Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sbohem, tati. Se Schwarzenbergem se v Praze loučili manželka Therese, syn Jan i „nezbedná“ dcera

Aktualizováno -
9. prosince 2023
15:00
Autor: ver, ČTK - 
9. prosince 2023
12:10

S Karlem Schwarzenbergem se do Prahy přijela rozloučit nejbliží rodina. Na zádušní mši dorazila manželka Therese Schwarzenbergová, syn Jan Nepomuk Schwarzenberg i dcera Anna Karolína Schwarzenbergová. Většina rodiny žije trvale v Rakousku.

Rodina dorazila do katedrály sv. Víta několik minut před začátkem zádušní mše, hned po ní přišel prezidentský pár.

Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Schwarzenbergem začalo v poledne. Mši sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, kázal kněz Tomáš Halík. Čtení z evangelia přednesl synovec zesnulého Ferdinand.

Halík ve svém kázání vyzdvihl Schwarzenbergu pokoru, humor, rodovou tradici i lidovost, které podle Halíka vrátil důstojnost. „Ukázal rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím,“ řekl kromě jiného o zesnulém.

Video  Synovec Ferdinand na mši za Karla Schwarzenberga přečetl evangelium  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Po dvouhodinové mši, kterou zakončila československá hymna a koleda Narodil se Kristus pán, se průvod s rakví na cestě od oltáře zastavil u Schwarzenberské kaple, současně zaznělo 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky.

Obřadu se kromě rodiny, přátel a spolupracovníků zúčastnily stovky pozvaných hostů - prezidentský pár, ministři, členové obou parlamentních komor, bývalý prezident Miloš Zeman, někdejší premiér Petr Pithart, zástupci domácí i evropské šlechty, diplomaté, lidé z kulturní obce, představitelé významných institucí a další osobnosti veřejného života.

Dorazila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci tří evropských vládnoucích šlechtických rodin - monacký kníže Albert, velkovévoda Jindřich Lucemburský a princ Alois z Lichtenštejna. Do Prahy přijel i Ferdinand Zvonimir Habsburský, pravnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Rakouského.

Video  Příjezd manželky a syna na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Britskou královskou rodinu zastupoval velvyslanec Matt Field. Pozvánku na poslední rozloučení ale dostali i Schwarzenbergovi sousedé či lidé, kteří exministrovi pomáhali - například Jaroslava Valová, dcera zahradníka, který pracoval pro rod Schwarzenbergů v Čimelicích.

Rakev z katedrály vyprovodil smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, který v bitvě u Lipska porazil Napoleona.

Vůz s rakví krokem projel okolo nedalekého Černínského paláce, kde sídlí česká diplomacie. Schwarzenberg ji jako ministr vedl dvakrát. Z Prahy vůz zamířil na Orlík, kde nejbližší rodina uloží ostatky do hrobky.

20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

Zobrazit celý online

AHel ( 9. prosince 2023 22:47 )

Státní pohřeb... hnus, už nebyl ve funkci, to měla cvakat rodina!!! U nás jde všechno, na nemocné děti nejsou peníze a na starého dědka, který se tahal z ***, která dala chlapům i ženštinám.... hnus.... a Halík tak tomu korunu.... jaké zatuchlé češství....co to pámbíčkách žvaní za kraviny. Já mám dojem, že se svět zbláznil.

ELLA Průšová ( 9. prosince 2023 20:09 )

On byl ale neplodný, to sám říkal, že proto to manželce toleruje! Houby, byl to bl.bec zlodějskej! 😨

Donna ( 9. prosince 2023 19:14 )

To je přesně vystiženo

padrino ( 9. prosince 2023 17:53 )

Neskutečně hamižná rodina. 🤢 On ze záhrobí škemrá na Ukrajinu, rodina přijala nabídku na možnost pohřbu se státními poctami,kterou platíme z našich daní......Aby ne,vychcaná rodina,peněz jako šlupek,ale ušetří. 😂 To nevadí,že měl Šláfenberk své poslední přání. 😉 A katedrála sv. Víta?Koukám,že tam může mít pohřeb kde kdo.Např. slovenský režisér a agent StB Jakubisko,který dostal i nové srdce "přednostně" nebo "rakouský kníže",údajně vlastenec,který neznal české státní symboly a ani slova české hymny. 😕

Michal Kamenik ( 9. prosince 2023 15:12 )

... jak tohle můžete psát pane, vždyť tam vidím samé vlastence 🙃🙂.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa