Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komunistům roste chuť, „škrtí“ církev a jdou s Babišem. Politolog: Dříve těžko uvěřitelné

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. ledna 2019
05:50

KSČM s podporou ANO a ČSSD prosadila návrh na zdanění finančních náhrad za církevní restituce. Opozice tvrdí, že funguje prakticky jako vládní strana, často loajálnější Andreji Babišovi než samotná sociální demokracie. Před 30 lety by něčemu takovému nikdo nevěřil, uvedl pro Blesk Zprávy politolog Josef Mlejnek. Sám šéf komunistů Vojtěch Filip ale podobná tvrzení odmítá a otázku na blízké vztahy s ANO označuje za nemístnou. Představitelé STAN přitom připomínají, že právě letos to bude 30 let od sametové revoluce, kdy totalitní režim padl. 

Byla to labutí píseň Miroslava Kalouska (TOP 09). Ani jeho hromy a blesky nepomohly odvrátit nevyhnutelné – návrh KSČM na zdanění finančních náhrad za církevní restituce Sněmovnou bez potíží prošel 3. čtením. Za přítomnosti 172 poslanců bylo 106 pro (z řad KSČM, ANO, ČSSD a SPD), proti pouhých 56. Tři poslanci ANO se zdrželi, jinak byla „vládní klika“ jednotná a nesmlouvavá.

„Komunisté jsou evidentně vládní stranou, byť jejich členové – kromě těch bývalých – nejsou ve vládě. Je to prostě vládní strana. A také si všimněte, že k té hlavní vládní síle, hnutí ANO a premiérovi, jsou výrazně loajálnější, než ten druhý koaliční partner,“ ucedil Kalousek po hlasování na dotaz Blesk Zpráv.

Návrh míří do Senátu, ten by jej dle očekávání měl patrně vrátit do Sněmovny a ta s ohledem na aktuální hlasovací sílu výše zmíněného spojenectví pohodlně přehlasovat. Vše tak spěje k Ústavnímu soudu, téma církevních restitucí tedy bude rezonovat dál. Není však jediné z požadavků komunistů na současnou vládu.

STAN: KSČM je koaliční partner

Spojenectví s KSČM ovšem některým poslancům nadále nevoní, a to i s ohledem na nadcházející historické výročí, kdy si letos připomeneme výrazné historické okamžiky vrcholící sametovou revolucí a pádem komunistického režimu.

„Určitě i při tom 30. výročí od revoluce v roce 1989 budeme svědky relativizací zločinů komunistického režimu právě proto, že mnozí ti, co se opírají o komunisty v této vládě, ať už jsou to představitelé ANO, nebo ČSSD, budou mít snahu vysvětlit, že vlastně za těch komunistů tak špatně nebylo, že jsme nežili v jednom velkém oploceném území, které pro mnohé bylo vězením, že z republiky neutíkaly statisíce lidí před tímto režimem, že tento režim nevraždil stovky lidí, že to byl nějaký trochu jiný režim a že vlastně to tak úplně nebylo. To nás zcela jistě čeká a je to jedna z daní upravování historie a za to, že se tato vláda opírá o komunisty,“ upozornil při dotazu Blesk Zpráv Jan Farský, šéf poslaneckého klubu STAN.

A jeho stranický kolega Vít Rakušan dodává: „Tady se ukazuje, že ta situace je vážnější, než jsme si kdykoli mysleli. A když se podíváme na prosazená témata, tak KSČM je silnějším koaličním partnerem, než je ČSSD – a to slovo koaliční partner používám s plným vědomím toho, co právě říkám.“

Naštvaný Filip: Nemístné

Že jsou komunisté de facto jednou z vládních stran, to od představitelů opozice neslyší prvně. Co na to říkají? „Považuji tu vaši otázku za nemístnou z pohledu teorie státu. My nejsme vládní stranou, my jsme uzavřeli s hnutím ANO jako s vítězem voleb dohodu o toleranci vlády, protože jsme si nepřáli, aby tady byl stav, který je ústavně kritický, to znamená stav, kdy je tady vláda bez důvěry, nebo ti nespokojenci, kteří nevyhráli volby, chtějí vyvolat volby mimořádné a v podstatě způsobit politický chaos,“ neudržel se Vojtěch Filip na dotaz redaktora Blesk Zpráv. 

„My jsme se pustili do jednání, ve kterém jsme řekli: Ano, my jsme ochotní vyslovit toleranci vládě v případě, kdy bude splněno sedm požadavků. Součástí těch požadavků nebyly církevní restituce, to bylo součástí jednání o tom, že existují podmínky, jak narovnat určité nespravedlnosti, které ve společnosti byly,“ připomněl Filip s tím, že KSČM nechce být součástí opozičního „neoliberálního“ bloku.

Chce sebrat další peníze církvím

Filip přitom dál brojí proti církvím a tady nachází ve vládních stranách vstřícné spojence. „Z našich daní, z peněz českých daňových poplatníků je placeno mnoho duchovních, kteří jsou zejména z Polska, Slovenska apod. Od nařízení československé vlády, které podepsal Klement Gottwald, platí to, že platíme duchovní. Platíme je jako učitele. Od té doby neustále zvyšujeme množství peněz z rozpočtu ministerstva kultury, za které (to platíme) kromě oprav církevních památek. My se tomu nebráníme, ale chceme, aby, pokud jsou vypláceny náhrady za církevní restituce, aby církve netlačily na to, že to máme platit z rozpočtů obcí, krajů a státu. To je ta realita. Buď bude, a nebo nebude odluka církví od státu,“ apeluje Filip.

Připomíná přitom, že v sousedních zemích se platí např. církevní daň. „Podívejte se na Rakousko nebo Německo, tam je církevní daň. Existuje u nás ta daň? Platí si členové církve provoz těch církví? Neplatí. Protože to získávají ze státního rozpočtu,“ leží Filipovi v žaludku. Boj KSČM proti církvím tak nekončí. A ČSSD či ANO jej podporují. 

Zločin bez krve

„Architekt církevních restitucí“ Miroslav Kalousek na to zuří. Byl to právě někdejší ministr financí, kdo ve středu ve Sněmovně připomněl, že KSČM je pokračovatelem předrevoluční KSČ. A odkázal se i na akci Klášter, zátahy totalitního režimu právě proti církvím. „V noci jste přepadli kláštery, odvezli jste jejich obyvatele, mučili jste je, vraždili, desítky jich bylo umučeno, stovky jich bylo uvězněny, zpustošili jste jejich majetky. Ano, vy, protože vy jste nástupníci tohoto zločinu. Dnes, po 67 letech, pácháte úplně stejnou křivdu a úplně stejnou krádež, akorát při tom neteče krev,“ hřímal proti komunistům Kalousek. Marně. Následné hlasování bylo jednoznačné.

Filip odpovědnost za zločiny KSČ odmítá. „Komunistická strana Čech a Moravy ctí Ústavu ČR,“ brání se a dodává: „My jsme v roce 1990 vznikli, v únoru na sjezdu a v listopadu 1990 jsme začali fungovat jako registrovaná politická strana. Jestli to berete z pohledu ideologie, tak berme z pohledu ideologického i to, že katolická církev nebyla nikdy národní církví ČR. Vždycky se postavili proti českému národu.“

Faltýnek: Je to prostě realita

Že je takřka 30 let od revoluce KSČM významným vládním spojencem, nad tím se však pozastavují i jiní. „KSČM vládní stranou není, je ale stranou s vládou těsně spolupracující. Komunisté jsou součástí vládního parlamentního bloku, což se stává v řadě zemí, kde menšinová vláda má nějakou stranu, s níž má domluvenou podporu. Není to tak řídký jev,“ řekl Blesk Zprávám politolog Josef Mlejnek.

Že jsou to však nyní právě komunisté, označuje za dříve nepravděpodobné. „Jak se říkalo počátkem 90. let, že byl trochu zázrak pád komunismu a že takto rychle a snadno režim padne, tak je to podobné i nyní. Kdyby někdo v 90. letech řekl, že za 30 let od revoluce budou komunisté součástí vládního mocenského bloku a škrtit církevní majetek, tak by si lidé ťukali na čelo a říkali si, že se to nestane,“ podotýká.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se brání, že by zdanění církevních restitucí hnutí prosazovalo i bez zájmu KSČM. A že jiná možnost, než podpora ze strany KSČM, tu ze strany SPD není možná. Jde prý prostě o sněmovní realitu.

„Moje role je najít podporu pro vládní návrhy a je mi jedno, kam se dívám v rámci Sněmovny, protože každý hlas poslance má stejnou váhu a já nerozlišuji mezi zástupci ODS, KSČM a SPD,“ řekl Faltýnek Blesk Zprávám. Nevadí mu, že jsou komunisté 30 let od revoluce součástí vládního bloku. „Prostě tak to je nastaveno. My jsme měli zájem vytvořit většinovou vládu s některými jinými stranami, to se nepovedlo, protože nechtěly s hnutím ANO jít do vlády, tak jsme zvolili tuto variantu a pro nás jsou důležité výsledky. A výsledky pro naši zemi? Vybírají se daně, vrací se peníze lidem, důchodcům,“ dodává.

Politolog: „Škrtit“ církevní majetek vyhovuje KSČM, ČSSD i ANO

Ohledně samotného zdanění finančních náhrad za církevní restituce politolog Mlejnek dodává, že tenhle stav vlastně vyhovuje všem, kteří pro to hlasovali. „Pokud jde o církevní restituce, tak to byl jeden z klíčových požadavků pro podporu vlády. Nadešel čas splácet závazky, ČSSD navíc vedla tažení proti církevním restitucím dlouhá léta. Samozřejmě že je to především populismus, protože z hlediska státního rozpočtu nejde o zásadní příjem. Evidentně to je spíše politicko-emoční záležitost, kdy komunisté i sociální demokraté očekávají, že jim za to jejich voliči zatleskají a komunisté ukážou, že si mohou takto dupnout,“ řekl Blesk Zprávám Mlejnek.

Pro církve však může jít o znatelný problém, kdy mohly počítat s jistými příjmy na základě dříve uzavřených smluv. „Je to taková hra na emoce i z hlediska podpory voličů. A koneckonců i podpory voličů hnutí ANO. Andrej Babiš celou dobu tvrdí, že je to předražené, že ta hodnota majetku byla špatně spočítaná. Pokud jde o voliče ANO, tam žádní fanoušci církevních restitucí nejsou. I Andrej Babiš na tom proto politicky vydělává,“ dodává politolog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 26. ledna 2019 07:19 )

Reakce na pana Gazdíka a spol.! Církevní restituce, Petr Staněk, byly schváleny parlamentem jenom díky hlasu pravomocně odsouzeného poslance Pekárka tehdejší vládní koalice. Majetek a finanční vyrovnání je poskytováno i církvím, které na území Československa před rokem 1989 nepůsobily nebo působily nelegálně. Kardinál Tomášek před více než 20 lety prohlásil, že církev nemá a nebude mít další majetkové nároky vůči státu. Na restituce se nejvíce těšili budoucí správci církevního majetku, účelově vzniklé firmy, protože církve samy nebyly s majetkem schopny hospodařit, ve velké většině. Takže pro všechny, kteří se na církve přisáli jako pijavice ve snaze vysát z majetku církví maximum, Gazdíku, je to fakt hrozné. Ale pro 86% obyvatel České republiky, kteří v Boha nevěří, je to jenom satisfakce, že vám vyžírkům dal někdo přes pysk. Majetek církvi sebral císař Josef II aby zlomil její moc a zpupnost vůči světské moci. Potom Masaryk. Ale tady se všechno hází na komunisty. A zapomíná se i na to, že řada církevních hodnostářů byla za války velmi, ale opravdu velmi servilní vůči nacistům, čímž si oprávněně vysloužili titul zrádce a kolaboranta. (Pro objektivitu dodávám, že byli i stateční vlastenci mezi nimi, kteří položili své životy v boji proti německým okupantům.) A Gazdíku, neber si do huby Jana Palacha. Kdyby ten kluk tenkrát věděl, kdo všechno si bude jeho jméno brát do své nevymáchané huby, tam se nikdy neupálil. Zneužívání památky lidí, kteří zemřeli pro nějakou myšlenku, pro prosazení osobních cílů je Gazdíku prasárna.

PPP150W ( 25. ledna 2019 00:17 )

Na vás je opravdu vidět, že neověřené žvásty máte za argument. Třeba ten s k. Tomàškem.

PPP150W ( 25. ledna 2019 00:09 )

Myslím že ano. Vy jste toho živoucím důkazem.

PPP150W ( 25. ledna 2019 00:06 )

Jusa, pro boha vás prosím, nežvaňte o věcech, o kterých nemáte ani páru. A myslím to v dobrém. Vždyť vy nevíte o restitucích nic jiného mež to, že vám leží v patě.

PPP150W ( 25. ledna 2019 00:02 )

Myslíte třeba nádherná kasárna z kláštera, sklady zeleniny z biskupských sklepů, školící střediska ze zámečků...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa