Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petříček se Zemana nebojí. Zlomí ministrovi zahraničí sjezd ČSSD vaz?

Autor: Jakub Veinlich - 
1. března 2019
06:15

„Moc se mi po vás stýskalo,“ překvapil před rokem delegáty sjezdu ČSSD v Hradci Králové prezident Miloše Zeman, který byl právě na tomto místě v roce 1993 zvolen předsedou sociální demokracie. Straníkům před rokem doporučoval, aby nevstupovali přímo do vlády, ale měli jen své náměstky. ČSSD neuposlechla a je součástí koalice s hnutím ANO. Ministr zahraničí věří, že tentokrát bude páteční projev Miloše Zemana směrem k ČSSD především věcný a nečeká ani žádné útoky. Právě do Petříčka se přitom prezident často strefuje a kritizuje jeho práci. Pokud ministr ve volbě místopředsedů neuspěje, poradí se s novým předsedou, zda má ve vládě dál zůstat. Situaci před nadcházejícím sjezdem popsal v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Na váš sjezd má dorazit pouze jeden politický host, a to prezident Miloš Zeman. Co očekáváte od jeho vystoupení? Loni na tom samém místě v Hradci Králové vám prezident doporučoval, abyste se podíleli na vládě, například prostřednictvím náměstků či odborníků, ale nechtěli ministerská křesla.

Předpokládám, že prezident Zeman představí vizi směřování naší země, že se dozvíme, jak vnímá sociální demokracii, kde je podle něj její místo na české politické scéně. Mluvil jsem o tom s předsedou Janem Hamáčkem a nečekám, stejně jako on, žádné osobní útoky.

A očekáváte, že Miloš Zeman nakonec nějak přehodnotí to své loňské doporučení a ocení, že jste do vlády nakonec aktivně vstoupili a například ji jen netolerujete, podobně jako KSČM?

Pan prezident se opakovaně vyjádřil, že tuto vládní koalici podporuje a věří, že bude vládnout celé funkční období. Naším úkolem je především pracovat v rámci našeho programu a pokračovat v tom, co jsme v červenci loňského roku započali, a to je naplňovat sliby, které jsme našim voličům v roce 2017 dali.

Video  Zeman rázně na sjezdu ČSSD: Nebuďte podrazáky a jděte do vlády  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Říkal jste, že neočekáváte žádné osobní útoky. Čili neočekáváte ani kritiku vás jako ministra zahraničí, které se prezident dost často ve svých vyjádřeních nevyhne?

Nechci předjímat, o čem všem bude pan prezident hovořit. Věřím, že se spíš bude zaměřovat na politickou situaci, jak vnímá sociální demokracii a další směřování České republiky. Nemyslím si, že by měl hovořit o konkrétních kandidátech.

A jak moc budete kritický při svém vystoupení vy? Předpokládám, že vystoupíte nejen se zprávou coby ministr, ale ptám se především na kandidátský projev na post místopředsedy ČSSD.

Chci delegátům sjezdu představit především svou vizi, se kterou kandiduji na pozici místopředsedy sociální demokracie. Budu mluvit o tom, jaké jsou podle mého názoru důležité programové body, které bychom se měli pokusit ještě v této vládě naplnit, a chci také hovořit o tom, jaké výzvy nás budou čekat. Už několikrát jsem mluvil o tom, že by se sociální demokracie měla stát silnou levicovou stranou pro 21. století. A v tomto duchu bude také můj projev.

Kritiky toho, v jakém stavu sociální demokracie je, se tedy od vás čekat nedá. Bude to spíš pohled do budoucna?

Přesně tak – chci se koukat na to, co nás čeká a co bychom měli dělat. Čekají nás volby do Evropského parlamentu. Chci pomoci našim kandidátům v kampani, chci podporovat náš evropský program. Chtěli bychom vybudovat sociálnější Evropu, jasněji prosazovat odstraňování dvojích standardů v Evropě, aby nebyla žádná dvojí měřítka.

Co by byl pro vás úspěch v evropských volbách?

Nechci předjímat, jak evropské volby dopadnou, věřím ale, že sociální demokracie uspěje. Máme jasnou představu, jak by měla Evropská unie fungovat, co by měla pro naše občany dělat. Například v oblasti vnitřního trhu, konkurenceschopnosti. ČSSD má co nabídnout, chceme být aktivními hráči.

V roce 2014, při posledních volbách jste získali čtyři mandáty. Neúspěch by se tedy mohl definovat vším, co bude pod čtyři získaná křesla?

To není na mně, abych hodnotil, co je neúspěch. Věřím, že uspějeme a bude to především na stranících, aby vyhodnotili výsledek, který v květnu obdržíme. Já sám budu pracovat na tom, aby byl co nejlepší a sociální demokracie měla v Evropském parlamentu silný hlas.

Číslo, které byste považoval tedy za úspěch, neřeknete?

Nechci říkat žádná čísla. Vidím současné preference, ale věřím, že právě proto, že víme, co chceme v Evropě dělat, a nepřicházíme jen s kritikou a máme i aktivní program, který má ambici měnit podobu Evropy, tak to občané nakonec ocení a tu podporu nám dají.

Má ČSSD podle Vás šanci opět růst? Podle posledních průzkumů se vám stále příliš nedaří se odrazit ode dna, tak jak říkal váš předseda Jan Hamáček po komunálních volbách.

Jsem přesvědčený, že má. A sociální demokracie jako jediná strana má připravená konkrétní řešení, díky kterým těmito změnami naše země propluje a naše společnost bude dál prosperovat.

Očekáváte na sjezdu i tentokrát debatu, zda má ČSSD zůstat či odejít z vlády?

Stát se to samozřejmě může, ale byl bych rád, kdybychom spíš debatovali o programu, čeho chceme v následujících letech v rámci naší koaliční spolupráce dosáhnout. ČSSD by měla tlačit především na prosazovaní našeho programu. Myslím, že za těch osm měsíců, co jsem ve vládě, se nám toho už dost podařilo a na tom si trvám. Ať už je to zrušení karenční doby, zvýšení důchodů, zvýšení příspěvků na péči pro osoby, které se nedokážou samy o sebe postarat. Na druhou stranu se tím nesmíme nechat uchlácholit, ale musíme být dál aktivní a přicházet s dalšími tématy, s konkrétním řešením problémů, které naše občany trápí.  

Platforma Zachraňme ČSSD nominovala do vedení svou zástupkyni – bývalou mluvčí Jiřího Paroubka Lucii Orgoníkovou – má podle vás místo ve vedení strany právě i tato platforma?

Předseda Jan Hamáček spolustraníkům řekl, koho si ve vedení dokáže představit, jaký tým chce, aby ze sjezdu vzešel. Já v tomto směru nebudu vyjadřovat své preference. Bude to na delegátech.

Platí stále vaše slova o tom, že když na sjezdu neuspějete, že dáte ministerskou funkci k dispozici?

Platí to, co jsem říkal, pokud bych nezískal na sjezdu důvěru, tak bych se chtěl setkat s novým předsedou Janem Hamáčkem. Myslím, že je přirozené, že bych s ním chtěl probrat, zda mám v této pozici zůstat. Nicméně věřím, že i do budoucna mi sociální demokracie dá, práce ministra mě baví, věřím, že jsem přínosem, jsem rád, že mohu pracovat pro tuto zemi, nicméně bez podpory ve straně bych tuto práci úplně dělat nemohl.

Znamená to, že když neuspějete, tak dáte svou funkci „jen“ k dispozici, nebo prostě přijdete za novým předsedou, ať už jím bude kdokoliv, a řeknete mu, že ve funkci ministra zahraničí končíte?

Nespojuji svou činnost uvnitř sociální demokracie s prací ministra zahraničních věcí. Tak to nestojí…

Ale říkáte, že byste to bez podpory straníků nemohl dál dělat?

Ano, v tom případě bych potřeboval zjistit, zda mám podporu ke své práci, a řešil bych to s novým vedením.

Měl by Jan Hamáček provést nějaké změny ve vládě – nebo skutečně tým ministrů za ČSSD pracuje na sto procent?

Ministři za sociální demokracii pracují jako tým, jsem rád, že se nám to daří. Nicméně nejsem ve vedení sociální demokracie…

Ale kandidujete na místopředsedu…

Ano, samozřejmě, a k tomu přistupuji se vší pokorou. Není ale moje role, abych hodnotil práci kolegů ve vládě. To je na předsedovi. Podle mého si ale zatím všichni ministři za ČSSD vedou dobře, plní své úkoly v souladu s programovým prohlášením vlády, nevím o žádných vážných přešlapech nebo restech. A pan předseda Hamáček se také vyjádřil, že všechny ministry podporuje.

Na sjezdu budete řešit také stanovy ČSSD  - měla by se sociální demokracie více otevřít nestraníkům?

Sociální demokracie je otevřená nestraníkům dlouhou dobu. Naším cílem je teď ale pracovat více s našimi sympatizanty, lidmi, kteří nejsou členy strany. V minulosti se nám dařilo spolupracovat s různými spolky, zájmovými uskupeními – seniorů, zahrádkaření, volnočasovými organizacemi. Bude to téma pro nové vedení tuto spolupráci oprášit a najít společná témata. Myslím, že je třeba oslovit také odborníky, kteří by pod naší značkou s námi spolupracovali.  

Měla by tedy zmizet i klauzule o povinné době v ČSSD, než bude moct někdo kandidovat do vedení?

Nemám na to úplně jasný názor. Ty argumenty jsou na obou stranách relevantní. Jsem ale přesvědčený, že by do vedení měli kandidovat lidé, kteří mají jasnou představu směřování sociální demokracie, a ne jen ti, kteří si splnili dobu strávenou v ČSSD.

Měly by zmizet i kvóty pro zastoupení žen ve vedení?

Jsem přesvědčen, že sociální demokracie i bez kvót může zajistit větší podíl žen nejen ve vedení, ale i na kandidátkách, což ukazuje například i naše kandidátka do voleb do Evropského parlamentu. Sám bych chtěl po sjezdu probrat s předsedou Janem Hamáčkem, jak více zapojit ženy i mladé lidi do chodu sociální demokracie.

Jak vyřešit spor o Lidový dům – není škoda, že dcera po zesnulém advokátovi Zdeňku Altnerovi nemůže vystoupit na sjezdu?

Pokud mám správné informace, tak je to spor, který sociální demokracii zatěžuje už více než dvacet let. Musí to vyřešit soud. Kdyby dopadl v neprospěch sociální demokracie, tak máme stále schválený úvěr a jsme připraveni částku zaplatit.

Nebylo by ale pro sociální demokracii lepší vyřešit tento letitý spor mimosoudní dohodou?

Pokud vím, tak pan předseda Hamáček se sešel s pozůstalými po panu Altnerovi. A výsledkem tohoto jednání je podle mých informací vyčkat na rozhodnutí Nejvyššího soudu, jehož výsledek bude sociální demokracie respektovat.

blamal ( 1. března 2019 08:47 )

Ma-li cssd pud sebezachvy, vsadi na Petricka s Malacovou, nove, nadejne, mlade, predchozimi prusery nezatizene tvare, ktere jsou videt a delaji oraci velmi dobre. Malacova at si ale nenechava v mediich vyfouknout vsechny uspechy estebakem Buresem - duchodcum prodat navrhla a dotahla do konce ona za cssd, nikoli ten prolhanej paskvil Bures; a Odtricek at pokracuje v srozumitelne zahranicni politice - narozdil od hysterickeho a hloup.eho Zaoralka, ktery lezl do zadku Cinanum a Lalokovi jen proto,aby se udrzel u moci. Zao-ce-tung se jiste chce vratit na ministerstvo, protoze mu chybi moc, ale Petricek at udela vse pro to, aby byl zvolen mistopredsedou. A byt poskok Hradu neni treba, uz jich maji dost, a to, ze se neboji vzeprit zlucovitemu alkoholikovi, ktery chce cssd rozmetat na prach, je naopak sympaticke a silne. Podelanych kyvacu uz bylo dost.

havran2 ( 1. března 2019 07:50 )

panamira ( 1. března 2019 06:56 )

Petříček se nám ukázal v plné palbě na TV Prima. Blekotal a koktal a jeho názor byl "přikázaný". Obhajoba na jeho směr je, že má podporu Hamáčka. ???? Na postu Zahraničí mít politika ( Petříčka ), který se ještě stydí a jde poznat, že vlastně politik není je hazard.

Taurus70 ( 1. března 2019 06:38 )

Pokud Socani maji aspon kousek pudu sebezachovy tak Hamacek s Petrickem odejdou do politickeho analu ,pokud ne odejde tam cela strana😵😵😵

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa