Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová získala v Bruselu podporu výborů. Při grilování popřela slova Babiše

Aktualizováno -
7. října 2019
20:25
Autor: ČTK, tva - 
7. října 2019
07:49

Výbory Evropského parlamentu schválily českou eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) do pozice budoucí místopředsedkyně Evropské komise. Po pondělním slyšení před poslanci získala komisařka podporu zástupců většiny frakcí, sdělily ČTK zdroje z EP. Definitivní potvrzení celé komise bude mít v rukou plénum europarlamentu za dva týdny. Jourová v Bruselu uvedla například to, že nesouhlasí s tím, že v Česku lze objednat trestní stíhání, jak loni řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Evropská komise by ale podle ní neměla podobné výroky řešit.

Jádrem Evropské unie je podle Jourové naopak dodržování principů právního státu, které je třeba neústupně a rozhodně hájit všemi dostupnými prostředky, řekla během svého pondělního slyšení před členy dvou výborů europarlamentu česká kandidátka do nové Evropské komise a současná eurokomisařka Věra Jourová. Probíhající řízení proti Polsku a Maďarsku podle ní mají smysl a měla by pokračovat. Případné spojení mezi respektováním vlády práva a čerpáním z unijního rozpočtu by podle ní nemělo poškodit příjemce jako jsou obce či nevládní organizace.

Česká eurokomisařka nesouhlasí s tvrzením, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání, jak loni v lednu prohlásil premiér Andrej Babiš. Kandidátka na místopředsedkyni budoucí Evropské komise to řekla během pondělního slyšení před výbory Evropského parlamentu. Evropská komise by se však podle ní podobnými výroky národních politiků neměla zabývat.

Jourová odpovídala na dotaz českého europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) z lidovecké frakce, který padl v souvislosti s dodržováním principů právního státu, za něž má být česká místopředsedkyně v nové komisi odpovědná. Týkal se výroku z ledna 2018, kdy premiér ve spojení se svým stíháním v kauze Čapí hnízdo prohlásil, že trestní orgány pracují na objednávku.

Jourová europoslancům řekla, že hodlá rázně hájit právní stát (7. 10. 2019) Jourová europoslancům řekla, že hodlá rázně hájit právní stát (7. 10. 2019) | ČTK

„Evropská komise takové výroky nekomentuje“

Jourová připomněla, že se sama v roce 2006 ocitla ve vazbě na základě nepravdivého obvinění, které bylo součástí „špinavé politické hry“. „Domnívám se, že od toho roku 2006 česká justice vykonala velkou cestu,“ uvedla členka Babišova hnutí ANO s tím, že nevěří tvrzení „kohokoli, ať by to byl premiér nebo kdokoli jiný“ o možnosti objednat si trestní stíhání.

Evropská komise podle ní podobné výroky politiků nekomentuje a jedná až v případě, že dochází ke skutečným změnám ohrožujícím nezávislost justice. „Já jsem slyšela tolik výroků, někdy i velmi otřesných, že jsem měla velkou chuť to komentovat,“ dodala Jourová.

Na dotaz německého europoslance z frakce Zelených Daniela Freunda také řekla, že jejím úkolem v komisi bude i nastavení způsobu, jak systematicky bojovat s korupcí v členských státech. Podle Jourové mohlo být posouzení míry korupce v jednotlivých zemích součástí chystaného mechanismu, který by měl v budoucnu umožnit pravidelné hodnocení kvality právního státu.

Řízení proti Maďarsku a Polsku

Poslanci mají přes dvě hodiny na to, aby kandidátce kladli otázky a aby si učinili názor, zda je Jourová dostatečné kompetentní pro funkci místopředsedkyně EK pro evropské hodnoty a transparentnost pod vedením nové šéfky komise Ursuly von der Leyenové. V první části slyšení se většina otázek točila právě kolem dodržování vlády práva.

Myslíte si, že přístup současné EK je neefektivní?“ zeptala se maďarská liberální poslankyně Anna Júlia Donáthová na řízení podle článku 7, které bez zjevného výsledku vede Brusel proti Polsku a Maďarsku kvůli omezování nezávislosti soudů a plurality médií.

Podle Jourové by řízení měla pokračovat a zásadní bude také výsledek některých dalších procedur proti těmto dvěma zemím, o němž by měl rozhodnout unijní soud. Eurokomisařka podpořila i návrh, aby v příštím víceletém rozpočtu bylo čerpání peněz spojeno s právním státem. Mělo by však být zajištěno, aby kvůli tomu nepřišly o peníze obce či nevládní organizace, dodala.

Evropská duše je demokracie, svoboda a právní stát

„Chceme, aby vlády měly méně snadný život, pokud k tomu (porušování vlády práva) dojde,“ popsala Jourová, jak by podle ní měl nový mechanismus fungovat.

Česká politička na úvod poslancům představila klíčové pilíře svého budoucího portfolia, mezi něž řadí zejména ochranu demokracie a svobody médií, ale i právního státu. Podle ní tyto oblasti tvoří „evropskou duši“, a právě proto stojí za to je co nejodhodlaněji bránit. Jedním z nejdůležitějších úkolů podle jejích slov bude i práce na reformě systému výběru a jmenování kandidátů do evropských voleb.

Členům výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) a výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) Jourová předem písemně odpověděla na jejich dotazy a v pondělí ji čeká celkem 25 dalších otázek. Její výkon posuzují vedoucí politických frakcí ve výborech, kteří také rozhodnou, zda angažmá kandidátky v budoucí komisi schválí.

Jourová europoslancům řekla, že hodlá rázně hájit právní stát (7. 10. 2019) Jourová europoslancům řekla, že hodlá rázně hájit právní stát (7. 10. 2019) | Reuters

Europoslanci oceňují dosavadní působení Jourové v komisi

Jourová už na některé dotazy týkající se náplně budoucí práce odpověděla písemně a mimo jiné přislíbila, že chce do poloviny příštího roku mít návrhy pro systém příštích evropských voleb a poté zvážit, zda by bylo vhodné využít nadnárodní kandidátky, jak chtějí některé strany.

Řada poslanců před slyšením ocenila práci, kterou Jourová udělala jako komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti v končícím pětiletém období.

Také díky jejímu většinou pozitivnímu renomé v EP se neočekává, že by měla patřit mezi kandidáty, s jejichž schválením budou mít poslanci zásadní problém.

Kandidáti Rumunska a Maďarska vyřazeni

Jourová předstoupila před europoslance jako jedna z posledních navržených kandidátů a kandidátek. „Výslechy“ v parlamentních výborech, kterým se pro jejich zevrubnost někdy říká „grilování“, začaly už minulý týden vystoupením slovenského eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

Poslanci letos přitom dali opakovaně jasně na srozuměnou, že jejich souhlas nelze považovat za formalitu a že kandidáti nemají podporu předem jistou.

Kandidáta Maďarska Lászlóa Trócsányiho a rumunskou nominantku Rovanu Plumbovou zastavil už posudek právního výboru, který prověřuje majetkové poměry a bezúhonnost navržených osob. Obě země tak vybírají, koho do Bruselu vyšlou místo nich.

Polský eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski a francouzská komisařka pro vnitřní trh Sylvie Goulardová pak poslance ve výborech během prvního slyšení nepřesvědčili natolik, aby získali jejich souhlas rovnou, a budou muset odpovídat na dopňující dotazy.

Úspěšné zvládnutí pondělního slyšení je podmínkou, aby se Jourová stala členkou komise, kterou jako celek definitivně potvrdí plenární zasedání EP za dva týdny.

Kromě navržené české místopředsedkyně budou ve stejný čas klást členové dalších výborů dotazy rovněž budoucímu šéfovi unijní diplomacie, Španělu Josepu Borrellovi.

Video  Babiš jednal o oblasti pro Jourovou. Kytku pro Leyenovou přivezl z Prahy  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jak to při takovém grilování vypadá, to ukázal i jiný český pohled z EU. Ve čtvrtek totiž absolvoval bruselské grilování italský expremiér Paolo Gentiloni, nominovaný na „ekonomického komisaře“. „Cesta k velmi vlivnému a také náročnému postu komisaře vede přes slyšení, zvané grilování,“ uvedl na facebooku český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Na první pohled to zní jednoduše, kandidát odpovídá před zraky poslanců asistentů a jiných příchozích na otázky poslanců (které nezná). Ale věřte mi, není to snadné. Paolo Gentiloni, bývalý italský ministr a premiér, který je nominován na pozici ′ekonomického komisaře′, se před poslanci dost zapotil (ono snadné nebylo ani skoro tři hodiny se na slyšení soustředit),“ podotkl s tím, že Gentiloni sice odpovídal poměrně obecně, ale „s tímto komisařem budeme ve výboru sto docela dobře solupracovat, i když možná nás čekají roky ne zas tak úplně klidné“.

murQ ( 7. října 2019 22:15 )

Nějak z ní nejásám , parukářka. Velká mluvna.

Inicio ( 7. října 2019 21:10 )

Primitiv

marmat ( 7. října 2019 20:19 )

Vsude-jen-lez:Vaše kopírované,pouze nega­tivní/­bezna­dějné zvratky jsou TAKY za všechny prachy MCH ! Zbývá Vám něco, co Vám TO vyře­ší..­.emi­grace!­Třeba do Bangladéše,nebo Vietnamu,levnější doprava je Rumunsko, Albá­nie,B­ulhar­sko.Po­kud něco umíte ?

Vsude-jen-lez ( 7. října 2019 19:48 )

Kam se dnes kouknu je jen FALEŠ A:Nepřejícné zakomlexované tupé hova­do,za­vist,l­ež,zlo­ba,in­triky,­nenaž­ranos­t,pom­luva,­jedy,­slin­ty,de­mentní reklama,hňup novinářskej zdege­nero­vanej­,zakom­plexo­vanos­t,záš­ť,na­bubře­lost,m­ěštác­tví,zl­oděj­na,.­.cham­ti-ost.­..,b­ezcha­rakter­nost,u­davač­ství,ř­iťovle­zectví­,ubo­host,l­akota a bezcitnost a debi.lita mladej­ch..pr­imitiv­nost­..se­bestřed­nost­...sa­dismus!
No hnůj ten dneštní svet...🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎

marmat ( 7. října 2019 19:45 )

Normální člověk ví, že slovo OBJEDNÁVKA je spíš do restaurace....
Na rozjetí řízení ovšem "stačí" i anonymní UDÁNÍ/­Podnět­....­.vyho­dit se nedá !!!
Natož TO pečlivě vypracované a "vypilované" ad absurdum Od TI a Pirátů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa