Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První děti roku 2020: Laura z Břeclavi se doma musí dělit, Artem v Praze je bez peněz

  • Autor: ČTK,kal,jn - 
    Aktualizováno -
    1. 1. 2020
    18:30
    1. 1. 2020
    07:10

    První miminka nového roku 2020 se narodila už krátce po půlnoci. Vůbec prvním dítětem byla Laura, přišla na svět 58 sekund po půlnoci v Břeclavi. V Praze drží primát chlapec Artem, který se narodil akutním císařským řezem v porodnici Nemocnice Na Bulovce v čase 0:02. O dvě minuty později se v porodnici U Apolináře narodila holčička Karolína. Prvním dítětem narozeným v Moravskoslezském kraji v roce 2020 je holčička Michaela. Na svět přišla devět minut po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Jak to bylo v dalších krajích?

  • 1.Jihomoravský kraj: Laura z Břeclavi (0:01)

    Prvním dítětem narozeným v novém roce v Česku je Laura Fabičovicová. Narodila se paní Kateřině Celnarové (34) a jejímu příteli Zdeňku Fabičovicovi pouhou minutu po novoroční půlnoci v nemocnici v Břeclavi. Měří 50 centimetrů a při porodu vážila 3160 gramů. 

    „Vůbec jsem to nečekala. Termín jsme měli až za týden,“ svěřila se Blesku šťastná maminka. Dokonce ani nevěděla, že se blíží půlnoc. „Rodila jsem spontánně, bez komplikací a přirozeně. Holčička i já jsme zdravé, nic nám nechybí,“ usmála se maminka, která žije s partnerem ve Valticích.

    I starší sestřička Laury se narodila na nový rok, děti se tak o narozeniny budou dělit. „Přišla na svět 1. ledna 2013,“ pousmála se maminka. Teď si prý ze všeho nejvíc přejí klid, aby je lékaři brzy mohli propustit domů.

    Prvním dítětem narozeným letos na jihu Moravy je dívka Laura, přišla na svět minutu po půlnoci v Břeclavi. Řekl to Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu.

    Nemocnice Břeclav v tiskové zprávě upřesnila, že Laura se narodila dokonce 58 vteřin po půlnoci. „Porod byl spontánní, vše bylo v pořádku,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka.

    Na jihu Moravy se do jedné hodiny po půlnoci narodily ještě dvě další holčičky, 14 minut po dvanácté se ve Fakultní nemocnici Brno narodila Mariana, čtyřicet minut po půlnoci ve Vyškově pak holčička Amáta.

    První dítě roku 2020: Laura Fabičovicová měří 50 centimetrů a při porodu vážila 3160 gramů. Narodila se v nemocnici v Břeclavi. První dítě roku 2020: Laura Fabičovicová měří 50 centimetrů a při porodu vážila 3160 gramů. Narodila se v nemocnici v Břeclavi. | Zdeněk Fabičovic

  • 2.Praha: Artem (0:02) a Karolína (0:04)

    První dítě letošního roku v Praze se narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. Za nemocnici to uvedla Veronika Kamarádová.

    První dítě roku 2020 v Praze se narodilo 1. ledna dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. První dítě roku 2020 v Praze se narodilo 1. ledna dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. | ČTK/Kamaryt Michal

    O dvě minuty později se v porodnici U Apolináře narodila holčička Karolína. Váží 3,5 kilogramu a měří 50 centimetrů. Jako třetí v novém roce se v metropoli narodil na gynekologicko-porodnickém oddělení v Thomayerově nemocnici 34 minut po půlnoci chlapec Štěpán měřící 51 centimetrů a vážící 3,75 kilogramu.

    Karolínka se narodila 4 minuty po půlnoci v Praze v porodnici U Apolináře, v rodném listu má datum 1.1.2020 Karolínka se narodila 4 minuty po půlnoci v Praze v porodnici U Apolináře, v rodném listu má datum 1.1.2020 | Foto Blesk - Robert Klejch

    První dítě loňského roku v Praze se narodilo 11 minut po půlnoci v porodnici U Apolináře. Jeho jméno nemocnice nesdělila.

    Dar dostanou všichni pražští novoroční novorozenci

    Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Na dar 15 000 korun od hlavního města mělo loni nárok 27 dětí, které se narodily Pražankám na Nový rok v pražských porodnicích.

    Chlapec narozený krátce po půlnoci v Nemocnici Na Bulovce tak odměnu nedostane, protože jeho matka je z Ukrajiny. Řekl to přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán.

    Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5000 do 15 000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici.

    Od roku 2001 dostávají dar všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Do roku 2005 byl dar 10 000 korun, v dalších letech 15 000 korun.

    První dítě roku 2020 v Praze se narodilo 1. ledna dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. První dítě roku 2020 v Praze se narodilo 1. ledna dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. | ČTK/Kamaryt Michal

  • 3.Pardubický kraj: Alžběta (0:04)

    Prvním miminkem letošního roku v Pardubickém kraji je dívka, která se narodila v čtyři minuty po půlnoci v pardubické nemocnici. Dostala jméno Alžběta. Uvedla to mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová.

    V Chrudimi se v 1:05 narodil chlapec Sebastian. Po porodu vážil 2260 gramů a měřil 45 centimetrů. Ve svitavské nemocnici se jako první narodila dívka, přišla na svět ve 4:15. Rodiče pocházejí z Poličky a pojmenovali ji Izabela. Měla porodní váhu 3100 gramů a délku 49 centimetrů. V Orlickoústecké nemocnici do dnešního poledne žádné dítě nenarodilo.

    Alžbětka se narodila 1.1.2020 jako první dítě v Pardubickém kraji Alžbětka se narodila 1.1.2020 jako první dítě v Pardubickém kraji | Foto Blesk - Jitka Pecharová

    „Novoroční provoz v porodnicích Nemocnice Pardubického kraje patřil v novém roce ve většině porodnic k těm klidnějším. V Pardubicích a Svitavách se po půlnoci narodilo vždy po jednom dítěti a Orlickoústecko na své první miminko zatím stále čeká, zato v Chrudimi se stihly narodit děti hned čtyři,“ uvedla mluvčí Semrádová.

    Dětem narozeným na Nový rok dávají některá města i kraj dárky. Hejtmanství obdaruje první dívku a prvního chlapce částkou 10 000 korun. Pardubice dávají všem dětem, které se narodí 1. ledna zlatý přívěšek s kozorohem. První novorozeně pak dostane navíc zlatý řetízek.

  • 4.Moravskoslezský kraj: Michaela (0:09)

    Prvním dítětem narozeným v Moravskoslezském kraji v roce 2020 je holčička Michaela. Na svět přišla devět minut po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Vážila 2790 gramů a měřila 48 centimetrů. Havířovská porodnice má na časně narozené novoroční děti štěstí, v letech 2016 a 2017 se tam miminka narodila dokonce už minutu po půlnoci.

    Mezi prvními dětmi narozenými na Nový rok převládají dívky. První chlapec se narodil ve Slezské nemocnici v Opavě, a to v 01:11. Měřil 50 centimetrů a vážil 3140 gramů. „Od půlnoci se v Opavě narodilo již pět dětí,“ řekl krátce po 6. ráno mluvčí nemocnice Jiří Krušina. Chlapce Adama přivedli na svět ve 2:29 také v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj.

    Ve všech třech ostravských porodnicích se jako první narodily dívky. V Městské nemocnici Ostrava přišla na svět čtvrt hodiny po půlnoci Nikola, která se narodila mamince Romaně z Ostravy. Vážila 2950 gramů a měřila 50 centimetrů.

    Jen o pár minut později se radovali i v Nemocnici Vítkovice, kde první novorozeně nového roku vykouklo na svět 26 minut po půlnoci. „Holčička Eliška vážila 3400 gramů a měřila 50 centimetrů. Maminka a miminko mají bydliště v Moravské Ostravě,“ řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Ve Fakultní nemocnici Ostrava přišla minutu před druhou hodinou ranní na svět Julie s porodní váhou 3170 gramů.

    Také v krnovské porodnici se jako první narodila dívka Lily, a to ve 4:27. „Zatím ještě nebyla měřena,“ uvedl mluvčí nemocnice Krušina. Na první miminka letošního roku tak stále ještě čekají v porodnicích v Třinci na Frýdecko-Místecku, ve Frýdku-Místku i v Novém Jičíně.

  • 5.Zlínský kraj: Jakub (0:11)

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích ve Zlínském kraji je chlapec Jakub. Na svět přišel v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně v 00:11. Při porodu vážil 4160 gramů, jeho maminka je z Valašských Klobouk, řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

    V největší porodnici v kraji se podle Havrlanta od půlnoci do 07:00 narodily čtyři děti, tři chlapci a jedna holčička. „Prvním letošním občanem města Zlína je rovněž chlapeček, který dostal jméno Oliver a přišel na svět v 04:29. Při porodu vážil 3300 gramů, jeho maminka je ze Zlína,“ uvedl Havrlant.

    Jakub přišel na svět v 11. minutě nového roku ve zlínské porodnici (1.1.2020) Jakub přišel na svět v 11. minutě nového roku ve zlínské porodnici (1.1.2020) | Foto Blesk - Pavel Ryšlink

    První letošní dítě už se narodilo také v nemocnici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, která patří do skupiny Agel. „Holčička Rebeka přišla na svět v 02:06, a to s mírami 3100 gramů a 49 centimetrů. Maminka přijela rodit z Kelče,“ řekla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

    Prvního novorozence roku 2020 už mají také ve Vsetínské nemocnici, kde se v 7:00 narodil chlapec Ryan. „Při porodu vážil 4050 gramů a jeho maminka je ze Vsetína. V Uherskohradišťské i Kroměřížské nemocnici se zatím na první nově narozené děti letošního roku teprve čeká,“ uvedl Havrlant.

    V loňském roce se jako první ve Zlínském kraji narodil 1. ledna v 04:40 chlapec Štěpán. V porodnici ve Zlíně ho tehdy přivedla na svět maminka z Luhačovic na Zlínsku, vážil 2970 gramů.

  • 6.Středočeský kraj: Marek (0:15)

    Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Mladé Boleslavi. Chlapeček Marek přišel na svět čtvrt hodiny po půlnoci. Váží 3520 gramů a měří 51 centimetrů, trvalý pobyt má v Mladé Boleslavi, řekla mluvčí boleslavské nemocnice Hana Kopalová. Další děti se narodily v Kladně, Neratovicích a Příbrami, zjistila ČTK od personálu nemocnic.

    Druhé letošní dítě ve středních Čechách přivítali ve 2:35 v kladenské porodnici. Podle personálu jde také o chlapce, ve 3:17 ho následovali holčička v Neratovicích a ve 4:03 chlapec Matěj v Příbrami. „Váží 3670 gramů a přišel na svět císařským řezem,“ uvedl mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

    Dalšími v pořadí byli Eliška v Hořovicích, Anna v Kolíně a Maxmilián v Čáslavi. Naopak v Nymburce, Rakovníku, Slaném, Mělníku a Benešově ještě dopoledne na první dítě roku čekali. „Měli jsme porod v úterý v půl jedenácté a od té doby nic,“ řekl ČTK před 10:00 mluvčí benešovské nemocnice Petr Ballek.

    Loni získal pomyslný titul prvního dítěte ve středních Čechách chlapeček Heliodor, který se narodil v Hořovicích. Na svět přišel v 1:23. V mladoboleslavské nemocnici se narodilo první dítě v kraji také předloni.

  • 7.Jihočeský kraj: Adam (0:27)

    Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Adam. Narodil se v nemocnici ve Strakonicích v 0:27. Váží 2680 gramů, výšku porodnice neuvedla. Rodiče dítěte pocházejí ze Strakonic. Řekla to mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

    Adam je druhým dítětem své matky. Šlo o přirozený porod, bez komplikací. Matka i dítě jsou v pořádku. „Miminko je zdravé a má se čile k světu,“ uvedl předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

    Druhé letošní jihočeské dítě přišlo na svět v 1:54 v českobudějovické nemocnici. Chlapec Alexandr váží 3540 gramů. Ani u něj mluvčí výšku neuvedla s odkazem na informaci z nemocnic, že miminka se bezprostředně po porodu neměří. „Jsou s maminkou již v pořádku na oddělení šestinedělí,“ řekla Nováková k Alexandrovi. Třetím letošním jihočeským miminkem je chlapec Sebastian, narodil se ve 4:38 v jindřichohradecké nemocnici.

    Prvním loňským dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech a zároveň v České republice byl chlapec Tomáš. Narodil se v písecké nemocnici minutu po půlnoci. Vážil 3700 gramů, měřil 51 centimetrů.

  • 8.Kraj Vysočina: Veronika (0:33)

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Veronika. Narodila se v nemocnici v Jihlavě v 0:33. Váží 4140 gramů, měří 52 centimetrů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je Štěpánka, která přišla na svět v 1:06 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. První chlapec kraje se narodil letos v Havlíčkově Brodě, Gabriel, v 8:25. V porodnicí v Třebíči na první narozené miminko zatím čekají.

    Veronika je první dítě své matky. Pochází z Jihlavy. „Byl to přirozený porod,“ řekla ČTK jihlavská porodní asistentka Petra Smejkalová.

    Štěpánka, která se narodila jako první letos v novoměstské nemocnici, váží 2,69 kilogramu a měří 46 centimetrů. Rodiče pochází z Dolní Čepí na Žďársku, řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková Homolová.

    I třetím letošním dítětem je dívka. Františka Čížková přišla na svět v 1:54 v nemocnici v Pelhřimově, váží 3600 gramů. „Byl to přirozený porod. Maminka se jmenuje Kateřina. Je to její čtvrté dítě a je to čtvrtá holčička,“ řekla ČTK mluvčí pelhřimovské nemocnice Petra Černo. Františčina matka pochází z obce Služátky u Pelhřimova.

    V porodnici havlíčkobrodské nemocnice se dnes v 8:25 narodil první letošní chlapec kraje, Gabriel Kopřiva. Vážil 3310 gramů, matka je ze Zruče nad Sázavou. „Byl to přirozený porod. Další dvě maminky na porod aktuálně čekají,“ řekla ČTK v 10:00 mluvčí tamní nemocnice Petra Černo. V nemocnici Třebíč se do 10:00 žádné dítě nenarodilo, řekla pracovnice tamní porodnice.

    Druhým dítětem narozeným dnes v jihlavské nemocnici je holčička Karolína. Narodila se v 6:45, váží 3520 gramů.

    Od roku 2002 obdarovává prvního narozeného občana Vysočiny kraj. První děti narozené v novém roce dostanou ve městech na Vysočině většinou hračku, pamětní předmět, knihu nebo peníze. Loni byl prvním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině chlapec Adam. Narodil se v nemocnici v Novém Městě na Moravě v 6:46. Vážil 2840 gramů, měřil 48 centimetrů.

  • 9.Karlovarský kraj: Tereza (1:01)

    První dítě narozené v roce 2020 v Karlovarském kraji je Terezka, která přišla na svět v 1:01 v nemocnici v Karlových Varech. Jen krátce po ní, v 1:06 se narodil chlapec v nemocnici v Sokolově, zjistila ČTK od mluvčích nemocnic v kraji.

    Terezka, která se narodila rodičům ze Tří Seker na Chebsku, měla při narození 3170 gramů a měřila 49 centimetrů. Chlapec narozený v sokolovské nemocnici měl porodní váhu 3710 gramů.

  • 10.Olomoucký kraj: Kristýna (1:28)

    První dítě v Olomouckém kraji se narodilo v prostějovské porodnici. Holčička Kristýna přišla na svět v 1:28. V časných ranních hodinách ji následoval Daniel, který přišel na svět v nemocnici ve Šternberku. Ostatní porodnice v Olomouckém kraji na své první letošní přírůstky stále čekají.

    První letošní dítě, holčička Kristýna, se narodila s mírami 3750 gramů a 51 centimetrů. „Maminka přijela rodit z nedaleké vesničky v okrese Prostějov,“ řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Druhý letošní novorozenec Olomouckého kraje přišel na svět v 5:03, vážil 3450 gramů a měřil 50 centimetrů, doplnila mluvčí nemocnice.

    V přerovské i jesenické porodnici na své první letošní miminko stále čekají. Stejně tak ve Fakultní nemocnici Olomouc i v šumperské nemocnici.

  • 11.Královéhradecký kraj: Táňa (2:11)

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Táňa. Narodila se v Oblastní nemocnici Trutnov ve 2:11. První chlapec, Miroslav, se narodil v Oblastní nemocnici Náchod v 4:25. Řekla to mluvčí nemocnic Lucie Chytilová.

    Dívka se jmenuje Táňa, váží 3680 gramů a měří 51 centimetrů. Rodiče žijí v Trutnově. Chlapec Miroslav vážil 3975 gramů a měřil 50 centimetrů. Rodina bydlí v Malých Svatoňovicích.

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové všechny rodičky porodily do půlnoci, další porody očekávají až ve středu odpoledne, řekla ČTK zdravotní sestra z porodnice.

    První dítě narozené loni byla také dívka. Matka ji porodila 48 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.. Holčička je z Hradecka.

  • 12.Plzeňský kraj: Lukáš (3:37)

    Zřejmě prvním miminkem narozeným v Plzeňském kraji v roce 2020 je malý Lukáš, který přišel na svět ve Fakultní nemocnici Plzeň ve 3:37. Váží 3200 gramů a měří 51 cm, informovala mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

    Další nemocnice v kraji zatím na první dítě letošního roku čekají. Do 8:00 neměly žádný porod ani nemocnice spadající pod Nemocnice Plzeňského kraje ani soukromá Mulačova nemocnice v Plzni.

    Před 8:00 ráno se ale narodila holčička Kristýnka přímo ve voze záchranné služby. „Rodina chtěla sama vyrazit ze Stříbra do Plzeňské nemocnice, ale rychle přehodnotili situaci a zavolali na tísňovou linku 155. Během cesty za obcí Kozolupy se holčička narodila v sanitním voze, porod proběhl bez komplikací. Maminku i Kristýnku záchranáři transportovali do fakultní nemocnice na Lochotíně,“ uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

  • 13.Ústecký kraj: Vilém (4:12)

    V Ústeckém kraji se první dítě roku 2020 narodilo více než čtyři hodiny po půlnoci v městské nemocnici v Kadani na Chomutovsku. Chlapec se jmenuje Vilém.

    Silvestrovská noc v porodnicích na severu Čech byla klidná. Na první dítě letošního roku na řadě míst před devátou hodinou dopoledne ještě čekali. V Kadani porodila žena z Mostu ve 04:12 chlapce Viléma. „Vážil 3,980 gramů. Měřit dítě maminka nechtěla, všechno proběhlo v pořádku,“ řekla zdravotnice.

    Z pěti nemocnic, které patří pod společnost Krajská zdravotní (KZ), zatím mají záznam o prvním porodu roku 2020 pouze v Ústí nad Labem. Řekl to Petr Sochůrek z tiskového odboru Krajské zdravotní. V 6:30 se v Masarykově nemocnici narodila Viktorka mamince z Teplic.

    V městské nemocnici v Litoměřicích na první dítě roku 2020 stále čekají stejně jako v soukromé nemocnici v Roudnici nad Labem.

  • 14.Liberecký kraj: Kristián (10:47)

    První miminko v Libereckém kraji se na Nový rok narodilo opět v České Lípě, je to už třetí rok po sobě. Kraj si ale musel na první dítě počkat až do 10:47, kdy přišel na svět císařským řezem malý Kristián. Zdravý chlapeček měří 44 centimetrů a váží 2310 gramů, řekla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová.

    V ostatních nemocnicích v Jablonci nad Nisou, Jilemnici i v Liberci zatím na první miminka nového roku čekají. První dítě, které se 1. ledna v Libereckém kraji narodilo, navíc patří do sousedního Ústeckého kraje. Rodiče jsou totiž podle Amrichové ze Starých Křečan na Děčínsku.

    „Stejně jako loni první chlapec a také holčička narození v daném roce v Libereckém kraji dostanou od hejtmana Martina Půty pamětní zlatý dukát,“ řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Rodičům předá hejtman také tradičně peněžitý dar a dětskou kosmetiku a hrádecký výrobce hygienických potřeb přidá zásobu plenek na celý rok.

    Také loni se první miminko v kraji narodilo na Nový rok v České Lípě. Malá Nina přišla na svět 1:42 po půlnoci. Drobná holčička vážila 1850 gramů a měřila 41 cm. Ona i její maminka byly z nedalekého Nového Boru. První chlapeček se loni narodil v 04:19 v Jilemnici a jmenuje se Jakub.