Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Královská rodina tajemného Bhútánu má nového člena: „Dračí“ král se pochlubil tříměsíční dcerou

Autor: Darina Jíchová - 
16. prosince 2023
13:10

Himálajské království Bhútán je země opředená tajemstvími a legendami, jeho královská rodina, dračí král a královna, jak se vladaři Džigmemu Khesaru Namgjelovi Wangčhugovi (43) a jeho manželce Džecün Pemě (33) říká, se těší velké oblibě a to převážně díky sociálním sítím, kde pravidelně sdílejí snímky ze svého života. Právě na svých profilech se pochlubili i fotkami nové princezny, tříměsíční dcerky Sonam Jangden Wangčhug, z přepychového ceremoniálu u příležitosti oficiálního oznámení jejího jména, uvedl list Daily Mail.

Malá princezna je třetím potomkem královského páru, který má už dva syny: korunního „dračího“ prince Džigmeho Namgjela Wangčhuga (7) a mladšího syna Ugjena (3). Král Džígme je mezi lidmi neuvěřitelně populární, trůnu se ujal v roce 2006 po abdikaci svého otce a korunován byl v roce 2008, svou vyvolenou si vzal v roce 2011. 

Bhútánská královská rodina oznámila narození malé princezny. Bhútánská královská rodina oznámila narození malé princezny. | Facebook Jeho královského veličenstva krále Džigmeho Khesara Namgjela Wangčhuga,

Stejně jako jeho manželka i on studoval ve Velké Británii. Na rozdíl od svého otce oznámil, že jeho manželství bude monogamní. Bhútánci si rovněž museli zvyknout na to, že král často a hojně projevuje svou náklonnost k manželce na veřejnosti, a v tisku se o nich proto referuje jako o „Williamovi a Kate Himálaje“.

Královská rodina snímky z dceřiny oslavy sdílela na svém instagramu, kde i vysvětlili, co jména Sonam a Jangden znamenají. V bhútánštině se Sonam vykládá jako dlouhověkost, hodnota a štěstí, Jangden pak jako vzácný šperk, blahobyt nebo prosperita. Malá princeznička na svých prvních fotkách byla zabalená v růžové hedvábné dece a k tomu měla ladící čepičku. „Její královská výsost se narodila 9. září tohoto roku,“ oznámila rodina na sociálních sítích.

Jmenovacího obřadu se účastnili nejen zástupci šlechty, ale také duchovenstva a lidu. Královský pár má mnoho sourozenců. Zajímavostí je, že několik z nich se rovněž vzalo, například vladařův mladší bratr Džigme Dordži Wangčhug se před několika lety oženil s královninou starší sestrou Yeatso Lhamo a v roce 2020 si králova mladší nevlastní sestra, princezna Eeuphelma, vzala mladšího bratra královny Dasha Thinlaye Norbuha. 

Dračí král a královna se letos v květnu účastnili korunovace britského krále Karla III., královna pak počátkem června vyrazila do Jordánska na svatbu korunného prince Husajna.

Video  Perly jako univerzální šperk: Noste je jako Kate  - Videoredakce ženských webů, foto Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi