Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velké loučení se Schwarzenbergem: Syn Jan líbal rakev, dcera Lila dojala na mejdanu v Lucerně

  • Autor: D. Kraus,A. Hechtová - 
    10. 12. 2023
    05:00

    Za úderů zvonu Zikmund se v sobotu ve Svatovítské katedrále Česko naposledy rozloučilo s knížetem Karlem Schwarzenbergem (†85). Své sbohem přišla dát také rodina. Zádušní mši doprovázely státní pocty, čest, které se většinou dostává pouze význačným osobnostem. Rakev byla zahalena ve schwarzenberských bílo-modrých barvách, do katedrály ji doprovodila Hradní stráž za zvuku Mozartova Requiem. Po mši se vydalo auto s rakví do místa Schwarzenbergova posledního odpočinku - k rodinné hrobce u Orlíku. V Lucerně se mezitím rozeběhl mejdan pro Karla. S jedním velmi dojemným prvkem, o který se postarala Schwarzenbergova dcera, přezdívaná Lila.

  • 1.Pusa od syna

    Většina Schwarzenbergovy rodiny žije trvale v Rakousku. Na zádušní mši do Svatovítské katedrály přijela manželka Therese Schwarzenbergová (83). Vzhledem k svému věku přijela na invalidním vozíku.

    Dorazili i syn Jan Nepomuk Schwarzenberg (55) a dcera Anna Karolína Schwarzenbergová (54) s exmanželem. Tím je známý britský scénárista Peter Morgan (60).

    Syn Jan Nepomuk se dojemně  loučí s otcem Karlem Schwarzenbergem (9.12.2023) Syn Jan Nepomuk se dojemně loučí s otcem Karlem Schwarzenbergem (9.12.2023) | ČTK/Ondřej Deml

    Video  Příjezd manželky a syna na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Synovec četl česky

    V katedrále svatého Víta během obřadu veřejně vystoupil i synovec zesnulého Karla Schwarzenberga Ferdinand (34), který přečetl v češtině pasáž z Bible. 

    Před oltářem byly slavnostně vystaveny Řády bílého lva a zlatého rouna, u rakve se skvěl rodový znak. Samotný obřad trval zhruba dvě hodiny. Zazněly kromě promluv také písně, které si kníže přál – třeba československá hymna nebo koleda Narodil se Kristus Pán a 34 údery zahřímal zvon Zikmund.

    Video  Synovec Ferdinand na mši za Karla Schwarzenberga přečetl evangelium  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Halík vzpomínal na gentlemana

    V sobotu byly ostatky za policejního doprovodu převezeny do hrobky na zámek Orlík. Tam byl Schwarzenberg pochován ve společném rodovém hrobu, společně s 23 svými předky. Uložila ho nejbližší rodina.

    Kněz Tomáš Halík (75) v řeči Schwarzenberga označil za gentlemana a vychovatele soudobé české společnosti, který šel všem příkladem. „Myslím, že by Karel Schwarzenberg měl vejít do naší historické paměti jako vychovatel soudobé české společnosti, vychovatel šlechetnosti,“ řekl Halík.  

    V adventním čase zazněla také Schwarzenbergova oblíbená koleda Narodil se Kristus Pán. Podle Graubnera k tomu měl i dobrý důvod. „Říkával, v dějinách nebylo nic většího než narození Krista a nic významnějšího pro můj život a pro mou věčnost,“ připomněl arcibiskup.

    Video  Halík na pohřbu Schwarzenberga: Gentleman bez buranství s báječným humorem  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Pavlův projev a slzy Čaputové

    „Karel Schwarzenberg miloval svoji vlast. A měli jsme štěstí, že ze všech cest, kterými se mohl v životě ubírat, si vybral právě cestu služby v České republice. Ani v době, kdy tu nemohl žít, nevynechal jedinou příležitost, aby svoji zemi podporoval,“ říkal během projevu prezident Petr Pavel.

    „Chybí mi tak dnes jako blízký člověk. Výjimečný politik, intelektuál, zásadní osobnost našich moderních dějin, obratný diplomat, svědomitý pokračovatel historického rodu, lesník, jak sám o sobě rád a s nadsázkou říkal. Odešel člověk, který miloval život a svoji zem. Člověk velkorysý, laskavý a moudrý, který ve svém nadčasovém vnímání běhu dějin vždy dokázal rozlišit mezi dobrem a zlem. Člověk, na kterého budeme s vděčností a úctou vzpomínat. Karel Schwarzenberg bude této zemi chybět,“ dodával Pavel.

    Po jeho boku v katedrále nechyběla první dáma Eva Pavlová, ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která si společně s Pavlovou zazpívala i československou hymnu.

    Video  Československou hymnu na mši za Schwarzenbega zpívala v Praze i Čaputová  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Poslední cesta na Orlík

    Na obřadu vystoupil i kardinál Dominik Duka. „Několik týdnů před smrtí nás pozval k obědu do svého sídla na Dřevíči a podáním rukou se připravoval na cestu k tomu, v něhož po celý život věřil a v něhož doufal,“ řekl Duka. 

    Po obřadu ve Svatovítské katedrále se auto se Schwarzenbergovou rakví vydalo na poslední cestu na Orlík.

    Video  Sbohem, tati: Schwarzenbergovu rakev převezli z Prahy na Orlík. Syn Jan ji před odjezdem políbil  - ČTK, Blesk - David Malík / Foto ČTK - Ondřej Deml
    Video se připravuje ...

  • 6.Mejdan pro Karla v Lucerně

    Od 16:00 se v pražské Lucerně rozjela akce s názvem Karel žije dál. Na vzpomínkovém koncertě mimo řady kapel vystoupilo i několik řečníků, mezi kterými nechyběli ani Schwarzenbergovi kolegové z politiky jako například Michael Žantovský či Miroslav Kalousek. O akci byl natolik enormní zájem, že lístky do sálu se poměrně záhy kompletně vyprodaly. Pro ty, kteří si nestihli vstup včas zajistit, pořadatelé zpřístupnili on-line přenos.

    Na bývalého hradního kancléře a ministra zahraničí zavzpomínal i Alexandr Vondra (ODS). „Byl to učitel. S revolucí jsme se k té minulosti museli postavit zády, nebylo na co navazovat. A teď přišel tenhle člověk, který udělal ten most, na co navazujem,“ uvedl o době, kdy Schwarzenberg působil jako jeho nadřízený.

  • 7.Vděk dcery Lily

    Na akci Karel žije dál promluvila i Schwarzenbergova dcera Anna Karolína, blízkými zvaná Lila. Její nečekané vystoupení vyvolalo dojetí v zaplněném sále.

    „Celá tato zkušenost v Praze nádherná a úchvatná. Lidé se ve sněhu řadí, aby se rozloučili s mým otcem, děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert,“ řekla roztřeseným hlasem Schwarzenbergová.

    Video  Lila Schwarzenbergová na pódiu Lucerny (9. prosince 2023)  - Karel žije dál
    Video se připravuje ...

    Minulý rok tuzemská kina uvedla dokument Můj otec, kníže, který je intimním portrétem vztahu Karla Schwarzenberga postavený na rozhovorech dcery Lily Schwarzenbergové se slavným otcem.

    Celovečerní snímek je pohledem do komplikovaného vzájemného vztahu otce a dcery, která vyrůstala v aristokratické rodině. Česko-rakouský film měl premiéru na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech a promítal se i v sobotu v Lucerně.

    Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
    Video se připravuje ...

laskava ( 10. prosince 2023 18:07 )

Vzdát čest jeho nejbližšími, ne tyátr pro Česko, nic významného našemu národu nepřinesl. 👎

laskava ( 10. prosince 2023 18:05 )

Lépe řečeno český politik k ničemu. 👎

laskava ( 10. prosince 2023 18:03 )

No jestli se tahle komedie bude opakovat vždy, když zemře poslanec nebo senátor (nic víc Schwarzenberg v Česku nebyl), tak to se máme na co těšit. 👎 😕

padrino ( 10. prosince 2023 16:14 )

Twl,komunista Narcis na mši a klaní se šlechtě.To je jako když se klaněl Palachovi. 😨
Příbuzní údajného vlastence, kteří neumí ani slovo česky a naučí se jen pár frází, aby se neřeklo. 😕

andorea ( 10. prosince 2023 14:04 )

Vdova není na vozíku “vzhledem k věku”, ale ochrnuta po úrazu na lyžích. Je vidět, ze ani nevíte co píšete…

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa