Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš vyhodil Kremlíka. Ministrovi srazila vaz zakázka na superdrahý e-shop

Aktualizováno -
20. ledna 2020
17:55
Autor: sab, kal - 
20. ledna 2020
17:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal návrh na odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Vedením resortu má být dlouhodobě pověřen vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Prezident Miloš Zeman oběma návrhům vyhověl. Kremlík stál za zakázkou na elektronický prodej dálničních známek za 400 milionů. Podle Babiše celou věc manažersky nezvládl, vláda totiž o zakázce nebyla informována. Ve Strakově akademii se už řeší sloučení obou ministerstev.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o konci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) informoval na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády. Jako důvod mimo jiné Babiš uvedl, že si Kremlík nepřipouští chybu. „Je to člověk, který je pracovitý, má tah na branku, ale zkrátka tento projekt manažersky nezvládl,“ řekl premiér.

„Podcenil celou řadu věcí v resortu,“ přisadil si i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Je ale potřeba mu děkovat, že řadu věcí udělal správně,“ dodal k pořadu Události a komentáře ČT.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) oznamuje po jednání vlády odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Resort povede ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) stojící po premiérově pravici.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Informační systém a e-shop na elektronické dálniční známky měl stát 401 milionů korun. Takovou zakázku od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže získala společnost Asseco Central Europe.

Video  Ministr Kremlík na Gotta předběhl tisíce lidí: Až na Žofín autem a místo práce! 
Video se připravuje ...

Premiér upozornil, že nešlo o e-shop, ale o informační systém. Přiznal ale, že se o celé záležitosti dozvěděl až z médií a nebyl o zakázce jako předseda vlády informován. „Mně se ta zakázka hrubě nelíbí, já pevně doufám a vyzval jsem kolegy, aby ta zakázka byla zrušena,“ řekl premiér.

Návrh na Kremlíkovo odvolání premiér doručil prezidentu Miloši Zemanovi už odpoledne. Ovčáček ČTK sdělil, že návrhy premiéra Zeman akceptoval. Termín změn Pražský hrad oznámí. „Vše bude oznámeno v pravý čas bez zbytečného odkladu,“ dodal mluvčí.

Kremlík, který dopravu vedl od dubna, řekl, že jeho prioritou bylo spustit elektronické dálniční známky bez zdržení, proto nechtěl zakázku zrušit. Babišovo rozhodnutí respektuje. 

Premiér také řekl, že v souvislosti s celou kauzou by měli zvážit rezignaci i první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Čoček chce nového ministra dopravy seznámit "s celkovou situací", uvedl na dotaz ČTK. K možnosti své rezignace se nevyjádřil.

Premiér zkritizoval postup SFDI, nelíbí se mu, že o zakázce nebyla informovaná ani dozorčí rada. Celá instituce podle jeho slov nefunguje dobře a je potřeba to změnit.

Dnes Babiš jednal také s podnikatelem v informačních technologiích Tomášem Vondráčkem, který organizuje vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky pro stát zdarma. Podle Vondráčka se stát pokusí zakázku na systém elektronických dálničních známek zrušit, případně výrazně zredukovat.

Plánuje se sloučení ministerstev

Řízením ministerstva bude pověřen ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Nejde o dočasnou změnu,“ upozornil premiér. Havlíček tedy dopravu povede dlouhodobě. Podle Babiše se dá v budoucnu očekávat i sloučení ministerstev a toto je její začátek.

„Není to úplně nelogické, protože hospodářství je založeno na pilíři dopravy i komunikace,“ komentoval Havlíček v České televizi. „Měli jsme vizi udělat jedno ministerstvo hospodářství. Řekli jsme si nyní, pojďme to urychlit,“ dodal s tím, že uvidí, co se bude dít následujících několik měsíců.

Havlíček řekl, že do sloučení půjde s co největší vervou. „Jen za ten jeden den jsem pozoroval, že má nápad podporu lidí z oboru,“ doplnil.

Dříve jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenila doprava, ministerstvo pro místní rozvoj a průmysl,“ řekl premiér. Zmínil také, že už dnes projednávali na vládě poslanecký návrh o spojení některých resortů. "Pokud bysme měli většinovou vládu, tak určitě ve vládě bysme mohli mít podstatně míň ministrů," posteskl si Babiš.

Od kroku si také už teď slibuje lepší spolupráci obou resortů. Budoucí dvojnásobný ministr Havlíček řekl, že sloučení bylo do budoucna plánované. Například ve stavebnictví se podle něj ministerstva potkávají.

Za zhruba rok a půl existence této Babišovy vlády došlo nyní už k osmé personální změně. Kremlíkovým předchůdcem byl pět let Dan Ťok (za ANO).

xiioma ( 21. ledna 2020 08:39 )

Němcová není v Senátu, je poslanec.

oxyx_ ( 21. ledna 2020 07:40 )

junkiexl píše z Vejprt

jameson ( 21. ledna 2020 01:01 )

Kremlík je je Burešova figurka.
Ryba smrdí od hlavy.
Dotační velkopodvodník už měl být dávno ve bazbě.

hubaucpanakoblihou ( 20. ledna 2020 23:47 )

400 mega za pát počítačových programů.
To si můžete dělat pr.del z voličů ANO, ale ne ze mne.

agent ( 20. ledna 2020 23:45 )

To se spíš zeptej příznivců ODS, ČSSD a TOP09....tedy až si dají od Babiše chvilku klid a ve vzniklém emočním vakuu si najdou čas zapnout hlavu a aktivovat mozek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa