Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na přání Schwarzenberga vybrali 2 miliony Kč! Rodina ho uložila v symbolické datu

Aktualizováno -
11. prosince 2023
17:46
Autor: Jakub Kopřiva, ČTK - 
11. prosince 2023
05:00

K věčnému spánku uložila nejbližší rodina v neděli Karla Schwarzenberga (†85). Ten spočinul v rodové hrobce u zámku Orlík. Obřad byl o dost skromnější než sobotní poslední rozloučení v katedrále svatého Víta na Hradě. Schwarzenberga do rodinné hrobky uložili na jeho nedožité 86. narozeniny a spočinul vedle svého bratra Bedřicha či rodičů. V pondělí pak vyšlo najevo, že do sbírky, která se uskutečnila již v kostele při vystavení Schwarzenbergovy rakve, lidé přispěli více než dvěma miliony Kč.

Rakev s ostatky Karla Schwarzenberga byla od minulé středy do pátku vystavena v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem, rozloučit se s ním přišlo na 11 tisíc lidí.

Dle Schwarzenbergova přání se vybralo více než dva miliony korun, o tom, kam konkrétně peníze poputují, rozhodne rodina. Lidé mohli přispívat do kasičky v kostele i prostřednictvím QR kódu.

Schwarzenbergova rodina poděkovala v pondělí za účast na rozloučení i péči o nemocného.

Symbolické datum uložení do hroby

Poslední rozloučení se státními poctami s politikem, dvojnásobným šéfem diplomacie i někdejším hradním kancléřem proběhlo v sobotu na Hradě.

Soukromý a zrakům veřejnosti zcela uzavřený rodinný obřad začal na Orlíku v neděli v poledne. Datum to bylo více než symbolické, protože kníže by právě v neděli oslavil 86. narozeniny. Příjezdová cesta a okolí byly veřejnosti nepřístupné a rodinu dovezla auta až k branám hrobky. Asi po hodině a půl uložení zpopelněných ostatků skončilo a Schwarzenbergové z místa odjeli. Už v sobotu poděkovala za rozloučení v Česku dcera Anna Karolína (54).

„Děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert,“ řekla na vzpomínkové akci v pražské Lucerně.

Velká prázdnota

V katedrále sv. Víta se v sobotu sešla rodina a významní smuteční hosté, aby vzdali hold knížeti. Nad rakví přikrytou schwarzenberskými barvami promluvil i prezident Petr Pavel (62).

„Odejde-li dobrý člověk, zůstává po něm vždy prázdno. Prázdnota, kterou za sebou zanechává Karel Schwarzenberg, je bolestná a veliká,“ řekl Pavel, podle něhož mělo Česko štěstí, že si kníže vybral jako svoji životní cestu službu své vlasti. V katedrále zahrálo několik skladeb, které si Schwarzenberg přál, třeba československá hymna a na závěr koleda Narodil se Kristus Pán a 34krát odbil zvon Zikmund. Každý úder se rovnal jednomu roku od pádu totality.

Polibek na rozloučenou

Sobotního posledního rozloučení se samozřejmě účastnili Schwarzenbergovi nejbližší. I když se syn Jan (55) i vdova Theresa (83) občas usmáli, bylo na nich znát, že je to pro ně velmi emotivní chvíle.

Když se loučili s knížetem před cestou na Orlík, Jan rakev políbil a Theresa jen stěží zadržovala slzy. I ve tváři dcery Anny Karolíny se zračil velký smutek a třeba snacha Francesca slzy zadržet nedokázala.

Video  Sbohem, tati: Schwarzenbergovu rakev převezli z Prahy na Orlík. Syn Jan ji před odjezdem políbil.  - ČTK, Blesk - David Malík / Foto ČTK - Ondřej Deml
Video se připravuje ...

Je s bratrem i rodiči

Orlík si jako místo posledního odpočinku vybral Schwarzenberg sám. Jako hlava rodu si mohl vybrat z několika míst, kde by mohl být pohřben.

V orlické hrobce jsou uloženi k věčnému spánku jeho rodiče nebo bratr Bedřich a další významní členové rodiny. Třeba maršál Karel I. Filip, který měl významný podíl na porážce Napoleona v bitvě národů u Lipska v roce 1813.

Loučila se i Lucerna

Velký vzpomínkový koncert s názvem Karel žije dál proběhl v sobotu v pražském Lucerna Music Clubu. Zavzpomínat na knížete přišel třeba jeho dlouholetý souputník Miroslav Kalousek (54, TOP 09), jeho spolupracovník z Hradu Michael Žantovský (74), ale třeba i pravá ruka premiéra Tomáš Pojar (49).

Celou akcí provázeli novináři Jindřich Šídlo (51) a Světlana Witowská (50) a zahrála i legendární undergroundová kapela Garage.

Podívejte se na záznam celého rozloučení v katedrále sv. Víta:

Video  Schwarzenbergův pohřeb: Rakev se vydala na poslední cestu, mši zakončila hymna.  - Blesk TV, ČT
Video se připravuje ...

Uživatel_5650492 ( 12. prosince 2023 08:47 )

Zjevně o něm nic nevíš. Hážeš špínu ostudo.... měl by jsi se hanbou propadnout.....
Marie M.

dynaty ( 12. prosince 2023 06:43 )

pravda je, že 2miliony nic moc 👎

Uživatel_5650492 ( 11. prosince 2023 22:45 )

No ty jsi nevychovanec.....
Marie M.

Uživatel_5650492 ( 11. prosince 2023 22:44 )

Taky bych to stopla. Je to ostuda co tady ty lidi píšou.
Marie M.

votomtoje ( 11. prosince 2023 22:33 )

Tvůj nick je podle Karlova bývalého kámoše?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa