Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští „žoldáci“ v Afghánistánu? Petříček vojáky rázně hájil, Foldyna útočil

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. ledna 2019
13:45

Účast českých vojáků na misích, především pak v Afghánistánu, patří mezi ožehavé otázky. Ve středu byla tématem i jednání sněmovního výboru pro obranu, na který jako host dorazil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jeho „grilování“ se protáhlo na více než hodinu. A čelil dotazům i od stranického kolegy Jaroslava Foldyny (ČSSD), který tuzemskou účast na misi zpochybnil. Poslanci se však ministra ptali nejen na Afghánistán, ale třeba i na incident mezi Ukrajinou a Ruskem v Kerčském průlivu. 

Poprvé v novém roce se sešel ve Sněmovně výbor pro obranu pod vedením poslankyně Jany Černochové (ODS). Za účasti Karly Šlechtové (za ANO) či Jaroslava Foldyny (ČSSD), ale s omluvenkou od Karla Schwarzenberga (TOP 09). Předestřít priority české zahraniční politiky pro tento rok a odpovídat na dotazy poslanců dorazil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

A řeč se stočila i na zahraniční mise armády. Především na tu v Afghánistánu, kde naposledy padl při útoku teroristy v afghánské uniformě český psovod Tomáš Procházka a předtím trojice dalších českých vojáků. Jejich smrt zažehla debatu, zda české vojáky stáhnout, nebo ne. „Naše účast je důležitá, my tímto plníme naše spojenecké závazky, na misi se podílí celá řada našich významných partnerů,“ uvedl Petříček pro Blesk Zprávy. Podobně ve středu přesvědčoval i poslance.

Mise mají pokračovat, míní ministr

„Chceme pokračovat v aktivní podpoře našich spojeneckých závazků v podobě účasti na misích,“ ujišťoval ministr zahraničí Petříček poslance. „Naše závazky platí, my se nestahujeme,“ uvedl před členy sněmovního výboru.

Poslankyně Černochová žádala ministra, aby neopakoval „stejnou chybu“ jako jeho předchůdce Lubomír Zaorálek (ČSSD), „který byl hrozně překvapený, že posíláme nějaké vojáky do Afghánistánu“ a byl z toho „rozladěný“. Zaorálek loni poté, co čeští vojáci padli v Afghánistánu, zpochybnil přínos české účasti. A to rázně. „Tak, jak to je nyní, tak to vede spíše ke zhoršení situace - to je prostě fakt. Já říkám: jsme tam stále více vnímáni jako okupanti, jako protektor, ať se to někomu líbí, nebo ne,“ řekl Zaorálek loni v říjnu Blesk Zprávám.

Podle Černochové však jeho výroky „napáchaly poměrně dost škod“. Byť se situace změnila. „Teď nehovořím o tom, jakým způsobem bude Trumpova administrativa přistupovat ke stahování vojáků z různých částí světa,“ připomněla Černochová stahování vojáků USA ze Sýrie a debaty o další účasti v Afghánistánu. 

Petříček: Češi jsou v Afghánistánu platní

Podle Petříčka bychom měli, co se všech misí týče, s partnery hovořit o tom, jestli se daří dosáhnout cílů, které jsme si vytkli. „My v Afghánistánu jsme i proto, abychom se pokusili najít politické řešení toho konfliktu a já pořád vnímám, že naše přítomnost v Afghánistánu má mnohem širší význam,“ upozornil ministr.

Podle Petříčka nejde „jen“ o to, abychom Talibanu zabránili v ovládnutí země, ale mj. o obranu před šířením mezinárodního terorismu. Ministr varoval při debatě s poslanci před tím, že v případě destabilizace této země by se hrozby, které se v ní vyskytují, přelily do dalších zemí.

„Já se tady zastanu pana Zaorálka, já se ho zastanu velmi důrazně,“ kontroval Jaroslav Foldyna. „Odešla odtamtud Kanada, Dánsko a chystají se další země, protože ten výsledek tam není,“ zmínil a dodal: „Jsem překvapen postoji vojáků, kteří se k tomu vyjadřovali.“ Poslanec Radovan Vích (SPD) Foldynu podpořil a vyzýval k „optimalizaci“ počtů vojáků na misích.

Foldyna navíc upozornil, že Taliban po 17 letech intervence spojenců ovládá dvě třetiny území. „Ona ta čísla, která říkal pan poslanec Foldyna, tak úplně nesedí (…) Nesmíme tu situaci zužovat pouze na nějaký střet vládních jednotek s Talibanem. Výkon moci v této zemi je mnohem obtížnější, než si představujeme,“ reagoval Petříček a stál si za svým: „Naše přítomnost je tam velmi důležitá.“  

Foldyna jako „samostatná jednotka“ ČSSD

Střet s Foldynou nebyl nijak překvapivý, v zahraniční politice razí poslanec ČSSD často svéhlavé postoje. A netají se tím. Když se řešily i výjezdy poslanců tohoto výboru pro rok 2019 a náhradníci z řad vládní koalice či opozice, ptal se Foldyny poslanec Josef Hájek (ANO): „Jardo, vy jste ještě s námi?“ „Já jsem samostatná jednotka,“ odvětil s úsměvem Foldyna, který je představitelem „odbojného“ křídla v ČSSD.

Projevilo se to nejen při současné debatě o Afghánistánu, ale třeba i loni, když vítal v Česku Noční vlky, ruské motorkáře spjaté s Vladimirem Putinem. A spor má i jiný rozměr. Zatímco Foldyna zvažuje, že na místopředsedu ČSSD již kandidovat nebude, Petříček by naopak toto křeslo uzmul rád.

Ministr zmínky o žoldácích odmítl

Při dotazu Blesk Zpráv, co si Petříček myslí o tom, že Foldyna či právě exministr Zaorálek mají rozdílné postoje k misi v Afghánistánu a zpochybňují smysl české účasti, ministr řekl: „Já jsem o tom hovořil s panem Zaorálkem. My budeme muset prodloužit mandát této mise. Naše spojenecké závazky platí, my máme mandát stanovený ještě na další rok a půl, takže v tuto chvíli bychom měli být spolehlivým a čitelným partnerem.“

Kolem účasti českých vojáků na misích (nejen) v Afghánistánu se však rozhořela i v souvislosti s jejich úmrtími na sociálních sítích diskuze, zda je o žoldáky, či nikoli. Petříček při takových slovech kroutí hlavou. „Čeští vojáci tam plní svoji roli, pomáhají cvičit afghánské bezpečnostní složky, afghánská vláda vítá přítomnost mise Resolute Support, vítá také podporu mezinárodního společenství,“ upozornil Petříček.

Dodejme, že vojákům sloužícím v Afghánistánu náleží denně příplatek v rozpětí mezi 3600 a 5200 korunami. Armáda ho zdůvodňuje vysokou mírou nebezpečí.

NATO jako opora

Petříček na výboru při řešení dalšího směřování české zahraniční politiky připomněl, že v roce 1989 jsme si vytkli, že se chceme vrátit do západoevropských bezpečnostních struktur a právě letos si 12. března 1999 připomeneme 20 let od vstupu do NATO. Petříček zdůraznil „klíčovou roli Severoatlantické aliance pro zajišťování naší bezpečnosti“. „Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. V zahraniční politice je třeba předejít tomu, abychom dělali obraty o 180 stupňů,“ apeloval. 

Z cílů zahraniční politiky pro rok 2019 zmínil Petříček mj. posilování vztahů s partnery ve střední Evropě včetně strategického vztahu s Německem, jednoho z nejdůležitějších bezpečnostních partnerů ČR. Ale také spolupráci v EU ohledně migrace či terorismu.

Ukrajina, Kerčský průliv a banderovci

Poslanec Pavel Žáček (ODS) děkoval za rychlé vyjádření Petříčka ke konfliktu na Ukrajině a odsouzení incidentu s Ruskem v Kerčském průlivu. „Nejsem žádný jestřáb,“ uvedl Petříček s tím, že vojenské řešení konfliktu dle něj není na místě. Upozorňoval však na dlouhodobé ekonomické dopady sporů s Ruskem na Ukrajinu. 

„Já se domnívám, že Ukrajina dělá velké chyby,“ oponoval Foldyna s narážkou na vyznamenání banderovců a nový zákon, který z někdejších příslušníků Ukrajinské povstalecké armády nacionalistů pod vedení Stepana Bandery dělá nově válečné veterány.

Petříček už dříve avizoval, že chce při své letošní návštěvě Ukrajiny řešit právě toto vyrovnání se s „bolavými místy“ ukrajinské historie, banderovce za „válečné zločince“ označil mj. prezident Miloš Zeman. „Jestli Ukrajina chce být partnerem EU, tak tyto věci nemůže dělat. Já jsem spíš očekával zdrženlivost od nás,“ apeloval dnes Foldyna, který však prý nechce Petříčka poučovat, co a jak má ministr dělat.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa