Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš nám „vyluxoval“ voliče, stěžuje si Hamáček. Komunisté podle průzkumu končí

Autor: for - 
8. září 2019
14:23

Komunisté by se poprvé po letech nedostali do Poslanecké sněmovny, pokud by se teď konaly volby. Alespoň to tvrdí průzkum Kantar.cz pro Českou televizi, který v neděli představila v Otázkách Václava Moravce. O přežití stále bojují i vládní sociální demokraté, podle šéfa strany Jana Hamáčka ČSSD doplácí na to, že ji, stejně jako komunistům, voliče „vyluxoval“ Andrej Babiš (ANO). Na preferencích ANO se nepodepsala ani vládní krize, ani premiérovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, drží se kolem 30 procent, postupně posiluje ODS.

„To není ale nic nového, je to trend, co sledujeme roky. Babiš kompletně vyměnil voliče. Sebral voliče ČSSD a KSČM,“  uvedl předseda „oranžových“ Jan Hamáček v OVM.

Přestřelka okolo neobsazeného křesla ministerstva kultury se podle Hamáčka na náladě lidí podepsala, i když volební preference ukazují opak - sociální demokraté by podle průzkumu získali kolem 6 % hlasů. „To není číslo, které je zapotřebí oslavovat. Bylo by pro nás lepší, kdybychom prezentovali, co se nám podařilo a neřešili vnitřní konflikty. Doufám a myslím, že to máme za sebou,“ míní. 

Hamáček se také na chvíli pozastavil i nad kauzou Čapí hnízdo. Podle něj by měla být zpráva státního zástupce Jaroslava Šarocha dostupná, pokud by se rozhodlo o zastavení stíhání. Souhlasí tak s prezidentem Zemanem. Podle ministra vnitra by se tak Šarochovo rozhodnutí ospravedlnilo. 

Návrh na zastavení Babišova stíhání překvapil jak Unii státních zástupců, tak opozici.  „Babiš koncentruje takovou mediální a politickou moc jako nikdo. Jako nikdo v Evropě!“ rozlítil se předseda ODS Petr Fiala.

Komunisté by se do Sněmovny nedostali

Fiala ale vyjádřil optimismus vůči skutečnosti, že i přes průzkum, který jasně dává najevo preference voličů k hnutí ANO, ostatní strany nad Babišem převažují. „Je to těžký boj. Robert Fico i při slabší koncentraci moci dosahoval 50 %. To, že má Babiš 30 %, je úspěchem opozice,“ počítá opoziční předseda. 

„Našlo se jen málo respondentů, kteří jsou staronoví nebo noví voliči ANO – neodešli, ale měly na ně vliv potíže, které měl Babiš. Na ty se ale pozapomnělo vlivem jiných událostí, jako třeba okolo ČSSD,“ dodává analytik Pavel Ranocha z Kantar.cz.

Na druhém místě průzkumu zůstali Piráti se 17 %, ti oslabili o 1,5 % bodu. Třetí ODS by získala 14,5 %. Do Sněmovny by se dále dostaly SPD s 8 %, ČSSD se 6 % a přesně s 5 % STAN a KDU-ČSL. Společně s KSČM by se do dolní komory Parlamentu nedostala TOP 09. Statistická chyba volebního modelu se ale pohybuje mezi plus minus 0,9 až 3,1 procentního bodu.

ČSSD se nyní snaží nahnat zpátky své voliče. Nejtvrdší ránu dostali sociální demokraté během voleb do Evropského parlamentu, kde neobhájili ani jedno křeslo. 

Preference voličů Preference voličů | Reprofoto ČT/ Kantar.cz

Miroslav Rýdlo ( 9. září 2019 09:07 )

Staroslovinčina?

Miroslav Rýdlo ( 9. září 2019 09:05 )

Oni by se bratře Hamáčku nenechali vyluxovat, pokud by vaše politika za něco stála. Pokud ale kličkujete po vzoru Lidovců...tak vám nezbude dělat křoví.

vadim ( 9. září 2019 07:56 )

Hamáčku,voliče jsi si vyluksoval sám tím svojím rozhodováním a stálém vyhrožováním že opustíte vládu,zkrátka jste to podělal a můžu vám říct, že blbějšího ministra jsem neviděl!!!

marmat ( 9. září 2019 00:13 )

Rafajův úřad obešel pravidla. Vilu pro 5 úředníků za 22 milionů „zatajil“ před vládní komisí...Petr Rafaj ČSSD !!!Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj svým lidem takovou třípodlažní vilu v pražské Bubenči před lety pořídil a nyní se dokončuje její rekonstrukce za 22 milionů. LUXOVAL a né málo

marmat ( 8. září 2019 23:02 )

Trolli NARUBY.....A až se dozví SKUTEČNÉ číslo.....opravdu přiznaná procenta začnou dělat kotrmelce vzad - samovolně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa