Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putinův velitel přišel s absurditou. Kyjev bude útočit drony s komáry nakaženými malárií, tvrdí

Autor: Darina Jíchová, lig - 
21. června 2023
05:00

Z Ruska během jejich agresivního tažení na Ukrajině mnohdy zaznívá jedno bizarnější prohlášení za druhým, většina je součástí promyšlené kremelské propagandy a zaměřené hlavně na vlastní obyvatele doma i ve světě. S tím posledním přišel Igor Kirillov, velitel biologické jednotky, ten viní Spojené státy z toho, že chystají pro Kyjev drony s komáry nakaženými malárií, uvedl list Daily Mail.

Kirillov stojící v čele Jednotky jaderné, biologické a chemické ochrany uvedl, že Ukrajina ve spolupráci se svými americkými spojenci připravila plán, jak zneškodnit ruské síly „osvobozující“ zemi, a to právě za pomoci nemoci nesoucího hmyzu. Podle Kirillova je záměrem nejen nakazit ruské vojáky, ale zabít je.

Jeho obvinění přišla ve chvíli, kdy „pozastavená“ ukrajinská protiofenziva osvobodila další okupovanou obec. Ukrajinská kampaň budí smíšené emoce, zejména protože není tak rychlá, případně na první pohled tak úspěšná jako podzimní fáze protiofenzivy. Nicméně ukrajinské politické a armádní špičky už dopředu varovaly, že se od ní nedají čekat tak velké výsledky, jaké si asi Západ slibuje.

I tak se však ukrajinským obráncům daří krok za krokem osvobozovat Rusy zabrané území, například vesnici Pjatychatky na jihu Záporožské oblasti. Právě zde měli ukrajinští vojáci zasadit velkou ránu ruským jednotkám. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že za týden se jim podařilo zlikvidovat – zabít nebo zranit – 4800 nepřátel a 80 jich zajmout.

Komáři poputují do zaplavených oblastí

A po jejím oznámení na Telegramu přišel Kirillovův výrok o komárech. „Zaplavení Chersonské oblasti, jak to kyjevský režim naplánoval, může zkomplikovat situaci i s ohledem na arbovirové infekce,“ načal Kirillov, stejně jako ostatní představitelé Ruska i on šíří verzi, že za záměrným zničením Kachovské přehrady je Kyjev. Přestože Ukrajina, stejně jako její spojenci, zastává názor, že nádrž vyhodili do vzduchu Rusové.

„Po poklesu hladiny je možné vytvořit ložiska nemocí přenášených komáry, především západonilské horečky,“ řekl. „Vysokou technickou úroveň připravenosti USA na použití infikovaných vektorů dokazuje patent na dron určený k šíření infikovaných komárů ve vzduchu,“ navázal Kirillov, detaily o zmiňovaném patentu nenabídl. „V souladu s popisem dron dopraví nádobu s hmyzem do oblasti a vypustí je. Při kousnutí mohou komáři infikovat vojenský personál nebezpečnou infekcí, jako je malárie. Popis patentu zdůrazňuje, že infikovaný voják není schopen plnit bojové úkoly, které mu byly přiděleny,“ snažil se vysvětlit ruský velitel.

Západní vojenští experti připomněli, že když Rusko přijde s nějakým takovým prapodivným obviněním, většinou jsou to právě oni, kdo se snaží realizovat zmiňovaný plán. Kirillovo prohlášení přišlo poté, co opět z ruských řad zaznělo, že Kyjev pracuje na „špinavé“ jaderné bombě.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa