Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kněz strašil v katedrále sv. Víta gayi a lesbami. Zeman mu chce dát metál

Autor: ČTK, trm - 
10. ledna 2019
22:20

Prezident Miloš Zeman uvažuje o tom, že by dal Řád Tomáše Garrigua Masaryka katolickému knězi Petru Piťhovi, který v zářijovém kázání odmítl Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí. Řekl také, že bude vetovat případné uzákonění možnosti manželství pro homosexuály. Manželství je podle něj určeno k tomu, aby rodina vychovávala děti. Prezident to dnes řekl v televizi Barrandov.

„Uvažuji o tom, že bych panu profesoru Piťhovi dal Řád T. G. Masaryka, protože medaili Za zásluhy už má,“ řekl také prezident. Naznačil, že by to bylo za odvahu, se kterou se Piťha ve svém svatováclavském kázání postavil proti přijetí Istanbulské úmluvy. Medaili Za zásluhy exministru školství Piťhovi udělil Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus v roce 2011.

Petr Piťha, jeden z významných českých představitelů katolické církve, burcoval při svém kázání v katedrále sv. Víta veřejnost. „Rodiny budou roztrženy a rozehnány“ a homosexuálové „budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu“, tvrdil.  Projev kněze  kritizoval některé části Istanbulské úmluvy. Ty hovoří o pohlaví, rolích muže i ženy nebo o svobodné volbě pohlaví, což už v minulosti kritizoval třeba šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj jde o ohrožení tradiční podoby rodiny, definování třetího pohlaví a projev sociálního inženýrství.

Piťhova slova jsou ovšem mnohem tvrdší. „Dokonale zvrácené zákony, které se u nás mají zavést a v několika zemích již zavedeny jsou, jsou namířeny proti tradiční rodině,“ řekl například. „Navržené zákony a jejich protagonisté převzali ideologii marxismu a nacismu,“ dodal s tím, že jde o nedemokratické a diktátorské zákony.

Kontroverzní je hlavně pasáž, ve které hovoří o homosexuálech. „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění,“ běsnil kněz při kázání.

„Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravně-výchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru. Homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu, vy budete patřit k podřadné výpomocné třídě a pracovat podle pokynů mocných elit, které budou určovat, co se smí a co se nesmí říkat. Budete postaveni pod všechny živočichy, kteří se pohlavně rozmnožují, protože pro kočky, žáby ani hmyz zaváděné zákony neplatí,“ řekl také.

K Istanbulské úmluvě se Česko připojilo loni na jaře, církve k jejímu přijetí zaujaly negativní stanovisko v červnu. „Úmluva není pro členy Evropské unie potřebná, ani přínosná, neboť všechny státy EU již nyní považují v ní zdůrazněné dodržování lidských práv a svobod za základní charakteristiku svého státu,“ uvedly ve společném prohlášení, které citoval web iDnes.cz. 

Video se připravuje ...
Další videa