Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš u Válkové zmínil „zrůdu“. Střet zájmů je prý absurdní pomsta

Autor: for - 
12. ledna 2020
12:00

Premiér Andrej Babiš stále trvá na tom, že není ve střetu zájmů. Auditu se neobává a považuje to za absurdní pomstu Bruselu. Řekl to v nedělním pořadu TV Prima Partie. Trvá i na tom, že je firma Transparency International zkorumpovaná a účastní se soustředěného tlaku na jeho osobu. Řeč byla i o kauze poslankyně Heleny Válkové, která se údajně měla podílet na „rudé“ šikaně disidentů. Babiš se za svou poslankyni nepostavil. Uvedl pak, že se o ní pobaví s prezidentem Milošem Zemanem na charitativním plese. Zemana za svého přítele Babiš nepovažuje, prozradil ale, že jej hlava státu i s rodinou pozvala na výlet do obory.

„Popírám to. Je to spor mezi ČR, mezi státními zaměstnanci, úředníky a auditory Evropské komise. Ještě nepřišel ani překlad do češtiny,“ zareagoval předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu TV Prima Partie na dotaz, zdali souhlasí s předběžnými výsledky auditu, který údajně potvrzuje jeho střet zájmu.

Na premiéra míří hned dva audity. Ten první zmínil, že Babiš porušil české i evropské předpisy, protože nadále ovládal holding Agrofert,  který čerpal dotace. „Ne, neočekávám s obavami druhý audit. Je to absurdní záležitost, kdy se nepodařilo dostat Babiše z politiky,“ komentoval s tím, že se jedná o pomstu.

Video  Zeman o Babišovi a auditu  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

I druhý audit se týká Agrofertu. Přesněji pak zemědělských dotací. Předběžné závěry ukazují, že Evropská komise chce po Česku, aby vrátilo 1,16 miliardy korun.

„Co je jim do toho?“ čílil se premiér na adresu Evropské komise. „Nemají nás rádi v Bruselu, když nechceme přijmout migranty. Útočí na V4, kromě Slovenska, protože tam mají prezidentku Zuzanu Čaputovou a ta se stala modlou. V4 funguje, a proto se útočí na Babiše,“ zmínil důvody, které podle premiéra vedou k závěrům auditu. 

Babiš: Piráti a Zdechovský nás poškozují

Premiér se následně ohradil, že by kauza poškozovala jméno České republiky v zahraničí. „Piráti a Tomáš Zdechovský (europoslanec, KDU-ČSL), ti nás poškozují,“ řekl Babiš v Partii. 

Doplnil, že on střet zájmu prostě mít nemůže. „Proti mně byl uzákoněn zákon! Já jsem zvědav, jak se s tím vypořádá Ústavní soud, já nikoho nezatěžuju,“ hájil se.

Premiér Andrej Babiš (ANO) s moderátorkou TV Prima Terezií Tománkovou v pořadu Partie (12.1.2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) s moderátorkou TV Prima Terezií Tománkovou v pořadu Partie (12.1.2020) | Foto TV Prima

Podle premiéra Brusel a firma Transparency International spojily své síly, a on tak čelí „soustředěnému tlaku na Babiše“. 

Právě společnost TI poukazovala na premiérův možný střet zájmů a na její podnět se začal kauzou zabývat i MÚ Černošice. Babiš pak firmu označil za zkorumpovanou. Ta si za toto osočení vyžádala omluvu. „TI je zkorumpovaná. Bere peníze z Bruselu a z různých neziskovek,“ stál si za svým premiér v Partii. 

Válková by měla nominaci odmítnout. Urválek je zrůda“

V pořadu Partie přišla řeč i na kauzu exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Kandidátka na novou ombudsmanku čelí těžké kritice poté, co se objevily zprávy, že spolupracovala s nechvalně proslulým prokurátorem Josefem Urválkem, který poslal na smrt mj. Miladu Horákovou (†48). 

„Ten člověk, ten Urválek, to je komunistický Esesák. To je zrůda, to se nedá obhájit,“ komentoval Babiš. 

Podle ministerského předsedy by se měla Válková nominace zpětně vzdát. „Mluvil jsem s ní. Vysvětlovala mi to, řekl jsem, že by se měla vyjádřit a odmítnout ten návrh,“ doplnil.

Pořad se natáčel v pátek v dopoledních hodinách. Ještě téhož večera se Válková na České televizi nechala slyšet, že kandidaturu na setkání s prezidentem Milošem Zemanem opravdu zpětně odmítne. Dodala ale, že ji může hlava státu odmítnout.

Válkovou začali na sociální síti přezdívat jako (Ur)Válkovou. Snesla se na ni kritika napříč politickým spektrem. Pohoršen byl i Jan Hamáček a další. 

Babiš: Zeman nás pozval do obory, přítel není

Ohledně Válkové se chystal Babiš promluvit s hlavou státu na pátém charitativním plese, který se konal v pátek večer na Hradě. Prezident Miloš Zeman v neděli pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech uvedl, že je rád, že se Válková nominace vzdala. Volali jí prý právě společně s Babišem z hradního plesu.

Moderátorka se na to konto optala, zdali premiér považuje Miloše Zemana za svého přítele. 

„Nechodím s prezidentem na pivo. Na pivo chodím s přáteli. Nemám ale s Milošem Zemanem tolik problémů jako předchozí premiéři. Já ho obdivuju, že je skvělý rétor, on je v tomhle směru génius,“ odvětil Babiš.

Prozradil ale, že po novoročním obědě, který strávili Zemanovi a Babišovi společně, je čeká ještě výlet v létě. „Domlouvali jsme se, že by nás pozval do obory, kde žije 2 tisíce zvířat,“ uvedl premiér. Dodal pak, že je prezident nyní „spokojený, vysmátý a o šest kilo těžší“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xiioma ( 12. ledna 2020 17:05 )

... chrlil z paměti , vždyť měl naslouchátko a papouškoval co mu Prchal radil.

hejhej ( 12. ledna 2020 17:02 )

marmat:
Sobotka by mlel jako kafejmlejnek, v každé nic neříkající větě "sociální demokracie".

marmat ( 12. ledna 2020 17:00 )

hejhej:
To pode­píšu­...př­ekva­pila­...ne­mile.
Měla evidentně INSTRUKCE....
On to ovšem s klidem BRAVURNĚ toleroval

marmat ( 12. ledna 2020 16:57 )

Dneska premiér zářil!!!
V klidu s přehledem exceloval...chrlil zpaměti mnoho údajů...Je pilnej.
Nelze si takto vybavit žádný rozhovor se Sobotkou...ani 1 minutu

karambol ( 12. ledna 2020 14:53 )

to nejsou redaktoři to je učelovka skorumpovaných redaktoru,novinářu Moravce bukvice vše placený kmotry proti Babišovi je dobře že občané sledují zákeřné pořady vedené placeným hnojem kmotru opozice!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa