Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hamáček se zastal Petříčka. Se sirotky souhlasí, vytkl mu však ultimátum ČSSD

Autor: simao - 
23. února 2019
21:52

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se dostal pod tlak (nejen) komunistů. Sám si však poněkud zavařil, když před sjezdem ČSSD uvedl, že pokud nebude zvolen do předsednictva strany, zváží svou ministerskou rezignaci. I podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka nešlo o úplně šťastné vyjádření. S Petříčkem je však spokojený, i když mu někteří sociální demokraté před sjezdem „mydlí schody“ a mluví o „vydírání“.

Za „gesto vydírání“ označil Petříčkův krok mj. prezident Miloš Zeman, který by se měl stát hostem sjezdu sociálních demokratů, kteří se sejdou na začátku března tradičně v Hradci Králové. Podobně jako Zeman mluví nyní Michal Hašek či Jiří Zimola.

Tomáš Petříček má naopak podporu ze strany šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Ten však ministra za jeho náznak možného odchodu úplně nepochválil. „Není šťastné spojovat vládní funkci s funkcí stranickou. Jsem s ním jako s ministrem naprosto spokojen,“ řekl nyní Hamáček Právu.

„Je to naprosto zbytečná debata a Tomášovi jsem to říkal,“ prozradil Hamáček. Na Petříčka se však v poslední době zaměřili hlavně v KSČM, kde razí v zahraniční politice jiné principy, než celá vládní koalice, a vyhraňují se jak proti EU, tak i NATO.

Filip: Babiš si to vyřídí s Petříčkem sám

Šéf komunistů Vojtěch Filip pak kritizoval Petříčka mj. za jeho návštěvu Ukrajiny a především to, že dostatečně nereagoval na ukrajinský zákon, který má přiznávat postavení válečných veteránů tzv. banderovcům - členům Ukrajinské povstalecké armády pod vedením Stěpana Bandery. 

„Považujeme za nepřijatelné prohlášení ministra T. Petříčka v Kyjevě, kde oznámil novinářům, že Ukrajina bojuje proti ruské agresi a proruským povstalcům, a v Mariupolu pak podpořil suverenitu a územní celistvost Ukrajiny a připojil se k sankcím proti Rusku. Skandálně se nedovedl však ohradit proti uznání Banderovců jako válečných hrdinů Ukrajinským Parlamentem,“ vytkl VV ÚV KSČM Petříčkovi v prohlášení. A o Petříčkovi mluvil tvrdě po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i předseda Filip. 

„Pan Petříček není schopen odmítnout od ukrajinských politiků to, že oslavují válečného zločince (...) Myslím, že pan premiér si to s panem Petříčkem vyřídí sám,“ říkal Filip. Babiš se přitom s Petříčkem dostal do slovního konfliktu i kvůli návštěvě českého premiéra v Bílém domě, kdy Petříček na své vlastní cestě do USA chtěl Babišovi pomoci v přijetí, ten mu vzkázal, že jeho pomoc nepotřebuje. 

Zastání u syrských sirotků

„Dělá zahraniční politiku, která je bytostně sociálně demokratická, prozápadní, proevropská, proalianční. Já věřím, že ho delegáti zvolí a bude platným místopředsedou strany,“ stojí však za ministrem nadále Hamáček a dodává: „Nechci zbytečně rozhicovat atmosféru ve straně nějakými ultimáty. Ministerský tým funguje velmi dobře. Nevidím důvod nikoho měnit. Takováto vyjádření ze strany ministra pak situaci rozviřují, než aby ji uklidňovaly.

Petříček se přitom tento týden opět postavil mj. i na stranu europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové ohledně přijetí syrských sirotků do Česka. Hamáček podržel svého ministra i v tomto směru. „Na začátku jsem řekl, že by Česká republika zvládla postarat se o 50 dětí, které ztratily rodiče v důsledku válečného konfliktu. Za tím si stojím, to není nic, co bychom nezvládli,“ míní Hamáček, jako problém však vidí to, že se to stalo tématem kampaně Šojdrové před eurovolbami.

Petříček uvedl, že nevidí problém v přijetí 14 syrských dětí. „Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, že by 14 malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct,“ řekl ministr tento týden a Šojdrová mu následně přes sociální síť děkovala za podporu.

Vládu si Hamáček pochvaluje. Zatím

Sám Hamáček však má se Šojdrovou na začátku března schůzku. „Co vím, tak syrské děti do deseti let v Řecku prostě nejsou,“ řekl také Právu Hamáček. Vicepremiér nyní připomíná, že ČSSD nemá s KSČM žádný smluvní vztah. Vláda podle něj „zatím funguje“ a nenaplnily se ani „katastrofické scénáře“, že by přehlasovávalo ANO svého koaličního partnera společně s SPD.

hejhej ( 24. února 2019 19:09 )

Hamáček je ubožák a doufám, že v příštím volebním období o nich už neuslyšíme. Je to stejný vítač jako Petříček a za nitky tahá hnusný Poche !!!! Chtějí tady spolu se Šojdrovou dostat 15 leté " sirotky" asi takové, kteří znásilňují v Německu, aby se muslimové se svoji zvrácenou ideologii stále v Evropě rozpínali.

oldedek ( 24. února 2019 11:29 )

Nebejt v tý vaší straně soudruzi Škromach, Zimola, Hašek, Foldyna a "čestný" soudruh Zeman a jim podobní, tak by jste se možná dali dohromady - tihle dělají co mohou aby vždy udělali nějakou špínu a zničili vás... A vy si na sjezd ještě pozvete vedoucího hrobníka - no máte to v hlavě dobrý ?!?

barracuda.sro ( 24. února 2019 10:53 )

V.y.k.u.r.v.e.ní "SOCANI" táhněte všichni do horoucích pekel !!!!

platykodon ( 24. února 2019 07:59 )

Nejde jen o 14 sirotků, do půl roku tu máme celé jejich rozvětvené rodiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa