Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala o návštěvě u Schwarzenberga a poslední fotce: Věděl jsem, že situace je velmi vážná

Video se připravuje ...
Autor: ver - 
6. prosince 2023
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) ve vysílání pořadu Ptám se, pane premiére zavzpomínal na svého bývalého vládního kolegu Karla Schwarzenberga. „Je to výrazná, významná osobnost nejenom české politiky nebo českého veřejného života, ale i evropského formátu,“ řekl Fiala Blesku. Ten Schwarzenberga navštívil v nemocnici těsně před jeho převozem do Vídně, kde o pár dní později zemřel. 

„Já jsem Karla Schwarzenberga znal celá léta. Taky jsem s ním byl ve vládě, kdy on byl ministr zahraničí, já jsem byl ministr školství,“ řekl Blesku Fiala a následně označil Schwarzenberga za osobnost evropského formátu. 

To se podle premiéra jasně ukázalo i při jeho pondělní návštěvě Rakouska, kde na Schwarzenberga zavzpomínali prezident Alexander Van der Bellen i kancléř Karl Nehammer. „Byla tam taková pěkná věc, že jsme šli s Karlem Nehammerem do kaple, která je v prostorách kancléřství, a zapálili jsme tam svíčku. Z toho je vidět, jaké veliké úctě se Karel Schwarzenberg těšil,“ dodal předseda vlády. 

Poslední fotka a rozloučení

Fiala navštívil Schwarzenberga v nemocnici krátce před jeho převozem do Vídně, kde kníže 12. listopadu zemřel. Setkání označil za „velmi pěkné“. „Hrozně hezky jsme si s Karlem Schwarzenbergem povídali a pořád měl ten svůj realistický, ale současně hodnotový pohled na zahraniční politiku, na naši politiku a jsem rád, že jsem tam byl,“ dodal Fiala. 

Anketa

Chystáte se osobně rozloučit s Karlem Schwarzenbergem

Ano
Ne

Fiala má z poslední návštěvy u knížete i vzpomínku v podobě společné fotografie. Tu se ale rozhodl nezveřejnit. „Karel Schwarzenberg chtěl, abychom si spolu udělali fotku. Tak jsme si udělali fotku, ale já jsem ji potom nezveřejnil. A budu ji mít jako vzpomínku, ale nezveřejnil jsem ji proto, že ten zdravotní stav už byl takový, že jsem věděl, že ta situace je velmi vážná,“ vysvětlil premiér. 

Fiala potvrdil, že se v sobotu 9. prosince zúčastní posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále. 

Video  CELÝ ZÁZNAM Fiala pro Blesk: O stávce, daních, nákupu Nutelly v Německu i Schwarzenbergovi  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 8. prosince 2023 17:34 )

Škoda že se nestihl přihlásit s Pekarovou do taneční soutěže ČT, jak chtěl. 😕

RASPUTIN ( 7. prosince 2023 15:53 )

Lžeš že nelžeš 🙂

RASPUTIN ( 7. prosince 2023 15:53 )

Zapomeň na to ferdo 😕

PepekRes ( 6. prosince 2023 20:12 )

Fialo drž hubu

RASPUTIN ( 6. prosince 2023 19:46 )

Alespoň ferdo nelži 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa