Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman odvolal Kremlíka, dodavatel e-shopu couvl. Babiš se kvůli zakázce obrátí na policii

Aktualizováno -
22. ledna 2020
15:50
Autor: ČTK, sova - 
22. ledna 2020
14:52

Prezident Miloš Zeman odvolal ke čtvrtku z funkce ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Zároveň pověřil řízením ministerstva prvního místopředsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). V čele dopravy stane od pátku. ČTK to ve středu v tiskové zprávě oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Společnost Asseco, která měla být dodavatelem IT systému e-shopu, jehož vysoká cena měla být důvodem konce Kremlíka v úřadu, uvedla, že ze zakázky bez nároku na náhradu odstoupí. Premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě Izraele potvrdil, že kvůli zakázce podá trestní oznámení.

Rozhodnutí o pověření Havlíčka Zeman ministrovi zašle písemně. „Bylo zvoleno doručení písemného rozhodnutí prezidenta republiky, což je zcela legitimní způsob pověření,“ řekl Ovčáček ČTK. Takto podle něj postupoval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „S panem ministrem Havlíčkem bude pan prezident hovořit již tuto sobotu v Lánech na jednání expertního týmu, tématem je doprava,“ dodal mluvčí.

Změnu ve vládě v pondělí navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Kremlík podle něj manažersky zakázku nezvládl. Předseda vlády počítá s tím, že Havlíček bude řídit resort dopravy až do konce funkčního období současné vlády. Havlíčka by měl Babiš uvést do úřadu v pátek po svém návratu z cesty do Izraele.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) oznamuje po jednání vlády odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Resort povede ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) stojící po premiérově pravici.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Babiš podá kvůli zakázce na elektronické dálniční známky trestní oznámení. „Dostáváme stále víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už můžu potvrdit, že podám trestní oznámení,“ uvedl Babiš. Dodal, že dostává informace o propojení některých osob. „Je potřeba, aby to policie vyšetřila. Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné,“ doplnil předseda vlády.

Asseco ze zakázky bez nároku na náhradu „vycouvá“

Společnost Asseco Central Europe, která měla být dodavatelem IT systému k elektronickým dálničním známkám, je ochotna ukončit smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI). Nebude žádat žádnou náhradu. Situace kolem dálničních známek vážně poškozovala jméno společnosti, informovala v úterý firma v tiskové zprávě.

SFDI minulý týden oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám, který zahrnoval mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci, zajistí společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice a premiéra Andreje Babiše (ANO). Kvůli tendru v pondělí předseda vlády navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Jeho nástupcem se v pátek stane vicepremiér a současně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Asseco postupovalo v celém procesu výběrového řízení korektně a v souladu s podmínkami zadavatele,“ uvedla společnost ve zprávě. SFDI v rámci zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe.

Babiš: Kremlík to manažersky nezvládl

Softwarová firma v úterý uvedla, že situace kolem zakázky vážně poškozovala její třicetiletou reputaci. „Důvěru zákazníků jsme získali na základě profesionality firmy a odbornosti našich zaměstnanců. Spokojené zákazníky máme nejen v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Na základě vzniklé situace, kdy bylo vážně poškozeno jméno naší společnosti, vnímáme náš návrh na ukončení smluvního vztahu v tomto projektu jako nevyhnutelný,“ podotkla společnost. Firma věří, že by tento krok měl vést k vyřešení vzniklé situace.

Komentování zakázky a smlouvy bylo podle firmy omezeno povinností mlčenlivosti vyplývající ze smluv.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík mluví s novináři (13. 5. 2019) Ministr dopravy Vladimír Kremlík mluví s novináři (13. 5. 2019) | Úřad vlády ČR

Podle kritiků byla zakázka předražená a netransparentní. Odvolaný ministr dopravy Kremlík podle Babiše situaci kolem dálničních známek manažerský nezvládl, což vedlo k jeho odvolání. Babiš vyzval k odstoupení také náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a ředitele SFDI Zbyňka Hořelicu. Budoucí ministr dopravy Havlíček deklaroval snahu najít cestu ke zrušení smlouvy s Assecem.

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku, zcela nahradí dosavadní papírové kupony.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mickos ( 26. ledna 2020 17:21 )

Jako to je fakt komedie, on se chce obratit na policii? A co bude predmetem ? Ze chtěl Babiš a spol. okrást stát o stovky milionu za neco co melo stat desitky milionu? toto je absurdistan...

karambol ( 23. ledna 2020 11:18 )

ještě že máme pocti­vého,­chytré­ho,ma­káče Babiše který tvrdě bojuje s kmotry,zloději opozice ale ve vlasní vládě taky proto že vykopal kmotry,tuneláře opozice máme vyší platy,­ducho­dy,ži­votní uroven je první premier od špinavého převratu který nekrade a pracuje pro stát­,eko­nomi­ku,ro­diny,­duchod­ce díky pane Babiš!!

abhydra ( 23. ledna 2020 00:35 )

mrďomáti

cesky_novinar55 ( 22. ledna 2020 22:04 )

Je to teď v UDÁLOSTECH

cesky_novinar55 ( 22. ledna 2020 20:24 )

ANO má 60% socanů, to nevíš!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa