Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump rozjíždí nové hvězdné války. Buduje speciální vesmírné ozbrojené síly

Autor: ČTK - 
20. února 2019
08:25

Americký prezident Donald Trump vydal pokyn k vytvoření nové složky ozbrojených sil USA zaměřené na vesmír. Podepsal politickou direktivu, která tvoří právní základ pro zřízení samostatných vesmírných sil, jež budou po námořnictvu, námořní pěchotě, pozemních sílách, letectvu a pohraniční stráži šestou složkou armády. Prakticky tak navazuje na projekt hvězdných válek, který rozjel už někdejší americký prezident Ronald Reagan.

Trump již od loňského jara hovoří o tom, že vytvoří vesmírné síly rovnocenné s ostatními druhy ozbrojených sil. „Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil prezident před červnovým zasedáním sboru pro otázky amerického vesmírného programu.

USA, které v posledních letech mimo jiné z finančních důvodů omezily výdaje na vesmírný program, podle Trumpa nesmějí dopustit, „aby nás předstihly Čína, Rusko a další země“. Bývalý ministr obrany Jim Mattis měl původně k plánu výhrady kvůli vysokým nákladům, nakonec ale myšlenku podpořil.

Vesmír je nepřátelský a přeplněný

Viceprezident Mike Pence loni v létě uvedl, že Spojené státy do roku 2020 vytvoří organizační strukturu svých kosmických vojsk, aby si zajistily převahu ve vesmíru. Dřív byl podle Pence vesmír pokojný a nekonfliktní, teď je ale „přeplněný a nepřátelský“.

Vybudování nové armádní složky musí schválit Kongres, kde se už údajně podpora pro návrh hledá. Pence vyzval americké kongresmany, aby v příštích pěti letech uvolnili na budování vesmírných sil částku asi 184 miliard korun. Dosud jsou americké kosmické vojenské prostředky pod velením letectva a v první fázi budování v této podřízenosti zůstanou.

Video  Trump mluvil a druhý muž na Měsíci se ošíval. Podívejte se na jeho grimasy.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi