Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cesty politiků příští rok: Babiš navštíví Osvětim, Zemana čeká oslava v Moskvě. A Čína?

Autor: ČTK, Mii - 
22. prosince 2019
10:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) má příští rok v plánu zúčastnit se fóra k uctění památky obětí holokaustu v Izraeli či vzpomínkové akce k 75. výročí osvobození nacistického koncentračního v Osvětimi-Březince. Prezident Miloš Zeman se zúčastní například oslav 75 let od konce války v květnu v Moskvě nebo prezidentského summitu zemí visegrádské čtyřky v Polsku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se vydá do Indie, Kuvajtu, jedná i o dalších cestách mimo evropský kontinent.

Izrael, konkrétně památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě, Babiš navštíví 22. ledna. O pět dní později se premiér zúčastní oslav osvobození tábora v Osvětimi. Vzpomínkové akce k 70. výročí se před pěti lety zúčastnil také tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka. Bruselská zasedání Evropské rady se konají v březnu, červnu, říjnu a prosinci. Zahraničních cest bude mít Babiš více, jejich plán ale zatím není znám.

Nad Zemanovou cestou do Číny visí otazník

Prezidentská kancelář cesty hlavy státu Miloše Zemana teprve připravuje. Podle ředitele odboru hradní diplomacie Rudolfa Jindráka je v plánu několik větších bilaterálních cest. Pražský hrad již dříve potvrdil, že se Zeman v květnu zúčastní v Moskvě oslav výročí 75 let od konce války. Uskutečnit by se také mohla odložená návštěva Maroka, prezident by mohl vykonat i další cesty po Evropě.

Podle Jindráka zatím nebylo rozhodnuto, kdo za Českou republiku pojede v dubnu do Číny na summit 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy. Naopak s účastí na prezidentském summitu zemí Visegrádu v Polsku již Zeman počítá. V rámci zahraniční diplomacie by měl také na Pražském hradě přijmout čtyři až pět svých protějšků.

Petříčka čeká Kuvajt i Indie

Ministerstvo zahraničí zatím připravuje plán cest na první polovinu roku. Už potvrzená je lednová cesta ministra Petříčka do Indie, kde šéf české diplomacie vystoupí na mezinárodním fóru Raisina Dialogue a bude také jednat o návštěvě svého protějšku v Česku v červnu. V lednu Petříček navštíví také Kuvajt, kde bude hlavním cílem cesty posílení ekonomických vztahů.

Petříček také řekl, že se zástupci podnikatelských svazů jedná také o dalších zahraničních cestách, které by jim usnadnily přístup na nové trhy. Podle něj je ze strany firem zájem o Afriku a o Latinskou Ameriku, kam ministr s podnikateli letěl i letos.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dobryclovek ( 23. prosince 2019 10:17 )

ještě že máme dva nejlepší politiky od špinavého převratu Havla!! Babiše Zemana ja su tak hrdý na naše jedničky politiky!!! díky za to že se konečně máme dobře rostou platy,­ducho­dy,ži­votní uroven patříme konečně k špičce evropy,nekrade se kmotři ODS TOP KDU udavači sliz pirátu STAN kopou druhou ligu někteří křiváci krajský přebor a tam patří luza opozice!! a to jen díky Babišovi který svoloč zloděju vykopal od koryt!!A přeji k vánocum opozi­ci,zlo­děju,­křivá­ku,u­dava­ču at vám mráz roztrhne prde.e!!! pane Babiš pane Zeman a vám přejeme hodně štěstí,zdraví pevné nervy s jmenovanou špínou neotáčejte se k opozici zády noste neprustřelnou vestu je to smečka politických hyen plná závis­ti,kři­váren­,podra­zu,u­dáva­ní skrátka odpad společnosti!!

montevideo ( 22. prosince 2019 20:36 )

Tvůj projev svědčí o tom, že ti opravdu vymyli mozek, pokud vůbec bylo,co vymýt.

montevideo ( 22. prosince 2019 15:13 )

Pokud se o humor pokouší někdo, kdo k tomu nemá vlohy, dopadne to obvykle trapasem.

xiioma ( 22. prosince 2019 13:27 )

Jak jinak Zeman, musí podat v Kremlu hlášení!!!

dama_s_kosou ( 22. prosince 2019 11:05 )

Tak doufam, ze vyjde cesta Kubery na Tchaj-wan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa