Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš u Moravce hájil Zemana: Nebojím se ho, půjdu ho přemlouvat. A výhrady měl i Havel

Autor: simao - 
30. června 2019
12:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil v neděli do Otázek Václava Moravce předtím, než se vydá na mimořádný summit do Bruselu. A slíbil, že příští týden bude  Miloše Zemana přesvědčovat, aby vyhověl ČSSD s požadavkem na to, aby se ministrem kultury stal její místopředseda Michal Šmarda (ČSSD). Jde o spor, nikoli o krizi, říká Babiš, který chce vše řešit dohodou, nikoli kompetenční žalobou.

Napjatou situaci kolem české vlády řešil premiér Babiš v neděli ve studiu s moderátorem Václavem Moravcem. Dusno je kolem nominanta ČSSD Michala Šmardy, kterého Babišův koaliční partner Jan Hamáček požaduje coby nového ministra kultury namísto kritizovaného Antonína Staňka. Proti je však prezident Miloš Zeman.

„Já chci pomoci panu předsedovi Hamáčkovi prosadit jeho vůli nominovat na ministra kultury pana Šmardu. A já si myslím, že sociální demokracie z vlády neodejde, proč by odcházeli? To by byla absolutní sebevražda, protože to by znamenalo de facto předčasné volby,“ varoval Babiš. 

Spor o jmenování či nejmenování ministrů se opakuje, upozornil moderátor Moravec. Prezident Zeman už v minulosti odmítal jmenovat do funkce kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho. „Pocheho odmítl Miloš Zeman jmenovat, teď jsme ve stejné situaci po roce. Příměr s Václavem Havlem nesedí,“ připomněl Moravec.

Babiš: Půjdu za Zemanem a budu ho přesvědčovat

Babiš naopak připomněl předchozí jednání se Zemanem v Lánech. Prezident avizoval, že se se Šmardou sejde na Vysočině, a tak se i stalo. „Ve středu pan prezident oznámil panu Šmardovi své stanovisko,“ uvedl Babiš s tím, že ve čtvrtek jednal se Zemanem Hamáček, v pátek pak se šéfové ANO a ČSSD sešli, aby probrali další postup. Babiš tak tvrdí, že sám ještě neměl možnost a čas celý problém vyřešit.

„Pane Moravče, prosím vás, já jsem vám řekl, že jsme se dozvěděli stanovisko pana prezidenta od pana Hamáčka v pátek, dneska je neděle. Pan prezident k tomu nedal žádné stanovisko, on ho dal až tuto středu (...) Já nevím, proč z toho děláte nějakou velkou krizi, žádná velká krize to není, já respektuju přání sociální demokracie a půjdu za panem prezidentem a budu ho přesvědčovat, aby zkrátka jim vyhověl, slíbil Babiš.

Kompetenční žalobu na prezidenta podat nadále odmítá. „Proč bych jí podával?“ diví se Babiš, který prý nechce na devět měsíců vše zablokovat. Celou záležitost chce řešit dohodou, ne žalobou. „Žaloba není řešení a nic to nevyřeší,“ míní premiér. „30 let se tady prezidenti chovají stejně,“ dodal Babiš.

Výhrady měli Havel i Klaus, brání Zemana premiér

Podle něj nejde o ústavní krizi, ale jiný názor Zemana na nominaci. Výhrady však měly ke kandidátům či ministrům i předchozí hlavy státu, hájí Zemana premiér. „Václav Havel měl výhrady například vůči Miroslavovi Grégrovi, ale skutečně za měsíc potom ho jmenoval. Ale dovolil si vyslovit nějaký názor, jemu se nelíbilo, jaké má pan ministr Grégr ekonomické vidění. Pan Klaus měl výhrady vůči ministrovi průmyslu Urbanovi, říkal, že neumí řeči, vůči Rathovi, protože měl střet zájmů, vůči Schwarzenbergovi, protože údajně měl blízko k Rakousku, vůči Karolíne Peake,“ uvedl v ČT Babiš po ukázce z roku 1998, ve které Havel říkal: „Já tu vládu jmenovat budu, zda se z některého ministra raduji více, či z jiného méně, je má věc, o které samozřejmě nic veřejně říkat nebudu. Budu loajální k této vládě.“

„U Václava Havla to trvalo maximálně šest neděl, u Václava Klause to trvalo déle. A u Miloše Zemana to trvá tak, že si prosadí svou,“ podotkl Moravec.

„Každý prezident měl nějaké výhrady, já tomu rozumím. Měl by postupovat podle Ústavy, ale zkrátka může mít nějaký názor. A tenhle spor je názorový spor na ministra kultury Staňka a na pana Šmardu, protože pan prezident určitě hodnotí pana Šmardu velice pozitivně a on říká, že by byl vhodný manažer do krajských voleb. Ale on říká, že možná na tu kulturu se úplně nehodí,“ pokračoval Babiš, který dle svých slov postupuje dle koaliční smlouvy a na Hrad proto dle Hamáčkova přání poslal návrh na Staňkovo odvolání a na jmenování Šmardy.

Babiš tvrdí, že neotálel a splnil vše. Zemana se nebojí. „Pane redaktore, já se nebojím nikoho, proč bych se bál?“ rozesmál se Babiš. „Já jsem totiž uspěl v normálním životě na rozdíl od těch tradičních demokratických politiků, kteří nepostavili v životě ani psí boudu,“ přidal svůj obvyklý rýpanec Babiš, jehož vláda tento týden přežila hlasování o nedůvěře.

Krize zakryla problém s audity

Poslanci diskutovali dlouhých 17 hodin, připomněl Moravec. Babiš označil debatu za „mimořádně nechutnou“. Mluvil také o „hnusu“.

„Podle opozice vám krize s ministem kultury vyhovuje. Nevyhovuje vám, protože překrývá vaše problémy s návrhem evropských auditů, které se teď dostaly do ČR, takže už se nemluví o auditech, protože vy si vystačíte s panem prezidentem kolem jmenování, nejmenování nového ministra kultury?“ tázal se Moravec. „Vy jste velice nekorektní, pane redaktore,“ odvětil Babiš.

Video  Babiš vytáhl ve Sněmovně řepku i Čapí hnízdo a šil do opozice  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Krizi vlády Babiš odmítá, funguje dle něj dobře. Premiér připouští, že např. co se týče rozpočtu, má s ČSSD názorové rozdíly. „Co se týká utrácení. To oni by rádi utráceli, ale ekonomika zpomaluje, je tam ten věčný spor mezi paní ministryní Maláčovou, která místo toho, aby ty dávky s tím něco udělala, tak stále má větší potřebu na rozpočet. Ano, to jsou faktické spory, které my řešíme. Ale to, že pan Hamáček přesvědčil sociální demokracii, aby šla do vlády, na tom trvám,“ míní Babiš.

Neopřu se o SPD, slibuje Babiš

Udělá však prý maximum pro vyřešení současné situace. „Napnu své vyjednávací síly, abych pana prezidenta přesvědčil, že zkrátka je tady koaliční smlouva, že sociální demokracie jednoznačně řekla, že chce pana Šmardu,“ říká Babiš a tvrdí: „Nevidím důvod na rekonstrukci vlády.“

ČSSD má právo vybrat si svého ministra, upozorňuje Babiš. A nechce řešit situaci, co by se stalo, pokud by na protest odešli ministři z ČSSD z vlády. „To nemůže vůbec nastat. Nenastane to, nebudu vám odpovídat na takovou otázku. Nenastane to a je to nesmysl,“ popřel Babiš jinou propíranou variantu. „Různé spekulace, že my půjdeme s SPD, jsou nesmysl (...) Neopřu se o SPD. My jsme jasně řekli, že s SPD do vlády nepůjdeme a nebudeme s nimi a také to řekla většina našeho poslaneckého klubu,“ dodal Babiš.

sekebo ( 1. července 2019 03:45 )

Z Moravce se bohužel stává černá kaňka ČT a divím se, že tam ještě někteří politici k němu chodí. Poměr získaných nových informací k délce pořadu je bohužel čím dál nižší. Myslím si, že např. p. Witovská by byla velmi příjemná změna pro posluchače ČT

murQ ( 30. června 2019 19:17 )

samec samičky Ovčáčka tě neruší?.. píšeš své popicoviny.

murQ ( 30. června 2019 19:15 )

Že ty tady toho svedeš diskutovat, heslařko. Trapná.

marmat ( 30. června 2019 19:10 )

Jen trollové zde-100% neschopni disku­ze/ná­zoru/­sluš­nosti nepochopili fakt, že Moravec se de facto chová ve finále jako kdosi, kdo z Babiše udělá VŽDY napadaného mučedníka...a sbírá tím zcela AUTOMATICKY premiérovy další přívržence !!!

hejhej ( 30. června 2019 19:06 )

batul:
Obdivuji každého, kdo se dokáže na ten pořad s arogantním Moravcem dívat. Moravec nemá základy slušného chování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa