Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg dostane Řád bílého lva: Zdraví ale možná nedovolí knížeti si pro něj přijít!

Autor: Mii, ČTK - 
26. října 2023
08:36

Prezident Petr Pavel udělí v sobotu svému poradci pro zahraniční politiku Karlu Schwarzenbergovi státní vyznamenání. Exministr to potvrdil pro deník Právo s tím, že nejspíš dostane nejvyšší možné ocenění – Řád bílého lva. Schwarzenberg ale neví, jestli si ho bude moci vyzvednout osobně, dlouhodobě se potýká se zdravotními problémy.

„Ještě nevím, zda v sobotu půjdu. Pokud budu moci, tak ano. Je to velká pocta,“ uvedl politik, který stál u zrodu strany TOP 09. Pokud mu zdraví nedovolí dorazit osobně, vyznamenaní za něj převezmou syn Jan a manželka Therese.

Schwarzenberg byl v posledních týdnech hospitalizován, v nemocnici jej byl v první polovině října navštívit sám premiér Petr Fiala (ODS). S jakými problémy se tentokrát exministr léčí, není jisté. „Pečlivě sleduje aktuální dění, a tak jsme se nebavili jen o zdraví a nemocech, ale třeba i o současné situaci v Izraeli. Jeho vzpomínky a postřehy jsou vždy zajímavé,“ napsal Fiala po návštěvě.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak v pořadu Epicentrum na Blesk.cz uvedla, že Schwarzenberg se v nemocnici nudí. „Byla jsem za ním asi zhruba před 14 dny a musím říct, že mi udělalo radost, v jaké dobré náladě a – jestli mohu takto laicky říct – i v poměrně dobrém zdraví v tu chvíli byl. Jsme v kontaktu, voláváme si, protože on vždycky říká, že ho to v té nemocnici hlavně nebaví,“ líčila Pekarová v polovině října.

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nejvyšším státním vyznamenáním je právě Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádem TGM již Schwarzenberg oceněnen byl.

Kdo už také metál potvrdil?

Hrad uvedl, že nebude jména oceněných před slavnostním ceremoniálem, který proběhne v sobotu, prozrazovat. Poprvé po 10letém funkčním období Miloše Zemana medaile udělí Petr Pavel.

Některé osobnosti však již prozradily, že oceněny budou, například hudebník Vladimír Mišík či romská zpěvačka Ida Kelarová. Oba dva medaili od Zemana odmítli. Spekuluje se také o tom, že ocenění im memoriam získá bývalý šéf Senátu Jaroslav Kubera. I toho chtěl Zeman vyznamenat, avšak vdova po Kuberovi to odmítla. Pro Lidovky.cz pak letošní ocenění potvrdili Petr Pithart a Zdena Mašínová mladší.

Karel Čapek z odboru komunikace Hradu minulý týden sdělil, že ceremoniál předávání státních vyznamenání při příležitosti svátku 28. října bude odpovídat dosavadním zvyklostem, nejsou v plánu žádné zásadní změny programu. Očekává se účast 700 hostů ve Vladislavském sále, dalších 2000 ve Španělském sále.

Pavel dostal podle odboru komunikace stovky návrhů na vyznamenání mnoha osobností, ze kterých bude prezident čerpat i v dalších letech. Prezident může udělovat státní vyznamenání v takzvané řádové dny, jimiž jsou 1. ledna a 28. října.

Uživatel_5522193 ( 27. října 2023 23:38 )

Já radši maso ovare

dyskrymynaclja ( 26. října 2023 18:15 )

Pošle ramlici

dyskrymynaclja ( 26. října 2023 18:15 )

To by muselo jít přes translátor

Uživatel_5522193 ( 26. října 2023 15:43 )

PP mu ho může dopravit domů, alespoň se podívá s Dianou jak bydlí 😉

stoura ( 26. října 2023 14:04 )

Tak tohle je perfektně a pravdivě napsáno, díky!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa