Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj děkoval Fialovi za včasnou pomoc. Česko daruje Ukrajincům helikoptéry a další munici

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. července 2023
10:36
Autor: ČTK, amb, simao - 
7. července 2023
07:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes na Úřadu vlády sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Mluvili spolu o další podpoře Ukrajiny i její poválečné obnově. Zelenskyj děkoval za včasnou a pružnou vojenskou pomoc v podobě dělostřelecké munice i systémů protivzdušné obrany a také za pomoc ukrajinským uprchlíkům. Fiala slíbil, že Česko v podpoře Ukrajiny bude pokračovat i nadále. A uvedl, že ČR daruje Ukrajině další vrtulníky i munici, kterou Ukrajina v obraně před Putinovým Ruskem nutně potřebuje.

  • Podpora Ukrajiny je pro českého premiéra Petra Fialu (ODS) a českou vládu zahraničněpolitickou prioritou, ujistil dnes v Praze Volodymyra Zelenského Fiala.
  • Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, statisíce kusů velkorážní munice, pomůže s výcvikem pilotů a daruje zemi simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině.
  • Zelenskyj zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Česko podle Zelenského reaguje velice pružně a včas, což je zapotřebí pro ukončení války rozpoutané Ruskem.
  • Zelenskyj děkoval Čechům i za pomoc ukrajinským ženám, dětem a dalším uprchlíkům.
  • Fiala ocenil pokrok, který Ukrajina dělá na cestě do EU, Česko je připraveno jí v tom být maximálně nápomocné.
  • Zelenskyj poděkoval rovněž za ochotu ČR účastnit se obnovy Ukrajiny a také podporu vstupu země do EU a NATO.

„Když jsem v březnu 2022 odjížděl z Kyjeva, říkal jsem panu prezidentovi, že ho rád přivítám, co nejdříve to půjde, u nás v Česku. Jsem rád, že to dnes vyšlo,“ uvedl premiér Fiala před společnou tiskovkou s Volodymyrem Zelenským.

Ukrajinský prezident během tiskovky nešetřil slovy díků. Česko podle něj pomáhá Ukrajině pružně a včas. „Chtěl bych vám, pane premiére, i celé vládě poděkovat za celý ten obranný balíček, který poskytujete velice pružně a velice včas, což je zapotřebí pro ukončení této strašlivé války, kterou rozpoutala Ruská federace. Děkuji vám za  to, že rozumíte našim potřebám, které se týkají především dělostřelecké munice a systémů protivzdušné obrany,“ uvedl Zelenskyj po jednání s Fialou.

Zelenskyj: Děkuji Čechům za pomoc našim ženám i dětem

Co se týče poválečné obnovy Ukrajiny, Zelenskyj zmínil, že „tato obnova začíná již teď, kdy válka ještě zuří“. „A také děkuji za podporu našich snažení vstoupit do NATO a do evropských struktur. Je načase zahájit přístupová jednání o připojení Ukrajiny do EU,“ vyzval Zelenskyj.

„Také děkuji ČR za podporu ukrajinských uprchlíků na území ČR, za to, že jste jim poskytli ochranu před touto nelidskou agresí. A vždycky budeme vděční České republice za pomoc pro naše ženy, naše děti a pro všechny Ukrajince. Společně se snažíme zajistit podmínky pro to, aby se naši občané mohli vrátit na vítěznou Ukrajinu. Velice za to děkuji vám i celému českému lidu. Sláva Ukrajině,“ dodal Zelenskyj.

Fiala: Obdivuhodné, jak se statečně Ukrajina brání

„Velice rád vás, pane prezidente, milý Volodymyre, vidím tady u nás,“ řekl na tiskovce Fiala. „Návštěva jenom podtrhuje úzké přátelství obou našich zemí a podpora Ukrajiny je pro mně a pro moji vládu zahraničně-politickou prioritou. Nejenom proto, že je to podpora země, která se statečně brání přesile agresora, ale i proto, že Ukrajina bojuje za nás, za naši bezpečnost, za bezpečnost celé Evropy,“ upozornil Fiala.

Zmínil, že Česko přijalo rekordní počet uprchlíků z Ukrajiny a poskytuje vojenskou, materiální a humanitární pomoc. „A budeme v tom dále pokračovat a jsem přesvědčen, že budeme pokračovat velmi intenzivně. A budeme se také zapojovat do poválečné rekonstrukce Ukrajiny, kde věřím, že se pozitivně zapíší také české firmy. Pan prezident mě ujistil, že si je dobře vědom naší pomoci, která probíhá od samého začátku a že je připraven podporovat to, aby se Česko a české firmy zapojily do projektu na rekonstrukci Ukrajiny,“ uvedl na tiskovce Fiala.

„Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska,“ vysekl Fiala poklonu Zelenskému a upozornil, že škody, které Rusko Ukrajině způsobilo, jsou ohromné. „Bohužel, Rusko v tom pokračuje,“ podotkl Fiala. „Já samozřejmě nevím - a neví to asi nikdo - kdy válka skončí. Ale vím a jsem si jist, že síla a statečnost ukrajinského lidu nakonec ruského agresora porazí a je to důležité, protože bezpečnost Ukrajiny je bezpečnostní celé Evropy,“ doplnil Fiala.

Podle Fialy je důležité statečnému ukrajinskému národu otevírat dveře do EU a NATO. „Máme to dělat kvůli Ukrajině, i kvůli sobě, protože to bde znamenat do budoucna posílení bezpečnosti Evropy,“ míní Fiala a ocenil pokrok v ukrajinských reformách. Fiala také doufá, že se Zelenskyj bude moci zúčastnit osobně summitu NATO ve Vilniusu. Může počítat s tím, že ČR podpoří úsilí Ukrajiny o členství, uvedl český premiér.

Česko daruje helikoptéry a další munici

Ohledně další vojenské pomoci Ukrajině Fiala vypočetl, jak konkrétně vypadá. „Válka trvá asi 500 dní a my jsme poslali za tu dobu 676 kusů těžké techniky a přes 4 miliony kusů střední a velkorážní munice. To znamená, že každý den od prvního dne války z Česka na Ukrajinu odjíždí zhruba 10 tisíc kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet, bojové vozidlo pěchoty, houfnice, nebo něco podobného. Každý den. A  v této pomoci musíme dál pokračovat. Musí to dělat nejenom ČR, musí to dělat celý demokratický svět,“ poznamenal k české pomoci Fiala.

Zelenskému dnes Fiala potvrdil, že Česko daruje Ukrajině další helikoptéry a další statisíce kusů velkorážní munice. ČR pomůže Ukrajině také s výcvikem pilotů a dodá Ukrajině letecké simulátory.

Zelenskyj zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Náměstek ministryně obrany František Šulc a ukrajinský ministr pro strategická odvětví průmyslu Oleksandr Kamyšin podepsali před tiskovou konferencí Fialy a Zelenského memorandum o porozumění. „Jde už o zcela konkrétní projekty,“ uvedl Zelenskyj.

Z Prahy zamíří do Istanbulu

Zelenského po Úřadu vlády čeká ještě návštěva Sněmovny a Senátu. Ve čtvrtek večer se Zelenskyj setkal na Pražském hradě se svým českým protějškem Petrem Pavlem. Po jednání poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO.

Prezident Pavel ocenil odvahu ukrajinského národa i Zelenského, který v době ruské agrese a přímých hrozeb shání podporu pro svoji zemi mezi partnery a spojenci.

„Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ poznamenal Pavel.

Po setkání se Zelenským řekl novinářům, že Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z návštěvy v Bulharsku. Před příletem do Česka Zelenskyj na twitteru konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Z Česka Zelenskyj zamíří pro změnu do Istanbulu - v Turecku má v plánu jednání s prezidentem Erdoganem.

Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.
12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa