Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Rveme peníze do platů i důchodů.“ Babiš hájil investice a slíbil termín pro národní plán

Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2019
13:23

Andrej Babiš (ANO) slíbil, že vláda představí do Vánoc Národní investiční plán. Nepůjde o příslib, co všechno se postaví a do čeho se investuje, upozorňoval dnes. „To není žádný příslib, jak to někdo říká. Je to potenciál. Po nás přijde nová vláda a budou to tam mít,“ uvedl dnes premiér. 

Babiš o Národním investičním plánu promluvil na pátečním setkání s představiteli českého stavebnictví - plán prý představuje celkový potenciál investic v Česku. Loni premiér uvedl, že zahrnuje přes 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Dnes toto číslo upravil na 20 000 projektů za pět bilionů korun.

Podle Babiše růst české ekonomiky zpomaluje, i proto plán vzniká. „Já nevím, kde je krize. My máme krizi hlavně v řízení státu a máme krizi v přijímání zákonů,“ postěžoval si Babiš a připomněl svou návštěvu Ukrajiny, kde prý přijali za 70 dní přes 80 zákonů. „U nás velký problém je legislativa, problém, jak fungují naše ministerstva a jednotlivé instituce,“ kritizoval Babiš.

Podle něj se ale jinak Česku daří. „Rveme peníze do platů, do důchodů, do investic, do vědy a výzkumu, do obrany,“ vypočítával Babiš. „My hledáme další zdroje, máme český rozpočet, máme evropský rozpočet a máme samozřejmě ty PPP projekty. A potom máme investiční fond,“ podotkl.

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Národní investiční plán chce představit do Vánoc. „To, že je nějaké zpomalení ekonomiky? Ano, to je pravda. Ten růst je tažen spotřebou a exportem, a my jsme proto přišli a proto jsem vymyslel Národní investiční plán. A znovu opakuji: Není to žádný příslib, je to potenciál naší země v investicích. To nikdo nikdy neudělal, my na tom sedíme pravidelně, dneska znovu budeme sedět, a jak jsem slíbil, ho představíme do Vánoc. A je to jenom potenciál. To není pro nás, to je pro další vlády, aby vůbec věděly ten potenciál,“ uvedl Babiš, který čelil kritice, že při výjezdech vlády do krajů učinil řadu slibů, které však neplní.

Plán má být předložen k veřejné diskuzi, aby se vyjádřili i občané, upozornil dnes Babiš. „My to předložíme k veřejné diskusi, aby se vyjádřili i občané, jestli jsme na něco nezapomněli. Potom je to otázka realizace,“ podotkl Babiš.

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit. Piráti v srpnu podali správní žalobu, v níž se domáhali zveřejnění plánu, soud o ní dosud nerozhodl. Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku.

Babiš o bytech: Vše dlouho trvá

Před zástupci stavebnictví řešil Babiš i otázku stále dražšího bydlení v Česku. „600 tisíc bytů stát odevzdal samosprávě. A kde jsou ty byty?“ tázal se Babiš.

„Je tu konečně ten program Výstavba. Možná to paní ministryně Dostálová vypsala byrokraticky. My jasně říkáme: Oni musí stavět byty. Obce, města. My musíme konečně udělat rekodifikaci stavebního zákona, slíbila jste, že z těch 50 razítek bude jen jedno, já tomu stále nechci věřit, ale samozřejmě bude to velká debata,“ obrátil se Babiš na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou

„Protože to všechno dlouho trvá. My musíme udělat tu legislativu. Je tady projekt na výstavbu bytů. Ano, ty byty jsou drahé, samozřejmě. To všechno děláme, ale nejde to tak rychle,“ dodal premiér.

Video  Proslov premiéra Andreje Babiše v Národním muzeu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

vasicenko@seznam.cz ( 23. listopadu 2019 19:29 )

Pravda Slováci se nám za soudruha Babiše jen smějou plnými Hrdly revolta zavalel dobře v písni evoluce vědomí

vasicenko@seznam.cz ( 23. listopadu 2019 19:22 )

Každej ale úplně každej člověk řeší v dnešní politice Babiše ale neříkali by že je StB že vlastní Agrofert a plno firem pokud by to neměli ověřené a pokud by tady byl komunismus a on ve vládě tak by mohl u nás vypuknout rovnou další holokaust jsem rád že tady komunisti nejsou i když je jich pár ve vládě ale i přesto tady v té zemi skončila demokracie brzo si nevydelas ani sto korun o které by nevěděli úřady kterým když tam nebude něco sedět tak pošlou kontrolu takže ještě chvíli ať tvrdí že žijem v demokracií a ne neskončí to ani po jeho smrti pořád tady bude někdo kdo chce mít vliv a moc tím že jsme si ho dali do vlády za to si můžeme sami a Slováci se nám jen smějou potlesk jen tak dál

Kovo ( 23. listopadu 2019 17:26 )

Vyžente toho Stbaka to je Slovenská vychcana luuuuuuuuuza.

marmat ( 22. listopadu 2019 22:07 )

kusinda1: na anony01 nemám....radí a vede 1.ligu trollů...A máte vlastní hlavu NE?

marmat ( 22. listopadu 2019 17:00 )

NIKDO HO NESLIBOVAL ....NĚKOMU k NAHLÍDNUTÍ a okopírování....než bude komplet....žádný termín pro zvědavé zaostávající zvědavce a strany....
Pokud není kompletní, proč by se inzeroval....Je to know how ANO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa