Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Den před smrtí Karla Schwarzenberga (†85): Rodina si ho povolala, řekl Blesku Czernin

Aktualizováno -
12. listopadu 2023
07:49
Autor: amb - 
12. listopadu 2023
05:00

Sněm TOP 09 se tentokrát konal bez Karla Schwarzenberga. Letos byl několikrát hospitalizovaný a před pár dny ho letadlo převezlo z české nemocnice do Vídně. Podle webu Echo zemřel v sobotu, tedy v den, kdy se jeho straniční souputníci a přátelé sešli k volbě vedení strany. Všichni na něj mysleli, pro Blesk svěřili, kdy s ním byli naposledy mluvili. Ještě pár dní před svým odchodem se totiž těšil čilé mysli a s kolegy byl v kontaktu. 

„Před každým hlasováním se ozve schwarzenberská fanfára a všichni ví, že Karel je tady s námi,“ popisoval poslanec Pavel Klíma atmosféru na sněmu TOP 09, kde letos neby spoluzakladatel strany a její čestný předseda. Už delší dobu se totiž léčil v nemocnici, dokonce byl převezen do Vídně. Sám Schwarzenberg Blesk Zprávám před pár dny řekl, že ho trápí srdce a ledviny, dříve se také svěřil s problémy s kůží.

„Odjel do Rakouska a podle mých informací tam odjel na soukromou rehabilitační kliniku, kde se rehabilituje, aby byl v blízkosti s rodinou… Myslím si, že ten jeho stav je stabilizovaný, není špatný. Hlava, ta je dokonalá, tělo přiměřenost,“ podělil se o poslední informace, které měl, pro Blesk Zprávy Vlastimil Válek, který opět připomněl, že si kníže péči v české Vojenské fakultní nemocnici velmi chválil.

„Minimálně duchem je Karel s námi, rehabilituje se v Rakousku a je potřeba, aby se jeho kondice upevnila,“ doufal ještě v sobotu Válek. Ostatně kvůli nemoci si Schwarzenberg nemohl osobně vyzvednout ani Řád Bílého lva od Petra Pavla.

„Je připraven dál sloužit. Samozřejmě nás mrzí, že tu není s námi. Všechna jeho vystoupení, někdy krátká, někdy delší, to je jako živá voda, slovo vedle slova. Pamatuju si, jak jsem si ještě v opozici jako předseda klubu stěžoval. Řekl mi: ,Pane profesore, taková třicetiletá válka, to bylo zle!‘ Ten jeho nadhled, že to vidí v takových obrovských souvislostech, jeho zkušenosti a přehled a generační paměť, to je něco, co se nedá nahradit. Buď jste Schwarzenberg, nebo nejste. Buď je s vámi, nebo není,“ uvedl ministr.

Czernin: Vyžádala si ho rodina

Senátor Tomáš Czernin přiznal, že zrovna pro něj je toto téma bolavým místem. „Chybí mi moc. Mám k němu určitě ještě bližší strach než ostatní. Je to kamarád mého tatínka, jezdil jsem k němu, když mi bylo okolo dvaceti. Troufnu si říct, že měl významný podíl na tvorbě osobnosti mladého muže, ale zkrátka věk nezastavíme a asi je to nešťastná kombinace věku a diagnózy. Takže teď prožívám dost těžké období,“ svěřil se Blesk Zprávám.

Tomáš Czernin s Karlem Schwarzenbergem v neděli ráno před projevem knadidátů na předsedu TOP  09 (24.11.2019) Tomáš Czernin s Karlem Schwarzenbergem v neděli ráno před projevem knadidátů na předsedu TOP 09 (24.11.2019) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

„Žádné aktuální informace nemám, ale vím, že do Vídně nejel, že by čekal lepší zdravotní péči, ale jednoduše si ho vyžádala rodina,“ řekl ještě v sobotu Czernin. Když mu bylo oněch 20 let, vedl se Schwarzenbergem dlouhé rozhovory. A Czernina štvali lidé, kteří mu během prezidentské kandidatury vyčítali, že neumí dobře česky. Jeho samotného totiž dokonce chytal za slovíčko.

„Když jsem žil v Krušných horách a ještě jsem tomu nerozuměl, říkal jsem mu, že ty lesy půjdou do háje. A on odpověděl: Uvědomuješ si, co jsi řekl za nesmysl, že les jde do háje?“ vzpomínal. A pro Blesk Zprávy reagoval rovněž Czerninův kolega ze Senátu a bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš: „V minulosti jsme se potkávali, vážím si ho, držím mu všechny palce.“

Nepřítomnosti Schwarzenberga na sněmu vnímal i Jan Jakob, předseda Poslaneckého klubu TOP 09, který v sobotu neobhájil svou funkci řadového místopředsedy. „Samozřejmě nám přítomnost pana čestného předsedy Schwarzenbergra velmi chybí. Všichni na něj myslíme, hlavně na to, aby byl zdráv. TOP 09 dal mnohé a vlastně svým způsobem je tady s námi přítomen, i přesto, že tady být nemůže.“

„Veškeré kořeny TOP 09, zahraniční politika, lidsko-právní politika, důraz na právní stát, na tom všem mu záleželo, stejně tak jako na zodpovědném hospodaření naší země. To jsou základy politiky TOP09, kterou on spolu s ostatními zakládal a které jí dal do vínku,“ popisoval Jakob.

„Mě chybí vždycky, když ho nevidím,“ řekl Blesku Miroslav Kalousek, spoluzakladatel strany, kterým byl právě i kníže.

Pekarová Adamová: Modlíme se za jeho zdraví

„Samozřejmě nám tady všem chybí a modlíme se za jeho zdraví,“ řekla Blesku staronová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jméno Karla Schwarzenberga však rezonovalo i během projevů politiků a političek. „Speciální poděkování míří Karlu Schwarzenbergovi,„ řekla Pekarová Adamová v sále, kde se sněm odehrával. „Snad se mu zdravotně bude dařit lépe,“ doplnila. 

A nebyla jediná. „Díky našemu čestnému předsedovi Karlovi Schwarzenbergovi máme zahraniční a lidskoprávní politiku v krvi. Jsou to věci, které nás vždy odlišovaly od soupeřů, ve kterých jsme byli čitelní, odvážní a měli jsme skutečný obsah. Neplnili jsme veřejný prostor prázdnými frázemi ani jsme nestříleli od boku. Bohužel jsme dnes tuto nadmíru důležitou oblast odevzdali konkurenci,“ prohlásil poslanec Ondřej Kolář.

Ještě v roce 2021 se Schwarzenberg sněmu zúčastnil. Tehdy se tato akce konala napůl online kvůli pandemii koronaviru, kníže se však zúčastnil prezenčně v hotelu Clarion. 

„Už bylo několikrát řečeno, že nastupujeme v opravdu blbé době. Je to zajímavé, zažil jsem to už podruhé. Když jsme svého času nastoupili poprvé do vlády ještě s Petrem Nečasem, tak začala hospodářská krize. Když skončila hospodářská krize, nastoupil pan Babiš,

Karel Schwarzenberg ve Varech používá vozík. Karel Schwarzenberg ve Varech používá vozík. | CNC_Martin Hykl
a tudíž měl poměrně lehké vládnutí. Na konci jeho vládnutí je v Čechách situace znovu opravdu mizerná a my se s tím musíme vypořádat,“ uvedl ve svém projevu Schwarzenberg v roce 2021. 

Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
 

Video se připravuje ...
Další videa