Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman přetrhal Katiny svatební sny: „Dvě krávy ještě nezplodily jedno tele,“ tvrdí

Autor: sab, ula - 
19. prosince 2019
05:02

Snahy „první dcery“ Kate Zemanové, aby její otec změnil názor na sňatky párů stejného pohlaví, zřejmě nepadly na úrodnou půdu. Prezident Miloš Zeman v aktuálním rozhovoru pro časopis Mosty hovořil o „netématu“ a o homosexualitě použil navíc příměr s domácími zvířaty. Trvá na tom, že rodina by měla být „tradiční“. Kate se s gayi přátelí a jejich sňatky podpořila i v exkluzivním rozhovoru pro Blesk Zprávy.

„Já jsem pro klasickou standardní rodinu. Ministr zemědělství mi řekl, že se ještě nestalo, aby dvě krávy zplodily jedno tele,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro časopis Mosty, který se věnuje především tématům týkajícím se zdravotně postižených.

Prezident tak narážel na snahy umožnit gayům a lesbám, aby vstupovali do klasického manželství. Těm totiž vadí, že se zatím v Česku mohou pouze registrovat.

Video  Tomáš a Rodrigo by se chtěli vzít, registraci odmítají. Podpořila je i jejich kamarádka Kateřina Zemanová  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Mezi těmi, kteří jsou pro změnu pravidel, je i prezidentova dcera Kateřina. Ta se navíc za homosexuály aktivně staví. Nedávno v rozhovoru pro Blesk Zprávy podpořila svého dlouholetého kamaráda Tomáše, který je gay a rád by si svého partnera Rodriga vzal za muže.

„Nepodporuji jen tuto konkrétní dvojici, jde mi o problematiku samotnou. Jsem pro manželství pro všechny,“ řekla prezidentova dcera Kateřina.

Zemanová: Nic proti tomu mít nemůže, je to můj názor

Miloš Zeman už dřív jasně řekl, že kdyby měl podepsat zákon umožňující manželství pro homosexuály, raději by jej vetoval. Tentokrát se k homosexuálům opět vyjádřil, když se ho redaktor zeptal, zda jsou podle něj témata týkající se lidí se zdravotním postižením upozaďována ve prospěch takzvaných „netémat“.

„Záleží na tom, co vnímáte jako netéma. Netéma pro mne není klimatická krize, netéma pro mne nejsou obnovitelné zdroje, netéma pro mne není homosexualismus a mohl bych pokračovat dále,“ odpověděl prezident, který se svým přístupem ke sňatkům stejnopohlavních párů netají.

„On podpořil registrované partnerství a v tomhle jsme se shodli, když jsme se o tom bavili. On ví, že já podporuji manželství, a proti tomu nic nemá a nemůže, protože je to můj názor. Byla bych ráda, kdyby podpořil manželství pro všechny,“ řekla dcera prezidenta Zemana.

„Pro mě je absolutní standard, že v Londýně, kde žiju, tak nemusíte vysvětlovat, jakého jste náboženství, koho milujete a s kým chcete strávit zbytek života, a spíš mi přijde líto, že vždycky, když sem přijedu, tak to není na úrovni, na které by to mohlo být a na kterou by to mohlo dosáhnout,“ řekla Kateřina Blesk Zprávám.

V nedohlednu je v Česku i adopce dětí homosexuálními páry. V tomto případě se Miloš Zeman v minulosti vyjádřil, že by adopci podpořil. To vítá i jeho dcera, která nevidí důvod, proč by gayové a lesby nemohli adoptovat děti.

Zemanová v rozhovoru také nastínila svoji představu. Chtěla by, aby se téma v Česku řešilo stejně jako v zahraničí: „Já registrované partnerství vnímám jako nálepku na problém, který se ve světě řeší úplně jinak, tedy zrovnoprávněným manželstvím, a nevidím důvod, proč bychom neměli následovat ostatní země, kde to bez problémů funguje.“

Video se připravuje ...
Další videa