Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman vytkl Petříčkovi „gesto vydírání“. Filip hanil ministra po schůzce s Babišem

Autor: simao, ČTK - 
21. února 2019
21:53

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odletěl na sérii jednání do USA, zmínek o něm však padá v posledních hodinách celá řada. Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) jeho jméno propíral Vojtěch Filip (KSČM). Jak Zemanovi, tak Filipovi vadí mj. nedávná návštěva Petříčka na Ukrajině. Tlak na ministra tak stoupá dál. A sjezd ČSSD, který odstartuje v Hradci Králové, se blíží. 

Prezident Miloš Zeman si do ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) rýpl ve svém pravidelném čtvrtečním okénku na Barrandově u Jaromíra Soukupa. Zeman zmínil komentář, podle kterého je Petříčkova zahraniční politika podobná té od opoziční TOP 09. „Já nechci být příliš příkrý,“ uvedl Zeman, aby vzápětí Petříčkovi vytkl jeho nedávnou návštěvu Ukrajiny, která prý prezidenta zklamala.

Petříček nedokázal podle Zemana kritizovat „oslavu banderovců“, čímž prezident narážel na ukrajinské vyznamenávání příslušníků Ukrajinské povstalecké armády Stěpana Bandery.

Vedle toho tento týden ministr Petříček uvedl, že pokud ho nezvolí do vedení ČSSD, zváží svou ministerskou rezignaci. „Je to tak trošku gesto vydírání, které může být dokonce kontraproduktivní,“ varoval Zeman.

K poměrně pozitivnímu mediálnímu obrazu Petříčka prezident připomněl, že do nejužšího vedení hnutí ANO se nedostal ostravský primátor Tomáš Macura, z vedení KSČM byl pak loni sesazen tehdejší místopředseda Jiří Dolejš. „Já bych v tomto případě vsadil jenom na to, že chválí-li tě česká média, přemýšlej, co děláš špatně,“ dodal Zeman. 

Filip propíral Petříčka po schůzce s Babišem

O Petříčkovi byla řeč i po čtvrteční schůzce, které se účastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf KSČM Vojtěch Filip. Ti spolu probírali některé výhrady komunistů, kteří vyjádřili podporu menšinové vládě ANO a ČSSD. Se sociálními demokraty se však Filip scházet nehodlá. „Nepředpokládám, že bych potřeboval jednání se sociální demokracií, s tou jsme žádnou smlouvu neuzavřeli,“ uvedl Filip na dotaz, zda by se dalšího jednání mohla účastnit i ČSSD.

Právě v ČSSD vadí KSČM právě ministr Petříček. Za ANO pak vadí komunistům ministr dopravy Dan Ťok. „Kritizoval jsem některé kroky na těchto resortech,“ uvedl dnes Filip. Odmítl však, že by jeho dřívější kritika Petříčka směřovala k jeho postojům k Rusku nebo Číně. „Kritika směřovala k tomu, že pan Petříček není schopen odmítnout od ukrajinských politiků to, že oslavují válečného zločince,“ shodl se Filip se Zemanem v kritice Petříčka za jeho návštěvu Ukrajiny.

Zeman si rýpl do Američanů. A obává se arbitráže s Huawei

Filip však narážel i na to, že Petříček nyní odletěl do USA mj. proto, aby jednal o schůzce Donalda Trumpa s Andrejem Babišem. Český premiér však odmítl takovou pomoc, Petříčkovi vzkázal, že si takové schůzky domlouvá sám. „Pokud jde o návštěvu pana premiéra ve Washingtonu, myslím si, že je evidentní, že ji nezařizoval pan ministr Petříček, že byla zařízena jiným způsobem,“ uvedl Filip.

Stejně mluvil u Soukupa i Zeman. „Premiér sám prohlásil, že pan ministr Petříček nemá co vyjednávat a že si to vyjedná sám, což se také stalo,“ podotkl prezident. Právě Zeman v minulosti projevoval zájem o to do Bílého domu na jednání s Trumpem vyrazit osobně. K tomu však patrně nedojde.

Zeman mj. zmínil, že Trump je vnímán jako proruský, on sám také a není vhodné, aby se dva takoví politici sešli. Připomněl i kauzu čínského giganta Huawei. „Mám s Američany některé odlišné postoje, například teď v poslední době v kauze Huawei. A nevidí důvod, proč bych se těch postojů vzdával,“ upozornil Zeman.

Zeman zmínil i problém obchodních válek. „Teď je svět ještě méně bezpečný, než byl, protože vedle války mezi Amerikou a Čínou vypukla i obchodní válka mezi Amerikou a EU,“ upozornil na Barrandově Zeman s tím, že by se prý nyní bál arbitráže s firmou Huawei, ke které by mohlo dojít „díky naší hlouposti“.

Babiš si to s Petříčkem vyřídí sám, dodal Filip

Podle Filipa je kauza Huawei již vyřešená, postoj českých úředníků byl podle něj zbytečným zamotáním se do sporu, který je čistě o konkurenčním boji.

K návštěvě Babiše v USA, kam byl premiér pozván i s manželkou Monikou na 7. března, Filip dodal, že Babiš dle něj dobře chápe, že pozvání do Bílého domu „bylo dáno předtím, než tam pan ministr Petříček vůbec dojel“. „Myslím, že pan premiér si to s panem Petříčkem vyřídí sám,“ uvedl šéf KSČM na dotaz, zda by se měl Babiš od Petříčkova jednání, které Filip kritizuje, distancovat.

Nechtěl také říci, zda Petříčkovy kroky ohrožují podporu menšinové vlády ANO a ČSSD ze strany komunistů. „Každý nese svou odpovědnost, my nemáme žádnou personální pravomoc, máme právo i povinnost říkat svůj názor na činnost jednotlivých ministrů a tu otevřeně sdělujeme,“ řekl. Termín dalšího jednání komunistů s premiérem se podle Filipa stanoví až po Babišově návratu z USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 22. února 2019 08:22 )

Petříček,Šrojdrová,piráti,lidovci,aktivisti,evrokřiváci jsou obrovské nebezpečí pro všechny státy,občany,rodiny,dědu,bábu,psa.Oni jsou schopni zaprodat i vlastní mámu jen aby měli koryta peníze.

panamira ( 22. února 2019 06:57 )

Když vidím Petříčka v médiích, tak mi připadá, že ten člověk se bojí i vlastního stínu. Dát takového člověka na významnou a reprezentativní ministerskou funkcí, který má na p r d e l i otisk skořápky je zločin ČSSD.

xnovp ( 22. února 2019 01:21 )

egyptanka ( 21. února 2019 22:23 )

Doufám,že už nás někdo zbaví toho Petříčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa