Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova tajemná schůzka se Zemanem: Ani Faltýnek důvod neví. Skončí Nováková či Ťok?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. dubna 2019
19:36
Autor: simao - 
1. dubna 2019
16:22

Ve vládě Andreje Babiše (ANO) skončí dva ministři, uvedla v pondělí MF Dnes. Kritizovaný ministr obrany Dan Ťok podle jejího zdroje skončí dobrovolně a Martu Novákovou (oba za ANO) premiér Babiš odvolá. Podle Ťoka jde však spíše o aprílový žert. A Nováková ve Strakově akademii, sídle vlády, kolem novinářů raději jen beze slova proběhla. Schyluje se skutečně k vládní rošádě? Babiš práci ministrů komentovat nechtěl, odjel však narychlo za prezidentem Milošem Zemanem. Proč? To nekomentoval.

„Od první výměny ministrů dělí kabinet Andreje Babiše už maximálně týdny. Podle důvěryhodných zdrojů MF Dnes premiér vymění ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. Šéf resortu dopravy Dan Ťok skončí dobrovolně. Pevnou pozici naopak mají členové vlády za sociální demokracii,“ napsala MfD ve svém pondělním vydání.

„Já to považuji za aprílový žert, stejně jako bylo rozdělení republiky na dvě časová pásma a nějaký pan Hodinář na našem ministerstvu, jinak to komentovat nechci,“ reagoval ve Strakově akademii na dotazy novinářů Ťok v narážce na skutečný aprílový žert ohledně rozdělení republiky, kdy má v jedné části platit zimní a ve druhé letní čas.

Babiš překvapil: Jedu za Zemanem

Premiér Babiš odmítl po jednání vlády spekulace kolem vládní rošády komentovat. A prozradil pouze, že vyráží na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. „Setkání s prezidentem plánuji za pět minut, a co s ním budu probírat, to vám nebudu sdělovat,“ sdělil úsečně.

Že se politici odpoledne setkali, potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 1. dubna 2019 na Pražském hradě na jeho žádost předsedu vlády Andreje Babiše,“ napsal na twitteru bez jakýchkoli podrobností.

Faltýnek: Personální otázky jsme neřešili

Jednání koaliční rady ANO a ČSSD kvůli tomu bylo posunuto narychlo na pátou hodinu odpolední. Po něm vystoupil Jan Hamáček, Jana Maláčová (oba ČSSD), Jaroslav Faltýnek (ANO) a Alena Schillerová (za ANO). „Ne, neinformoval. Vůbec jsme se o personálních otázkách nebavili. Bavili jsem se hlavně o rozpočtu,“ reagoval Faltýnek na dotaz ohledně toho, zda je Babiš informoval o schůzce.

Informace o tom, že by mělo dojít k výměně ve vládním kabinetu, se také podle Faltýnka neprobíraly. „Dnešní koaliční rada tento problém vůbec neřešila,“ tvrdí druhý muž ANO. Proč byl Babiš u Zemana, na to se Faltýnek prý neptal. „Já ne, já jsem se o to nezajímal,“ dodal.

Havlíček místo Novákové?

Jednal premiér se Zemanem o vládní rošádě? Kritika ministryně průmyslu Novákové sílí – po problémech s předraženými daty mobilních operátorů čelí další kritice, tentokrát za schůzku za účasti čínského velvyslance, ze které byl „vyhozen“ zástupce Tchaj-wanu.

„Byl to nestandardní krok, pan velvyslanec se chová velice nestandardně. Já mám svojí osobní zkušenost, proto se s ním už nebudu setkávat,“ reagoval na schůzku Andrej Babiš. Na vládě prý vyzval Novákovou, aby podala vysvětlení. Ta dle premiéra uvedla, že šlo o pochybení jejích podřízených a vyvolá z něj personální důsledky.

Vyvolá personální důsledky i Babiš? „Já práci ministrů nebudu komentovat, to se omlouvám, to jsem už opakovaně odmítl,“ reagoval pouze.

Jméno údajného náhradníka Novákové není nijak překvapivé. O místopředsedovi rady pro vědu, výzkum a inovace Karlu Havlíčkovi se spekuluje delší dobu. Havlíček byl Babišovi po boku i během jeho slavné návštěvy Bílého domu a jednání s americkou delegací v čele s Donaldem Trumpem. Babiš zároveň ve Washingtonu Havlíčka chválil slovy, že celý život hledá lidi, kteří jsou v něčem schopnější než on. Havlíček je prý jedním z nich.

Reportérovi Blesk Zpráv však Havlíček na místě tvrdil, že ač se mu s Babišem spolupracuje velmi dobře, jeho vládní angažmá na stole není. Podle MF Dnes se však již Havlíček a Babiš domluvili.

Video  Ministryně „drahých dat“ Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám. 
Video se připravuje ...

Hamáček je s ministry spokojený

Naopak šéf ČSSD a vicepremiér Babišovy vlády Jan Hamáček v pondělí potvrdil, že pozice „svých“ ministrů neřeší. „Já jsem spokojen s prací ministrů za sociální demokracii a nechystáme žádné změny,“ uvedl ve Strakově akademii Hamáček.

Po koaliční radě pak Hamáček dodal, že se řešilo hlavně vyhodnocení dosavadní koaliční spolupráce ČSSD a ANO, která dle něj probíhá bez zásadních problémů. „Konstatovali jsme, že ta spolupráce je v pořádku. Jak říkal pan předseda Hamáček, jsou tam určité rezervy, na kterých budeme jak já, tak pan předseda Chvojka (Jan Chvojka, předseda poslaneckého klubu ČSSD - pozn. red.) pracovat, ale v globálu jsme si řekli, že ta koaliční spolupráce funguje dobře,“ doplnil Faltýnek.  

prasatkopepicek ( 2. dubna 2019 20:42 )

A to jako ze Babis je ten premier ktery prospiva statu? To nezapomen, na Silvestra tim kazdeho odrovnas.

marmat ( 2. dubna 2019 19:49 )

pooresh : Až vyrostete, budete víc číst!!???Slibte si TO Pak trošinku smysluplně psát, že ??? Zatím velká bída

marmat ( 2. dubna 2019 09:42 )

HULVÁTE: KAŽDOPÁDNĚ NEVÁHEJTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§§§§§§§§§§§§§§§§§

marmat ( 2. dubna 2019 09:39 )

panamíra: Kolik TI je....??? Jestli víc. než 10,tak upřímnou SOUSTRAST

marmat ( 2. dubna 2019 09:37 )

hradnihulvat: POLICIE žádný důkaz nemá....VY ANO???? Tak sem s ním a hned písemně na Policii,než bude pan Faltýnek vyslechnut....Zatím ani TO nepovažovali za nutné !!! Změňte to svým udáním!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa