Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ženy dřou dva měsíce „zdarma“. Jourová: Trest za děti. Muži se na rodičovskou nehrnou

Autor: Nikola Forejtová - 
8. prosince 2019
06:10

České ženy mají v průměru o 22 procent nižní výplatu než muži, ukazuje průzkum Evropské komise. V podstatě tak pracují dva měsíce „zadarmo“. Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) Blesk Zprávám řekla, že rozdíl chce smazat, a to i novou legislativou, která by nutila zaměstnavatele zveřejňovat platové hladiny. Pojmenovala i řadu důvodů, proč jsou ženy „bity“. Jedním z nich je i samotná starost o dítě - matky totiž zůstávají doma a muži stoupají v kariéře.

Průzkum Evropské komise ukázal, že ženy v Evropské unii pracují v průměru dva měsíce zadarmo. Něžné pohlaví má totiž na výplatní pásce o 16 procent méně peněz než muži.

Česko je na tom v porovnání s průměrem ještě hůře, dosáhlo totiž na 22 procent, což je druhý největší rozdíl v EU. První příčku si drží Estonsko s 25,6 procenty. 

Jsme bity za děti, míní vedle Jourové i Šabatová

Na propastní rozdíl upozorňuje i eurokomisařka pro dodržování hodnot a transparentnosti Věra Jourová (ANO). 

„Ženy jsou trestány za to, co dělají a co je přitom extrémně důležité pro celou společnost – rodí daňové poplatníky. A že je to fuška!“ řekla Blesk Zprávám Jourová na setkání s novináři v Bruselu. Právě pobyt na mateřské je totiž hlavní důvod, proč mají české ženy tenčí výplatu. 

„Během péče o děti ženy na dlouhou dobu zmizí z pracovního trhu a tento hendikep už nikdy nedoženou,“ doplňuje Blesk Zprávám veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

„Kvůli péči o děti pak mají ženy ve stáří nižší důchody a jsou mnohem více ohroženy chudobou, což je velmi nespravedlivé, protože ženy jsou bity za péči o děti. Pokud chceme tvrdit, že jsou děti naše budoucnost a naše priorita, pak nesmíme ženy trestat za to, že je mají a že o ně pečují,“ pohoršuje se  ombudsmanka.

Nová eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Bruselu. Zmínila, že za platovou nerovnost mužů a žen můžou i zkrácené úvazky. Nová eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Bruselu. Zmínila, že za platovou nerovnost mužů a žen můžou i zkrácené úvazky. | Blesk - Nikola Forejtová

Česká republika navíc patří k zemím, které mají délku mateřské dovolené jednu z nejdelších. Novopečená maminka má nárok na 28 týdnů placeného volna. Kupříkladu v Německu je mateřská pouze 14 týdnů. 

Po uplynutí mateřské dovolené má pak zaměstnanec nárok na rodičovskou dovolenou, a to až do čtyř let věku dítěte. Na tu ale nastupují až na výjimky ženy. Muži se místo práce uvolí zůstat doma jen ve 3-4 procentech případů. 

„Muži během té doby šplhají na vyšší posty. Ve věkové kategorii nad 55 let se už ale tyto rozdíly stírají,“ doplňuje pro Blesk Zprávy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).  

Jourová: Ukažte platy

Po uplynutí rodičovské dovolené se pak podle šéfa odborářů Josefa Středuly vrací řada žen na stejnou mzdu, s jakou odcházely k dítěti. „Nedochází k indexaci mezd, to považujeme za velice nebezpečné. Chceme tedy zavést, aby mzda byla ochráněna před inflací, což je významný moment,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

O tomto kroku ale prozatím neví ani samotná ministryně financí. „Není mi známo nic o tom, že by se připravoval návrh na zvyšování mezd pracovníků na rodičovské dovolené podle inflace. Ostatně vláda má pouze omezené nástroje k tomu, aby ovlivnila mzdy v soukromém sektoru,“ zmínila. 

Na soukromý sektor se tak vrhá sama Jourová. Podle eurokomisařky se nyní musí zapojit právě zaměstnavatelé, které ale plánuje „popohnat“. „Předpokládám, že nová komise přijde s tvrdou legislativou, která dá velkým zaměstnavatelům povinnosti zveřejnit platové hladiny, nikoliv ale jednotlivcům, uvedla.

Problémů je ale více. „Více žen také pracuje ve školství nebo zdravotnictví, kde jsou výdělky obecně nižší než v oborech, kde pracuje více mužů - například ve stavebnictví,“ zmínila pro Blesk Zprávy dále Schillerová, což potvrzuje i Jourová. Podhodnocené jsou podle komisařky třeba zdravotní sestřičky, učitelky či pečovatelky.

Poloviční úvazky: Past na matky?

Výčet problémů, které způsobují platovou nerovnost, tím ale nekončí. Jourová řekla, že „se prohrabala až do střev statistiky“ a objevila černou díru na peníze - částečné úvazky.

„Je to past na matky. Udělala jsem si srovnání s ostatními státy EU a objevila jsem, že čím vyšší zaměstnanost, tím je vyšší schodek a u nás jej dělají právě částečné úvazky. Matky je chtě nechtě berou,“ konstatuje komisařka a šéf odborářů kýve hlavou na souhlas.

„Zkrácený úvazek není automatické dělítko – nemáte plný fond, redukuje se to tak, že nedosáhnete ani na 50 procent výplaty. Vy ale nemáte možnost, protože chcete zaměstnání v blízkosti dítěte a navíc není dostatek školek či jiných zařízení, kam byste své dítě mohli po dobu své práce umístit,“ zmiňuje Středula.

Podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu ale převážný počet pracujících Čechů - 93,7 procent - vykonává své hlavní zaměstnání na plný úvazek. Pokud mají druhé zaměstnání, většinou jde o podnikání, nebo o vědeckou či technickou činnost.

Pesimistická Šabatová: Je před námi 20 let cesty

Smazávat tyto rozdíly bude podle ombudsmanky ale trvat mnoho let. „Že by se měly platy srovnat až za 20 nebo 30 let, je můj pesimistický odhad. Budu se velmi ráda mýlit, pokud to bude dřív,“ doplnila pro Blesk Zprávy.

Jourová ale věří, že 20-30 let vyrovnání rozdílů trvat nebude. „Tak dlouho by to trvalo, když se nic neudělá. Já věřím, že to bude trvat 10 let,“ míní. 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr366 ( 8. prosince 2019 06:25 )

Pustíme je rádi na své fleky. A jsme zvědaví jak ve fyzicky náročných profesích, díky nimž se dožíváme nižšího věku, obstojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa