Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš: Být já Harry Potter, je Česko druhé Švýcarsko. „Vzdušné zámky,“ kárá ho opozice

Aktualizováno -
1. ledna 2020
23:31
Autor: vei, ČTK, simao - 
1. ledna 2020
20:15

Sérii novoročních projevů uzavřel 1. ledna večer premiér Andrej Babiš (ANO). Lidem slíbil prosperující, bohaté a úspěšné Česko. A chválil mj. Národní investiční plán. Kdyby prý byl Harrym Potterem, mávl by kouzelnickou hůlkou, proměnil všechny projekty z plánu ve skutečnost a Česko by se ihned stalo druhým Švýcarskem. Opozice to však tak růžově nevidí. A do Babiše šije za růžové brýle i vzdušné zámky.

„Už delší dobu si kladu tuto základní otázku: proč v době, kdy nás neohrožuje, ani do našich věcí nezasahuje žádná cizí moc a my máme – jako stát i jako občané – svůj osud poprvé po staletích skutečně ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojenosti,“ vypůjčil si premiér Babiš v úvodu svého novoročního projevu 28 let stará slova prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.

„Dokážeme se radovat z toho, že se nám tak daří?“ říkal Babiš. Sám je podle svých slov přesvědčený, že se Česku daří a to ve všech směrech.

Video  „Čeká nás skvělé období.“ Babiš v novoročním projevu ordinoval Čechům optimismus  - Česká televize
Video se připravuje ...

Premiér by si podle svých slov přál, aby se i se svými odpůrci shodl na tom, že Česká republika „prožívá jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období své novodobé historie“. „Hrdost lidí na naši zemi je nejvyšší za posledních čtrnáct 14 let. My, Češi, Moravané a Slezan, jsme hrdí na Českou republiku. Za to jsem velmi rád. Žijeme v nejsvobodnější a ekonomicky nejúspěšnější době. Měli bychom si to připomínat a vážit si toho každý den,“ říkal Babiš.

Babiš tvrdí: Rosteme, bohatneme

Důkaz, že se Česku daří, Babiš vidí v tom, že světová agentura Moody’s zvýšila Česku po 17 letech rating - nejvýš v historii a na úroveň Belgie. Podle Babiše je to díky vládním reformám a správě veřejných financí.

Andrej Babiš a jeho silvestrovský pozdrav: "Máte rádi motýle?" tázal se premiér Andrej Babiš a jeho silvestrovský pozdrav: "Máte rádi motýle?" tázal se premiér | Twitter A. Babiše

„Rosteme. Bohatneme. Víc než většina zemí eurozóny a Evropské unie. Děkujeme, že nám věříte a u nás doma utrácíte peníze a máte důvěru v naši stabilitu,“ děkoval premiér.

Vytáhl plán a Harryho Pottera

Ve svém projevu Babiš také zmínil Národní investiční plán – tedy vizi pro Českou republiku do roku 2050, která má zhruba 20 tisíc projektů za více než osm tisíc miliard korun.

„Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty hned teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ zasnil se Babiš a chtěl se proměnit ve filmovou postavu, která mávnutím hůlky promění Česko k nepoznání.

Právě s představitelem Harryho Pottera Danielem Radcliffem se loni v listopadu Babiš potkal v Praze. Fotografii ze setkání zveřejnil v době, kdy proti premiérovi demonstrovali na pražské Letné tisíce nespokojených lidí. 

Premiér Andreje Babiš a jeho syn Frederik se v listopadu 2019 potkali v Praze s představitelem Harryho Pottera, hercem Danielem Radcliffem. Premiér Andreje Babiš a jeho syn Frederik se v listopadu 2019 potkali v Praze s představitelem Harryho Pottera, hercem Danielem Radcliffem. | Facebook/Andrej Babiš

Opozice bouří: Vzdušné zámky

„Žijeme skutečně ve šťastné době a na skvělém místě, ale je všechno tak, jak to líčí premiér? Doporučoval bych ty růžové brýle sundat!“ uvedl na twitteru předseda lidovců Marek Výborný‏.

Bývalý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil‏ na stejné sociální síti upozornil na to, že po šesti letech ve vládě Babiš stále naříká nad tím, co vše v Česku chybí. „Nepřizná při tom občanům, že nejenom (ne)výstavba dálnic potvrzuje, že jeho sliby zůstávají jen v podobě vzdušných zámků. Takhle se nedá řídit ani firma ani stát,“ dodal.

Představu, kterou Babiš v projevu zmínil, že by jako Harry Potter proměnil kouzelnou hůlkou ve skutečnost vládní investiční plán a Česko by se okamžitě stalo druhým Švýcarskem, komentuje na twitteru předseda hnutí STAN Vít Rakušan‏. „To se mu ale těžko splní. Jeho by Moudrý klobouk bez mrknutí oka poslal do Zmijozelu,“ uvedl k Babišově vizi.

Šéf ODS Petr  Fiala
 se pustil do kritiky také. „Při pohledu na novoroční projev premiéra jsem měl na chvíli pocit návratu do osmdesátých let. Formou i obsahem. Nejlepší plány, plnění na stovky procent a všichni se mají dobře díky vládě a premiérovi. Jen to ještě všichni nechápou,“ doplnil s poukazem na projevy komunistických funkcionářů z doby před revolucí v roce 1989.

Z projevu komunistického předrevolučního premiéra Lubomíra Štrougala parodicky citovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Průmyslová výroba letos překročí loňskou úroveň přibližně o sedm procent, což znamená, že její přírůstek bude zhruba o jedno procento vyšší, než stanovil plán. Výsledků dosahujeme i ve stavebnictví. Plán bytové výstavby na letošní rok - 102.000 bytů - bude překročen,“ napsala na twitteru.

Babiš věří, že se s projekty pohne

„77 % celého investičního plánu tvoří dopravní infrastruktura! 30 let po pádu komunismu jsme už měli mít komplet dálniční síť. Bohužel nemáme! Tak to teď intenzivně doháníme. Od mého vstupu do vlády jsme zatím otevřeli 91 kilometrů nových dálnic a zahájili stavbu dalších 163 kilometrů. Jen tenhle rok jsme zprovoznili 34 kilometrů a dalších 40 začali stavět, vypočítával přitom Babiš.

Česko stále zaostává především s budováním dálniční sítě a to nejen s rekonstrukcí nejvytíženější dálniční tepny – D1, jejíž rekonstrukce mát být definitivně hotová během příštího roku.

Stavební zákon jako priorita

Klíčovým zákon v nadcházejícím roce bude pro vládu ANO a ČSSD (tolerovanou KSČM) stavební zákon. Podle Babiše je důležité, aby se na něm shodli politici napříč parlamentem. „Musí to být společná dohoda všech stran. Jeden úřad. Jedno razítko. To je to hlavní zaklínadlo,“ tvrdí premiér.

Všechny projekty mají být financované jak z národních zdrojů, evropských peněz, ale také od soukromých firem, od kterých si pak stavby má stát dlouhodobě pronajmout. „Aspoň si můžeme srovnat, jak rychle a za jaké peníze jsou soukromé firmy schopné stavět,“ říkal Babiš, který si chce vyzkoušet novinku, která už funguje v řadě zemí.

V blížící se krizi Babiš nevěří

Podle premiéra se nemáme také nechat zastrašit tím, že by přišly horší ekonomické časy. „Nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období. Jsme Česká republika, země pro budoucnost!,“ vidí optimistické zítřky Babiš.

„Nejdůležitější věc v životě je rodina a děti. Mít děti. Čím víc dětí budeme mít, tím líp se budeme mít. Protože víte, co je zajímavé? Každý člověk se chce mít dobře. Neznám snad nikoho, kdo by se nechtěl mít dobře. Tak vám přeju, ať vy, právě vy se dobře máte!“ uzavřel Babiš svůj první projev.

Babišovi v Alpách

Ten nebyl vysílán přímým přenosem. Babiš jej předtočil ještě před odjezdem do rakouských Alp, kam vzal svou rodinu včetně manželky Moniky Babišové, syna Frederika a dcery Vivien.

V neděli 5. ledna se  Babiš s manželkou Monikou vydají na zámek v Lánech, kde zasednou k jednomu stolu s Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou. Prezidentský pár pořádá pro premiéra a jeho ženu pravidelný novoroční oběd. Zeman strávil v Lánech Vánoce i Silvestra. 1. ledna pak jeho dcera Kateřina oslavila narozeniny. 

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

marmat ( 3. ledna 2020 10:16 )

tomik007:
A Vás to rozhodilo tak, že v noci nespíte,píšete a dáváte "šach/mat" !?
Každopádně souhlas tento nick je čistokrevné HOVEDO

marmat ( 3. ledna 2020 10:11 )

oxyx:
Do veřejnoprávní televize skoro nesmí....
Vždy vytočí už první holou větou Moravce do němoty....
ten hysterií ztrácí body a redakce ČT se veze i s ním do kopru...
Náplastí/odpustkem byl tento vysílací čas

marmat ( 3. ledna 2020 10:07 )

Hujere hujere...k snidani IHNED absťák jalových útoků + sebenas.ání ???
Nebo loudíte stravenku ???

voqht ( 3. ledna 2020 01:10 )

Ve 23 jsem taky prcal,co ty?

voqht ( 3. ledna 2020 01:02 )

Nešmíruj pedofile

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa