Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ubohost a ostuda.“ Zeman pod palbou kritiky, sporných momentů si všimli i Rakušané

Autor: ČTK, simao - 
4. dubna 2019
09:55

Návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Rakousku budí vášně. A sporného výroku o financování českojazyčné Komenského školy ve Vídni si povšimlo vícero rakouských médií, nejen list Der Standard. Agentura APA poznamenala, že prezidentova slova kritizoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se postavil kriticky k úterním výrokům prezidenta Miloše Zemana před českými krajany ve Vídni. Zeman mimo jiné vytkl bývalému vídeňskému starostovi Michaelu Häuplovi, že za jeho působení Vídeň nepodporovala českojazyčnou školu.

Portál rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF poznamenal, že Zeman vytkl Häuplovi, že za jeho vlády radnice neposlala českojazyčné škole ani šilink. To se ale ukázalo být nepravdivé.

Petříček si rýpl do Zemana

Petříček na twitteru uvedl, že úkolem politiků je rozvíjet vztahy se sousedy, ne známkovat zahraniční politiky. Poděkoval rakouskému hlavnímu městu za podporu Komenského školy.

„Úkolem českých představitelů je rozvíjet vztahy s našimi sousedy, není potřeba politiky okolních zemí známkovat. Rakousko je náš důležitý partner a například vztahy Prahy a Vídně jsou nadstandardní. Komenského školu Vídeň podpořila částkou jeden milion eur (25,7 milionu korun), za to jí patří náš dík,“ napsal Petříček. O Petříčkově kritice Zemanových „verbálních výpadů“ informoval také deník Tiroler Tageszeitung.

Pospíšil: Ostuda a čtvrtá cenová

Šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil se navezl do Zemana zostra. „Omlouvám se všem Rakušanům za úterní slova Miloše Zemana. Státnický projev našeho prezidenta v sousední zemi si představuji hodně odlišně. Tohle bohužel byla čtvrtá cenová,“ vzkázal na twitteru a dodal: „Pokud je pravda, že Miloš Zeman při návštěvě Rakouska skutečně lhal, je to velká mezinárodní ostuda a na místě je omluva. Prezident by se měl k celé události postavit jako chlap a nesvalovat vinu za své výroky na někoho jiného, jak to ostatně udělal bohužel už několikrát.“

Zeman Häuplovi v roce 2017 udělil Řád bílého lva. Nyní ho však zkritizoval a vyzval, aby financování školy doporučil svému nástupci Michaelu Ludwigovi. Rakouský deník Der Standard se školy dotázal, zda je Zemanovo tvrzení pravdivé. Škola mu sdělila, že za Häuplova působení finanční podporu od radnice dostávala.

Video  Manévry na červeném koberci: Pro Ivanu Zemanovou museli udělat místo  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Podle Hradu vycházel prezident z informací od české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Velvyslankyně poté novinářům řekla, že Zemanovi před setkáním stručně sdělila, že škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím prý na mysli systémové a pravidelné příspěvky. Uvedla také, že za posledních 30 let dostala škola příspěvek jednou, a to v roce 2009, kdy obdržela milion eur na opravu budovy. Záležitost Červenková označila za nedorozumění.

Miliony pro školu

Vídeňský radní pro vzdělání Jürgen Czernohorszky dnes agentuře APA řekl, že škola v roce 2009 dostala od města jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). Vedle této sumy Vídeň v letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550 000 eur (14 milionů korun).

Spolek, který ve Vídni působí od roku 1872, provozuje školku, obecnou školu a reálné gymnázium. Na webu uvádí, že za téměř 150 let prošly školami Komenského desetitisíce žáků. V letošním školním roce je v jeho školce, škole a gymnáziu zapsáno 539 dětí. Šéf Školského spolku Komenský Karl Hanzl hned v úterý při setkání s krajany a následně i v rozhovoru s rakouským deníkem Der Standard potvrdil, že v roce 2009 zmíněnou jednorázovou podporu ve výši jednoho milionu eur škola od Vídně dostala.

Herman: Ubohost a pokleslost

„Jsem překvapený, že je někdo překvapený, že si Zeman plácal na setkání s krajany ve Vídni pentle... Máme v čele státu rozpadlou osobnost, takže kabaretní show klesající úrovně bude pokračovat do konce jeho mandátu,“ rýpl si politolog Jiří Pehe.

S kritikou přispěchal i exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Opět se stydím za prezidenta své země! To, co M. Zeman předvedl ve Vídni, je přehlídkou ubohosti a pokleslosti, která jeho mandát provází,“ napsal na twitteru.

Rakušané řeší i Zemanův „dobrý rozmar“

Der Standard se věnoval i Zemanovu prohlášení, že na rozdíl od Häupla vydržel v politice 30 let, tedy o šest let více, protože byl vždycky upřímný a nikomu nikdy nelichotil. Deník ale zdůraznil, že Zeman skončil v premiérském úřadu v roce 2002 a až do nástupu do prezidentské funkce v roce 2013 žádný oficiální úřad nezastával. Rakouská média si všimla i Zemanovy kritiky ekologů, kteří brání dopravním stavbám, ale také toho, že ocenil vášeň rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena k tabáku.

Deník Die Presse dnes napsal, že Zeman byl na tiskové konferenci po setkání s rakouským prezidentem v dobrém rozmaru, což podle listu možná bylo důsledkem toho, že mu „milý Saša“ nabídl tykání. Zemana, který je sám provokatér, podle Die Presse nerozhodila ani otázka na dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Odpověděl se směsicí ironie a sarkasmu s tím, že vyhaslým dekretům by se měli věnovat kvalifikovaní historici, a nikoli nekvalifikovaní novináři. Die Presse k tomu dodal, že Zeman v minulosti na adresu novinářů, o kterých hovoří jako o hyenách, používal i silnější výrazivo.

Zeman si pochvaloval popelník

Dobrý rozmar byl u Zemana znát i při projevu při setkání s krajany. „Po mém zhruba šestihodinovém projevu, kterým se chci vyrovnat Fidelu Castrovi, bude přibližně deset minut na vaše otázky,“ vtipkoval Zeman. „Ostatně vidím, že mi sem dali popelník a zapalovač, takže až bude diskuze, já budu následovat vašeho prezidenta a s vaším dovolením si zapálím,“ říkal o chvilku později.

„Pane primátore Häuple, podal jsem Vám ruku, dal jsem Vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že Vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu (...) Vy jste se zachmuřil, pane exprimátore. To máte za to, že tu Komenského školu jste málo podporoval, já jsem upřímný člověk. Víte, proč jsem vydržel třicet let v politice, o šest let déle než Vy? Protože jsem byl vždycky upřímný a nikdy jsem nikomu nelichotil,“ říkal Zeman.

Komuh rozhodně český prezident v minulosti nelichotil, to byl někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman jej vzpomněl, když mluvil o schůzce se spolkovým ministrem vnitra Wolfgangem Sobotkou. „Mám samozřejmě setkání s panem Sobotkou, typické to české jméno, není-liž pravda, a budu mu říkat, co Vám mám povídat, já jsem byl nejen premiér, nejen prezident, já jsem byl také předsedou Sněmovny, takže mě nemůže nikdo obelstít, protože já znám tyto vůdce, jak se říká, z vlastní zkušenosti. Z první ruky,“ dodal Zeman.

Paja Papaja ( 27. června 2019 19:04 )

Uz by do toho zemana meli prestat sypat ty klepky a jine jedy,at se konecne rozpadne!je to ostuda ceska v celem svete!

osinek ( 5. dubna 2019 14:15 )

Troubelo, Tvé výplody potvrzují, že bys mohl dělat na Hradě šaška!! A podpírat Hradního pána při jeho pochůzkách na matějské pouti!!! Zeman a ti jeho hradní poskoci jsou všude za šumavskými hvozdy všem pro smích. Je však smutné, že ty "hradní celebrity" neskutečně zostuzují Česko ve všech civilizovaných zemích

osinek ( 5. dubna 2019 14:04 )

Šéfka české krajanské organizace v Rakousku Zuzana Brejcha v rozhovoru pro český DeníkN uvedla, že vystoupení Zemana bylo neomalené. Že členové české krajanské organizace byli šokováni. Holt Zemanovo přihlouplé holedbání , urážky, lži a polopravdy šokovalo české krajany v Rakousku....níže vyjádření Zuzany Brejchy..... Byli jsme zděšení. Zemanova kritika vídeňského exstarosty ... - Deník N https://denikn.cz/.../kdyby-to-co-rikal-melo-hlavu-a-patu-a-nebylo-to-urazlive-a-nam V diskusi na Novinkách jeden z čtenářů k Zemanovu trapném extempore poznamenal: Ovara by v budoucnosti měli držet v Lánské oboře. V opačném případě, Zeman , který je na tom špatně a jeho stav se zhoršuje, udělá Česku ještě větší ostudu!!!

salto ( 5. dubna 2019 11:13 )

Opět kvikot kavárny a sluníček - toť rajská hudba pro můj sluch

bobin135 ( 5. dubna 2019 10:04 )

marmat: tady s tebou nemohu souhlasit, škoda, co se týká Babiše mám stejný názor jako ty, ale tady se lišíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa