Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš předběhne Zemana. Trump ho i s Monikou pozval v březnu do Bílého domu, potvrdil Washington

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. února 2019
13:05
Autor: ČTK, simao - 
20. února 2019
16:40

Prezident USA Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše do Bílého domu, návštěva by se měla uskutečnit již 7. března. Na twitteru o tom informoval prvně americký velvyslanec v ČR Stephen King. Úřad prezidenta Spojených států následně návštěvu potvrdil. Premiér chce s hlavou Spojených států hovořit o ekonomických vztazích Česka s USA, o NATO i o postoji USA k Evropské unii v obchodu. 

„S potěšením oznamuji, že prezident Donald Trump předložil oficiální pozvání předsedovi vlády Andreji Babišovi, aby navštívil 7. března Washington jako symbol našich silných dvoustranných vztahů,“ uvedl ve středu odpoledne na twitteru velvyslanec USA v Praze Stephen B. King.

Pozvání potvrdil i premiér Babiš: „Mohu potvrdit, že jsem dostal pozvání do Bílého domu na 7. března. Je to vyvrcholení našich vztahů se Spojenými státy. Tento rok si připomínáme 20 let vstupu do NATO. Naše vztahy byly poslední dobu velice intenzivní. Byl tady Paul Ryan, byl tady ministr energetiky, ministr obrany.“

S americkým prezidentem se Babiš již zběžně setkal i v minulosti. „S panem prezidentem Donaldem Trumpem jsem velice krátce mluvil na zasedání NATO, na konferenci v Paříži. Naše ekonomické vztahy jsou intenzivní a je samozřejmě plno témat, která můžeme našemu spojenci sdělit,“ dodal.

Babiš uvedl, že se do Bílého domu těší. „Musím se na to dobře připravit, protože je to pro Českou republiku velice důležitá schůzka. Bude tam určitě strašně moc témat, které bych chtěl s panem prezidentem probrat. Nejenom naše vztahy ekonomické nebo v rámci NATO, ale je to i o vztazích s Evropskou unií,“ řekl Babiš.

Trump v minulosti několikrát mluvil o možnosti uvalení cel na evropské automobily, Evropská unie proti tomu protestovala. Babiš ve čtvrtek řekl, že by chtěl tyto věci od Trumpa slyšet přímo, protože někdy je odkázaný pouze na zprostředkované informace od Evropské komise, která v této záležitosti za EU vyjednává.

Sankce proti Íránu i jádro?

Český premiér také očekává, že bude s americkým prezidentem jednat o problémech zahraniční politiky. Zmínil v této souvislosti globální dohodu o ochraně klimatu, od níž Spojené státy odstoupily, nebo dohodu o řešení íránského jaderného programu. USA dohodu s Teheránem vypověděly a tlačí na EU, aby učinila totéž, evropské země ale zatím takový krok učinit nechtějí.

Babiš uvedl, že se o jeho návštěvě v Bílém domě začalo mluvit loni v březnu, když Česko navštívil tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Návštěva se podle něj letos uskuteční díky tomu, že si Česko připomíná 30 let od sametové revoluce a 20 let od vstupu do NATO.

Premiér naopak odmítl spojování cesty do USA s dostavbou jaderných bloků v Česku. Podotkl nicméně, že o možnostech amerického zapojení do jaderného tendru mluvil loni při návštěvě Česka ministr energetiky USA Rick Perry.

„Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová uvítají premiéra Andreje Babiše a paní Moniku Babišovou z České republiky při jejich první oficiální návštěvě Bílého domu 7. března,“ potvrdil následně Bílý dům v prohlášení, zveřejněném ve středu místního času.

Babiš: Nebyla to žádná soutěž se Zemanem

Premiér Babiš se dnes vrací z návštěvy Izraele, do Bílého domu by se tak měl podívat dříve, než by se to mohlo stát v případě prezidenta Miloše Zemana, který dle svých slov dostal pozvání telefonicky již v minulosti, ale k oficiálnímu dojednání termínu dodnes nedošlo. 

Babiš se o pozvání nicméně údajně nesnažil. „Slovo ‚usilovat‘ bych nepoužíval, jedu tam jako zástupce České republiky, nebyla tady žádná soutěž mezi mnou a prezidentem. Myslím si, že to pozvání jsem dostal, protože prezident Trump má výkonnou moc – a v rámci našeho politického uspořádání je vkládána moc do rukou vlády. Takže tady nebyla žádná soutěž, ani se nedá říct, že bych o to usiloval. Byly rozhovory, dlouho se o tom spekulovalo, jsem rád, že se to potvrdilo, a myslím, že tam budu reprezentovat všechny naše občany. Není to moje osobní záležitost,“ řekl.

O pozvání Babiše do Bílého domu chtěl při své návštěvě USA usilovat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který do Washingtonu odletěl ve středu. Petříček chtěl jednat i o možnosti pozvání pro Zemana. Že má otevřenější dveře do Bílého domu spíše Babiš než Zeman, na to upozorňoval Petříček v úterý. V USA se má sejít rovněž se svým protějškem Mikem Pompeem.

„Já jsem přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám signály, že tam ze strany amerických partnerů je zájem. Budu o tom hovořit s ministrem Pompeem tento týden v pátek,“ řekl Petříček. „Budu apelovat na americkou stranu, aby to byla schůzka na nejvyšší úrovni, je to na americké straně, koho pozvou do Bílého domu,“ doplnil.

Petříček chce nalákat Trumpa do Prahy

Petříček vedle toho kriticky zhodnotil vyjádření Babiše o tom, že nepotřebuje, aby mu česká diplomacie schůzku v Bílém domě sjednávala. „Já věřím, že i pan premiér ocení nakonec, že mu ministerstvo zahraničních věcí v tom pomůže,“ uvedl.

Babiš v úterý při návštěvě Izraele řekl, že Petříčka nepověřoval, aby mu setkání s Trumpem dojednal. „Určitě pan Petříček nemá za úkol něco dojednávat. Pokud jsou nějaké schůzky, tak si je dojednávám sám,“ řekl novinářům.

Petříček ve středu k pvůběhu jednání v USA vzkázal, že „třešničkou na dortu budou detaily návštěvy Andreje Babiše v Bílém domě nebo oživení možnosti návštěvy Donalda Trumpa v ČR“.

Zeman o schůzku usiloval dlouhodobě

Naopak Miloš Zeman o pozvání do Bílého domu usiloval dlouhodobě. Český prezident jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016. Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo.

Nedávno Zeman s odvoláním na velvyslance USA v ČR Stephena Kinga uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem je nepravděpodobná.

Zeman se v poslední době mj. zastával čínské společnosti Huawei, která se topí ve velkých problémech i v USA. Sám Petříček nechce řešit za Atlantikem pouze Huawei. „Budu s americkými protějšky řešit kybernetickou bezpečnost obecněji. Myslím, že to není jen o společnosti Huawei, je to o tom, jak chceme dlouhodobě zajistit ochranu naší kritické infrastruktury, našich komunikačních systémů. Pro nás je důležité, abychom hledali společné řešení, společnou strategii v rámci Evropské unie, potažmo i v NATO,“ uvedl ministr zahraničí před odletem do USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

turbina ( 21. února 2019 11:13 )

Babiš předběhne Emana , protože Milouš prochlastal běžky.

istyl ( 21. února 2019 10:33 )

Asi se to do USA jeste nedostalo, ale ja bych s estébákem(STB-tajna komunisticka policie) nejednal..uz z principu...a to pomijim jeho podvody s dotacemi a pochybne nabyty majetek...

xiioma ( 21. února 2019 09:34 )

... mohla bys tam dělat dvorního šaška.

xiioma ( 21. února 2019 08:45 )

jusa, ty oba obhajuješ a ani nevíš co říkají, jsi fakt tak tupá?

jentakjenkobliha ( 21. února 2019 07:59 )

jjusa: Ten tvůj pan president o svých voličích prohlásil že jsou dementi a opilci, do které skupiny patříš ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa