Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šlechtová ve Sněmovně potvrdila svou homosexualitu. Po tvrdém útoku na gaye

Aktualizováno -
26. března 2019
18:30
Autor: Petra Štefková - 
26. března 2019
17:00

Má se změnit občanský zákoník tak, aby do manželství mohly vstupovat i homosexuální páry? Nebo se má naopak uzákonit jenom jako svazek jednoho muže a jedné ženy, jak chtějí hlavně lidovci? Dva protichůdné návrhy řešila v úterý Sněmovna, aniž by se dobrala jasného výsledku. Exministryně Karla Šlechtová (za ANO) v přerušené debatě nicméně řekla, že komunita LGBT je i její komunitou, to když odrážela útok na gaye z řad SPD. A potvrdila tak vlastní homosexualitu.

„Požadavek manželství pro všechny je nepochopení rodinného práva,“ vysvětlil postoj strany její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Lidovci nevidí možnost ústupku ani v oblasti dětí.

„Adopce patří k manželství a pro dítě je dobré, aby vyrůstalo ve svazku muže a ženy,“ řekl pro Blesk Zprávy Jan Bartošek (KDU-ČSL). Zároveň jeden z kandidátů na šéfa lidovců nezpochybňuje existenci různých forem soužití, i přesto ale trvá na jednom manželství, a to pouze svazku jednoho muže a jedné ženy.

Video  Epicentrum: Manželství i pro gay a lesbické páry? „Nikomu to neublíží, hodně lidem pomůže,“ říká poslankyně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poslanci dostali od vedení klubů volné ruce

Téměř všechny poslanecké kluby mají v této oblasti volné hlasování. „Je to otázka, zda je někdo konzervativní nebo liberální. Každý podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Kromě lidovců a SPD převažuje negativní stanovisko k manželství pro všechny i u komunistů. „Převážná většina z nás to nepodpoří. Už v době, kdy se projednávalo registrované partnerství, tak to vzhledem k názoru našich voličů bylo maximum, co jsme mohli udělat,“ objasnil stanovisko KSČM Pavel Kováčik. Zároveň nevyloučil možnou debatu o právech pro děti ve stejnopohlavních párech.

„U dětí v existujících svazcích je možné hledat další právní řešení,“ doplnil pro Blesk Zprávy předseda komunistického poslaneckého klubu.

Maxová: Můžeme být průkopníky ve východní Evropě

„Největší problém je ve vztahu k dětem – co se týká lékařské péče, informovanosti ve škole či možnosti dědit,“ potvrdila pro Blesk Zprávy úskalí u stávající právní úpravy poslankyně Věra Kovářová (STAN).

„V historii byly různé překážky pro manželství – jiné vyznání či jiné etnikum, nebo dokonce ekonomické podmínky. A doba dozrála na to, aby i tato překážka byla odstraněna,“ je Kovářová přesvědčena o nutnosti otevřít manželství i homosexuálním párům.

Podobně to vidí i Radka Maxová z ANO. „Kdysi ženy neměli volební právo a nemohli pracovat. Je čas se posunout. Pokud se to České republice podaří, tak to bude velký krok pro východní Evropu – byli bychom první zemí, která se staví čelem k této problematice a chce narovnat práva homosexuálů,“ uvedla pro Blesk Zprávy předsedkyně výboru pro sociální politiku.

Šlechtová: Já do té komunity patřím

Přímo ve Sněmovně se pak rozpoutal maraton vyjádření. Ve vztahu k manželství pro všechny jsou jak negativní, tak pozitivní ohlasy. „Jako potenciální babička, pokud by si moje vnouče našlo stejnopohlavního partnera nebo partnerku, tak bych chtěla, aby mělo stejná práva,“ prohlásila poslankyně Kovářová (STAN). 

„Byla tady přirovnána LGBT komunita k pedofilům a zoofilům, tak bych chtěla požádat paní poslankyni, aby si to odpustila, protože urazila jste i mě, protože já do té komunity patřím,“ reagovala poslankyně a exministryně Karla Šlechtová (za ANO) v reakci na projev poslankyně Moniky Jarošové (SPD). V minulosti už sice naznačila, jak to s její orientací je, na přímý dotaz ale reakci tehdy odmítla.

Černochová: Lesby nejsou lesbičky

Poslanci se neshodli ani v tom, jak menšinovou komunitu nazývat. „Neříkejte lesbám lesbičky. Nejsou to lesbičky, jsou to lesby, stejně jako gayové nejsou gayíčkové,“ napomenula poslance Tomia Okamuru (SPD) poslankyně Jana Černochová (ODS).

Někteří zákonodárci se přiznali, že svůj názor v průběhu několika měsíčních debat změnili. „Jsem katolička, jsem vdaná a nehodlám na tom nic měnit. Přesto jsem pro to, aby se manžely mohly stát i stejnopohlavní páry,“ prohlásila ve svém projevu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zároveň doplnila, že názor změnila poté, co si uvědomila, že registrované partnerství je pouhá výměna občanky na úřadě. 

Z řady úst poslanců se ale ozývaly i obavy. „Pokud to parlament schválí, dá signál pro přípravu další právní úpravy a tím je uzákonění třetího pohlaví, kdy se osoba necítí být ani mužem ani ženou,“ uvedl ve Sněmovně poslanec Milan Pour (ANO).

„Ty hororové scénáře jsou nepřijatelné. Je to strašení společnosti,“ reagovala na to jedna z předkladatelek návrhu Radka Maxová (ANO). Na to vzápětí vystoupil poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD): „Není to strašení. Někdo jen odhalil vaši strategii – když jsme tady projednávali registrované partnerství, tak o adopci dětí nebyla řeč. Teď tady jednáme o věcech, které mají popřít biologické procesy, které jsou jasně dané přírodou,“ hlásal od řečnického pultíku sociální demokrat.

Na hlasování nedošlo. Zatím

Přestože bylo ještě několik poslanců přihlášeno v rozpravě, poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) požádal o přerušení projednávání do příští schůze. „Je víceméně jasné, že projednávání tohoto bodu do konce jednacího dne nedokončíme,“ odůvodnil svůj návrh. Požadavek byl schválen. Kdy bude debata o zavedení manželství i pro stejnopohlavní páry pokračovat, zatím není jasné.

 

Video se připravuje ...
Další videa