Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chyba Putinovy propagandistky? Odvysílala výzvu šéfa MI6 z Prahy, aby Rusové špehovali pro Brity

Autor: Darina Jíchová, swp - 
1. ledna 2024
16:50

Ruská propagandistická mašina funguje dobře a šíří kremelské myšlenky a útočnou rétoriku prezidenta Vladimira Putina bez zaváhání. Z brutální války, při které Ukrajina brání své právo na existenci, udělala „vojenskou speciální operaci“ a v televizním vysílání se pravidelně objevují pohrůžky jadernou válkou a další hyperbolické výlevy. I mistr tesař se ale někdy utne! Nedávný výstup se propagandistům moc nepovedl, do televize totiž pustili výzvu britské rozvědky MI6, aby se běžní občané Ruska stali agenty Západu, uvedl list Daily Mail.

Výzvu odvysílal prokremelský První kanál a vystupuje v ní šéf MI6 Richard Moore, jenž se obrací na běžné Rusy a žádá je: „Spojte se s námi a buďte špehy pro Británii.“ Nahrávku mohly vidět miliony lidí, miliony potenciálních agentů. A jak se taková věc vůbec dostala do vysílání? Byla součástí hodinového profilu, který televize o Mooreovi, coby „nepříteli Ruska“, připravila.

Přenos moderovala Marija Butinová, jež v minulosti působila jako ruská agentka. Klip o Mooreovi obsahoval i záznam z jeho červencové návštěvy Prahy, právě v české metropoli totiž vyslovil svůj vzkaz pro Rusy, kteří ne úplně souhlasí se směrem, jímž se Rusko pod Putinovou taktovkou vydává. „Naše dveře jsou vám vždy otevřeny,“ nechal se slyšet v Praze. Je otázkou, zda vůbec producenti věděli, co odvysílají.

„To bylo video za všechny prachy,“ směje se ruským propagandistům expert na Rusko Mark Galeotti. Podotkl navíc, že program Butinové je určen pro lidi zajímající se o politiku. Moderátorka byla v roce 2019 ve Spojených státech usvědčena z příslušnosti k ruským tajným službám, měla nabízet sex výměnou za práci pro NRA, Národní asociaci držitelů zbraní. Po usvědčení byla deportována do Ruska, od té doby pracuje jako poslankyně pro Putinovo Jednotné Rusko a jako moderátorka Prvního kanálu.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Majitel Central Group v Hráčích: Ruská a běloruská klientela musí při koupi bytu odsoudit písemně válku na Ukrajině.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa