Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Přátelství“ s Čínou odzvonilo? Peking ruší přímou leteckou linku do Prahy

Autor: ČTK - 
22. ledna 2020
17:28

Čína pozastavila s účinností od začátku března prodej letenek na lety z Pekingu do Prahy s firmou Hainan Airlines. Důvod opatření české ministerstvo zahraničí nezná, sdělila ČTK mluvčí úřadu Zuzana Štíchová. Prezident Miloš Zeman v říjnu řekl, že diplomatická roztržka mezi vedením Prahy a Čínou může vést k odklonění některých leteckých linek z Číny do Prahy. O čínském opatření ve středu informovaly weby Respekt.cz a DeníkN.

„V tuto chvíli nemáme oficiální informace, proč bylo k tomuto kroku přistoupeno. Nevíme tedy, zda se jedná o dočasné či definitivní opatření a zda je motivované komerčně či politicky,“ napsala Štíchová. Česká diplomacie se chce zástupců Číny při nejbližších jednáních ptát, co za rozhodnutím je. Ministerstvo zahraničí podle Štíchové považuje přímé letecké linky za důležitý prvek vzájemných vztahů se zahraničními partnery, které podporují byznys i osobní kontakty.

Mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková ČTK sdělila, že firma Hainan Airlines Letiště Praha o přerušení prodeje letenek informovala. „Žádné další změny nám v tuto chvíli nepotvrdila,“ dodala.

Praha má s Čínou v současnosti 12 leteckých spojení týdně

Praha má v současné době celkem čtyři letecká spojení s Čínou. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje, která na některých spojích počítá s mezipřistáním v Si-anu. Celkem jde o 12 spojení týdně.

Video  Linka Praha-Peking  - David Klempíř, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

„Tyto linky zůstávají v provozu i v rámci aktuálního letového řadu a v tuto chvíli nemáme od leteckých společností informace o tom, že by na těchto linkách mělo v dohledné době dojít k nějakým výraznějším změnám,“ uvedla Pavlíková.

V roce 2019 podle ní využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou celkem 188 000 cestujících v obou směrech. „Jedná se ovšem o všechny cestující na přímých linkách bez ohledu na národnost, turisté čínské národnosti do Prahy cestují také na jiných nepřímých linkách s přestupem,“ dodala.

Linka do Šen-čenu byla plánována, ale zrušena

Loni v červenci měla také začít fungovat linka Sichuan Arlines do jihočínského města Šen-čen. Dosud se tak ale nestalo. Podle týdeníku Respekt Čína tuto linku zrušila.

Ve vztazích mezi Čínou a ČR v poslední době panuje napětí. Podle Zemana i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Čína nenaplnila ekonomická očekávání České republiky. Zeman kvůli nesplněným slibům nechce jet na dubnový summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměmi.

Zdrojem napětí jsou i vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem, Šanghají a tchajwanskou metropolí Tchaj-pej. Čína kvůli sporům s Prahou v minulosti zrušila turné českých kulturních souborů, které mají v názvu „pražský“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kazin ( 23. ledna 2020 14:32 )

Ano a zase stupidní narážky na Čínu a to bez důvodně. Ale co chceme? Kreteni Češi hlavně, že doma spoustu elektroniky co má Čínské součástky. No ale klid četl jsem že Čína bude posílat 50 letadel na poslední let. Do 25 letadel posadí Piráty i z Hribem a do dalších pár kretenu jako jsou tady. A šup někteří do kamenolomu a někteří z Vás budou dělat pokusné králíky aby jste dostali rozum

karambol ( 23. ledna 2020 09:58 )

přátelství s čínou nekončí brzy skončí vyučený pito­mec,kř­ivák­,uda­vač pirátu Hřib kdo ale bude napravovat po blbovi duvě­ru,ob­chody,­ekono­miku!! Západní demokracie si čínu rozmaz­lují,­nekou­kají na nějaký lidská práva a vesele udržují byznys jen naše politické hovado Prahy si hraje na politika a ničí co ostatní země těší že máme politické jelito a jim zbyde větší byznys jen tak dál blbe a zničíš Prahu.

offline ( 22. ledna 2020 19:06 )

Výborně. Teď už zbývá jen zavřít to špionské hnízdo v Dejvicích a zavést víza pro Číňany a samozřejmě žádná nevydávat.

sorgedoktor ( 22. ledna 2020 18:59 )

S tim tatou starosty Repor. byla legrace...Kazde dite se nevyvede

sorgedoktor ( 22. ledna 2020 18:57 )

Pockejte, ten starosta Rweporyji snaD NENI piraT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa