Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj jednal v Bulharsku o podpoře Ukrajiny i NATO. Z Česka vyrazí do Turecka

Aktualizováno -
6. července 2023
17:08
Autor: ČTK - 
6. července 2023
12:47

Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Sofii po jednání s bulharskými představiteli. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinský státník přijel do bulharské metropole kolem poledne místního času, podle agentury DPA ho pozvala nová prozápadní bulharská vláda. Zelenskyj z Bulharska zamíří do Česka, uvedla agentura AP. V pátek by měl navštívit Turecko.

„Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země. Na telegramu mezitím informoval o setkání s premiérem Nikolajem Denkovem. „Hlavním tématem našich rozhovorů je samozřejmě bezpečnost našich zemí a celé naší Evropy, podpora obrany a obranná spolupráce. Základní prioritou je energie,“ napsal.

V předchozím příspěvku na stejné platformě Zelenskyj uvedl, že má na programu také mimo jiné jednání se svým protějškem Rumenem Radevem. „Podpora obrany, euroatlantická integrace Ukrajiny, summit NATO, bezpečnostní záruky a realizace mírového plánu,“ napsal po příletu do Sofie Zelenskyj. Kyjev usiluje o to, aby NATO na nadcházejícím summitu ve Vilniusu dalo Ukrajině jasný signál, že země bude moci v budoucnu vstoupit do Severoatlantické aliance.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na cestu prezidenta do Bulharska prohlásil, že Kyjev dělá vše pro to, aby do války „zatáhl“ co nejvíce zemí. Rusko napadlo svého souseda loni v únoru a Ukrajina se od té doby - i s pomocí dodávek západních zbraní - ruské agresi brání a snaží se dobýt zpět Rusy okupovaná území.Mnoho zemí se už do tohoto konfliktu zapojilo, ať už přímo či nepřímo,“ řekl novinářům mluvčí ruské hlavy státu podle agentury TASS. Zelenského jednání podle něj nebude mít zásadní vliv na „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi vůči Ukrajině.

Podle serveru Ukrajinska pravda Zelenskyj do Sofie přiletěl bulharským vládním speciálem z moldavské metropole Kišiněva. Moldavsko sousedí s jihozápadní částí Ukrajiny. Do bulharské metropole přiletěl krátce po poledni místního času (tedy po 11: 00 SELČ).

Server Politico před tím napsal, že se jednání mají zaměřit na dodávky zbraní na Ukrajinu a spolupráci ohledně jaderných elektráren. Setkání Zelenského s Radevem označil jako potenciálně napjaté, jelikož bulharský prezident bývá označován za proruského a staví se odmítavě k vyzbrojování Kyjeva.

Bulharsko, které je členem Evropské unie a také Severoatlantické aliance, vyváží na Ukrajinu množství munice od začátku ruské invaze loni v únoru, činilo tak ale hlavně přes prostředníky. Server Euractiv dříve poznamenal, že Bulharsko Ukrajině neposkytuje stíhačky ani tanky, ale zejména starou munici, která je stále použitelná. Bulharská armáda je jednou z mála v rámci NATO, která má stále velké zásoby munice do starých sovětských zbraní, které Ukrajina ve velkém používá.

Nový ministr obrany Todor Tagarev před pár dny v rozhovoru se státní televizí BNT uvedl, že Bulharsko letos navýší vojenskou pomoc Ukrajině. Dodal, že zbraně budou poslány poté, co Sofia dokončí analýzu potřeb ukrajinské armády a rovněž toho, jakou pomoc je bulharská armáda schopna poskytnout.

Vláda Nikolaje Denkova, který je podle Politica silně proukrajinský, nastoupila do funkce začátkem června poté, co dohodu na jejím vytvoření po složitých jednáních oznámila dvě prozápadní uskupení - koalice kolem strany GERB expremiéra Bojka Borisova a reformistický blok kolem strany Pokračujeme ve změně bývalého premiéra Kirila Petkova.

Zelenskyj zamíří i do Turecka

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pátek navštíví Istanbul, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Dnes to píší turecká média. Oba politici by měli hovořit o válce na Ukrajině či o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.

V konfliktu, který začalo Rusko v únoru loňského roku, se snaží Turecko vystupovat jako prostředník. Loni v srpnu Erdogan navštívil Ukrajinu a se Zelenským jednal několikrát po telefonu.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Mezi hlavními body pátečního jednání bude dohoda o přepravě ukrajinských zemědělských komodit, která vstoupila v platnost zhruba před rokem. Dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou pomohly dojednat OSN a Turecko. Smlouva byla několikrát prodloužena a její platnost končí 17. července. Moskva již uvedla, že nevidí důvod, proč ji obnovit. Rusko dlouhodobě tvrdí, že není naplněna ta část dohody, která má usnadnit export ruských zemědělských komodit a hnojiv.

V uplynulých týdnech turecká média informovala, že by zemi měl v blízké budoucnosti navštívit i ruský prezident Vladimir Putin. To, že Putina Erdogan pozval na oficiální návštěvu, potvrdila i ruská diplomacie. Žádné konkrétní datum však zatím nebylo zveřejněno.

Video se připravuje ...
Další videa