Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nebojím se tlaku.“ Jourová řekla, jak na novém postu naloží s Poláky a Maďary

Autor: ČTK, for - 
10. září 2019
18:05

Budoucí místopředsedkyně nové Evropské komise Věra Jourová nemá strach z tlaku, který na ni mohou vyvíjet některé země kvůli tomu, že bude dbát na dodržování principů demokracie a právního státu. Svou práci chce dělat jinak než její končící předchůdce Frans Timmermans, mimo jiné hodlá co nejdříve navštívit Maďarsko či Polsko. Řekla to v úterý českým novinářům v Bruselu poté, co jí nastupující šéfka EK Ursula von der Leyenová svěřila místopředsednické křeslo.

„Nebojím se tlaku. Jsem přesvědčena, že je potřeba pokračovat v dialogu se zeměmi visegrádské čtyřky. To je region, který je mi blízký a kterému rozumím,“ podotkla v narážce na Polsko a Maďarsko, proti nimž vede EK řízení kvůli údajnému porušování principů právního státu.

Přiznala, že její portfolio bude politicky náročnější než dosavadní práce, kdy vedle spravedlnosti měla na starosti ochranu spotřebitele či rovné příležitosti mužů a žen.

Jourová: Nebudu druhý Timmermans

Novou pozici chce vykonávat jinak než dosavadní první místopředseda Evropské komise Timmermans, který mezi vládami zemí V4 nebyl příliš oblíben. Kromě premiérů Polska a Maďarska jej kritizoval i předseda české vlády Andrej Babiš, podle něhož byl vzdálen realitě postkomunistických zemí střední Evropy.

„Já nebudu druhý Frans Timmermans, budu to dělat po svém,“ prohlásila Jourová, která chce častěji cestovat po Evropě, přičemž Maďarsko a Polsko budou mezi jejími prvními destinacemi.

Grafický přehled budoucích eurokomisařů Grafický přehled budoucích eurokomisařů | Twitter @EU_Commission

„Evropa není bojiště. Evropa je pro mě dialog a vysvětlování, vnímání se navzájem. Já mám respekt k názorům oponentů, takže si ráda vyslechnu názory kohokoli, ať už je to maďarská strana či polská nebo kdokoli další,“ řekla eurokomisařka, která se v případě schválení europarlamentem ujme nové funkce na přelomu října a listopadu.

S von der Leyenovou jednala o dvou nabídkách. Jednou byla místopředsednická funkce s dohledem nad hodnotami EU a transparentností, druhou řadové ekonomicky zaměřené portfolio. Zisk nové funkce označila za velký úspěch, bez ohledu na to, že premiér Babiš dával původně najevo zájem o ekonomickou oblast. „Je to velký úspěch vyjednavačů,“ konstatovala Jourová, podle níž byl právě Babiš v jednáních velmi efektivní.

S premiérem se však může rozcházet přinejmenším v jednom tématu své budoucí práce. Do jejích kompetencí totiž spadá i systém voleb do Evropského parlamentu, v němž letos v květnu evropské politické strany využily princip takzvaných spitzenkandidátů, tedy volebních lídrů jednotlivých evropských politických frakcí, kteří podle dosavadní praxe v případě vítězství ve volbách do Evropského parlamentu jsou zároveň kandidáty na předsedu Evropské komise.

Někteří národní lídři včetně Babiše však tento princip při rozhodování o obsazení vrcholných funkcí v unijních strukturách odmítli a do budoucna ho používat nechtějí.

Střídání stráží v EK: Nová šéfka Ursula von der Leyenová schválila eurokomisaře pro další období. Střídání stráží v EK: Nová šéfka Ursula von der Leyenová schválila eurokomisaře pro další období. | Reuters

„Minule to bylo relativně pozdě na stole pro veřejnou debatu a debatu se státníky a s Evropským parlamentem. Myslím, že je dobře, že o tom budeme mluvit co nejdříve,“ připomněla Jourová neshody mezi členskými zeměmi a EP. „Tak, abychom řekněme do dvou let měli jasněji o tom, jak se bude volit a jak bude posílena demokratická legitimita Evropské unie.“

Jourová promluvila i o dluzích

Za důležité považuje komisařka také téma transparentnosti unijních úřadů, které podle ní může přiblížit dosud odtažité fungování EU lidem. „Aby lidé věděli, když přijde Evropa s nějakým legislativním návrhem, jak moc to bylo lobbováno, kým a jakou cestou. Já si myslím, že tam máme určité dluhy, že bychom měli být transparentnější,“ uvedla Jourová.

Nezadat ( 11. září 2019 13:16 )

marmat ( 10. září 2019 21:32 )

Někteří lidé nevědí/netuší CO je to ten troll ???
Tak je to tady VŠECHNO pode mnou....Od 18.27 hod.
Neumí TO diskutovat, nemá TO vůbec žádnej názor a honí si TO trika dětskými výkřiky, které s NIČÍM nesouvisí

ccir ( 10. září 2019 20:53 )

Bu bu bu búúú­úúúú­úúúú­úúúú­úúúú­úúúú­úúúú ....

ccir ( 10. září 2019 20:45 )

V4 by sa mala zmeniť na V3! Pre Slovensko je to nesprávna cesta. Slovensko tam nemá čo hľadať.

ccir ( 10. září 2019 20:40 )

Evidentne nemáš žiadne korektné vedomosti o EÚ a rozumieš sa tomu asi toľko čo koza meteorológii! Hráš sa tu na falošného hrdinu, že.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa