukou mocnych nad "bezmocnymi"

lunatic ( 28. ledna 2020 14:56 )

Fajn;osobně tedy pouze nechápu proč se mnozí uchylují k páchání sebevražd,když komfortně stačí navázat jakýkoliv styk - vyjma toho písemného s někým z prokazatelně již nakažených ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa