Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

300 hamburgerů a pizza: Trump hostil v Bílém domě fotbalisty, jídlo objednal z fast foodu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. ledna 2019
12:05

Americký prezident Donald Trump uspořádal v Bílém domě hostinu pro fotbalový tým Clemson Tigers, který vyhrál univerzitní mistrovství v americkém fotbalu. Místo vybraných lahůdek se servírovalo jídlo z oblíbených amerických fastfoodových řetězců. Na stole nechyběly ani hamburgery z „Mekáče“, které miluje také Trump, napsal deník Telegraph.

Za veškeré jídlo podle všech informací platil sám Trump. Ve Spojených státech totiž pokračuje rozpočtová krize, kterou vyvolal spor prezidenta a kongresových demokratů. Mnoho úřadů funguje jen v omezeném provozu, jejich zaměstnanci jsou buď doma na neplaceném volnu, nebo pracují zadarmo. Krize se dotkla i šéfkuchařů Bílého domu, kteří momentálně do zaměstnání nechodí.

USA svírá rozpočtová krize. Prezident Trump musel za vlastní peníze uspořádat hostinu pro univerzitní sportovce, objednal jim pizzu a hamburgery z „Mekáče". USA svírá rozpočtová krize. Prezident Trump musel za vlastní peníze uspořádat hostinu pro univerzitní sportovce, objednal jim pizzu a hamburgery z „Mekáče". | ČTK

Hamburgery, pizzy a hranolky

Prezident neobjednával jen z McDonaldu, zapojil i další fastfoodové restaurace jako například Wendy's nebo Burger King. „Máme pizzu, asi 300 hamburgerů a spoustu hranolek, všechna naše oblíbená jídla,“ pochlubil se Trump reportérům. Připravené menu označil za to „nejlepší americké jídlo“. „Chci vidět, co zbude, až skončíme. Hádám, že toho moc nebude,“ dodal prezident.

Večeře probíhala ve Státní jídelně, kde obvykle prezident hostí zahraniční státníky. Jídlo se podávalo na stříbrných podnosech a světlo poskytovaly desítky svíček v pozlacených svícnech. Sportovce a jejich trenéry obsluhoval zbytek zaměstnanců, kteří stále docházejí do práce. Trump prohlásil, že událost nechtěl kvůli krizi rušit.

Demokraté Trumpovi nechtějí dát peníze na zeď

„Nechtěl jsem to rušit nebo odkládat, tak jsem za jídlo zaplatil já. Je to skvělé americké jídlo, a jestli je to americké, tak to mám rád,“ vysvětlil prezident. Mezi mladými sportovci se ukázal jen na chvilku, spěchal zpátky na jednání o ochraně hranic.

Spor mezi prezidentem Trumpem a demokraty trvá od 22. prosince, jeho předmětem je financování zdi, kterou chce Trump vybudovat na hranicích mezi USA a Mexikem. Prezident na stavbu hraničního plotu žádá od Kongresu téměř 130 miliard korun, ale demokraté ovládající Sněmovnu reprezentantů odmítají peníze vydat.

 

dragomira ( 15. ledna 2019 14:41 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

agfor ( 15. ledna 2019 13:03 )

To si teda pošmákli, kluci čutálistický. Já si koupil ten hnus jen jednou o půlnoci v Glasgově a nikdy více.

Zobrazit celou diskusi