Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem (†85): Zpopelnili ho? A kdy a kde vzdát hold?

Aktualizováno -
6. prosince 2023
11:33
Autor: Daniel Kraus, ČTK - 
6. prosince 2023
05:00

Rakev bývalého ministra zahraničí, knížete Karla Schwarzenberga (†85) bude ode dneška pro veřejnost vystavena v pražském kostele Panny Marie pod řetězem. Lidé se mohou naposledy přijít rozloučit vždy od 12. do 22. hodiny. A to až do pátku. Podle informací Lidových novin z okruhu pozůstalých přitom bylo Schwarzenbergovo tělo již zpopelněno. Ostatky knížete pak byly dnes převezeny do malostranského kostela, kde budou vystaveny od 12:00 do 22:00.

Čestnou stráž u Schwarzenbergovy rakve s urnou budou držet skauti i členové armády, uvedl řád maltézských rytířů, jehož členem kníže byl. Organizátoři pak žádají, aby lidé v kostele nezapalovali svíce. Podle parte si Schwarzenberg přál místo květin finanční dary na obranu Ukrajiny i pro řád maltézských rytířů. Přispívat bude možné přímo na místě.

Anketa

Chystáte se osobně rozloučit s Karlem Schwarzenbergem

Ano
Ne

 

„Uzavřená rakev s urnou bude přístupná veřejnosti od 6. 12. do 8. 12. v řádovém kostele Panny Marie pod řetězem, a to vždy od 12 fo 22 hodin,“ uvedl na instagramu synovec Ferdinand.

Ostatky knížete budou následně převezeny do katedrály sv. Víta, kde se v sobotu bude konat pohřeb se státními poctami.

Video  První den vystavení rakve s urnou Karla Schwarzenberga (6. prosince 2023)  - Blesk.cz - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Dorazí Pavel a Čaputová

Smuteční řeč pronese prezident Petr Pavel (62). A dorazí i slovenská hlava státu Zuzana Čaputová (50). „Mohu potvrdit, že se paní prezidentka zúčastní pohřbu,“ uvedl pro Blesk mluvčí Čaputové Martin Strižinec.

Přijde i milenka?

Na pohřeb ve svatovítské katedrále by chtěla dorazit i Schwarzenbergova bývalá milenka Jana Vopěnková. Jeho smrt nese těžce. „Mluvila jsem s ním dva dny předtím, než se to stalo. Říkal mi, že je na tom líp, a pak najednou umřel. Jsem úplně zdrcená,“ řekla redakci Prima Ženy.

„Milovala jsem ho, je to pro mě strašně těžké. On mi vždy říkal Milostivá. Byl to tak blízký člověk,“ doplnila Vopěnková. „Oni nechtějí, abych tam šla. Spolupracovníci a rodina to nechtějí... Já bych ale na pohřeb chtěla jít, protože mě to všechno strašně moc mrzí.“

Fiala popsal poslední návštěvu

Na svoji poslední návštěvu knížete v nemocnici včera zavzpomínal premiér Petr Fiala. „Hrozně dobře jsme si popovídali. Pořád měl ten svůj realistický, ale současně hodnotový pohled na zahraniční i naši politiku. Požádal jsem ho i o společnou fotku, ale tu jsem nikde nezveřejnil. Budu ji mít jako vzpomínku.“

Přijdou Czernin i Constantin Kinský

Tomáš Czernin (TOP 09) pro Blesk sdělil, že samozřejmě na rozloučení přijde. Karel Schwarzenberg byl pro něj velkým vzorem od jeho 20 let a obdivoval ho za vlastenectví a znalost české historie.

Vedoucí marketingu zámku Žďár nad Sázavou Jitka Kadlčíková pro Blesk uvedla: „Pan Constantin Kinský bude účasten sobotního pohřbu Karla Schwarzenberga“. Také František Kinský se pohřbu zúčastní, potvrdila Blesku jeho manželka Martina.

Filip Sternberg účast dříve potvrdil, aktuálně je však omluven kvůli nemoci, sdělila Blesku kastelánka hradu Český Šternberk Zuzana Míková.

Anketa

Chystáte se osobně rozloučit s Karlem Schwarzenbergem

Ano
Ne

Klaus nedorazí, je po covidu

Pohřbu se nezúčastní ani bývalá hlava státu Václav Klaus (82), protože se zotavuje z covidu, kdy měl i několik dní dojíždět do nemocnice. „V současné chvíli je již oficiálně mimo karanténu, přesto v rámci rekonvalescence omezuje část programu na několik příštích dní,“ řekl Blesku Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Schwarzenbergově rodině ale exprezident podle svých slov kondoloval.

 

Video  Lidé čekají ve frontě před kostelem, kde je vystavena rakev Karla Schwarzenberga. (6. prosince 2023)  - Blesk.cz - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

mildred ( 7. prosince 2023 17:48 )

Kecaj , dědek je v rakvi,nezpopelneny, přeci by tak velkou rakev,neměli,na urnu. Bojej se,aby ho někdo neukradl,.

Uživatel_5650492 ( 7. prosince 2023 12:15 )

Potrefená husa se vždycky ozve.....
A diplom z vysoké školy má kdekdo...
Marie M.

padrino ( 7. prosince 2023 02:49 )

Neskutečně hamižná rodina. 🤢 On ze záhrobí škemrá na Ukrajinu, rodina přijala nabídku na možnost pohřbu se státními poctami......Aby ne, vychcaná rodina, peněz jako šlupek, ale ušetří. 😂 To nevadí, že měl Šláfenberk své poslední přání. 😉 A katedrála sv. Víta? Koukám, že tam může mít pohřeb kde kdo. Např. slovenský režisér a agent StB Jakubisko, který dostal i nové srdce "přednostně" nebo "rakouský kníže", který neznal ani slova české hymny. 😕

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/do­maci-zivot-v-cesku-posledni-rozlouceni-se-schwarzenbergem-bude-v-katedrale-sv-vita-239740

paralenka ( 6. prosince 2023 22:49 )

😁 😁 😁 Konečně jsem se zasmála, byl by to parádní nekrolog.

paralenka ( 6. prosince 2023 22:45 )

👎 👎 👎 Nad koho se povyšujete??? Nemáte právo lidi soudit! Dejte se na politiku, tam se můžete vykecávat do aleluja, stačí si vybrat tu pro vás jedinou správnou stranu! 😁 😁 😁 Co vy jste udělala pro druhé? Já dost, tisíce zdejších lidí mají své byty ve vlastnictví, a všichni, kdo se za ně pět let angažovali, byli vysokoškoláci, madam, včetně mě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa