Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zelenského čeká nabitý víkend: Přijme ho papež a italský prezident, v Německu převezme cenu

Autor: ČTK, swp - 
12. května 2023
14:07

Italský prezident Sergio Mattarella přijme v sobotu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dřívější neoficiální informace dnes potvrdila prezidentská kancelář, která ale z bezpečnostních důvodů nesdělila k jednání žádné další detaily. Očekává se, že Zelenskyj bude jednat i s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Podle zahraničních tiskových agentur se ukrajinský prezident ve Vatikánu rovněž setká s papežem Františkem. Vatikán ale tuto informaci nekomentoval.

Zahraniční cesty ukrajinského prezidenta obvykle podléhají utajení a média se o detailech dozvídají až s krátkým předstihem. Německý tisk ale na začátku května informoval, že Zelenskyj přicestuje tento víkend do Německa, kde bude jednat s kancléřem Olafem Scholzem. V Cáchách Zelenskyj převezme Cenu Karla Velikého. Únik těchto informací do médií údajně Kyjev ostře kritizoval, okolnosti začala vyšetřovat německá policie. Podle agentury DPA nad cestou stále visí otazník.

Oficiálně není potvrzeno sobotní jednání mezi italskou premiérkou a ukrajinským prezidentem. Podle nejmenovaných zdrojů je ale tato schůzka pravděpodobná. Oba politici spolu jednali v Kyjevě v únoru.

Zahraniční tiskové agentury ve čtvrtek na základě informací nejmenovaných zdrojů ve Vatikánu uvedly, že se Zelenskyj v sobotu setká i s papežem Františkem. Vatikán informaci nekomentoval. Italský tisk však poukázal na to, že v sobotu nemá papež žádný oficiální veřejným program.

Zelenskyj si s papežem po začátku ruské invaze telefonoval a Kyjev papeže pozval na návštěvu Ukrajiny. František pak mnohokrát vyjádřil svou blízkost ukrajinskému lidu, který označil za mučednický.

9:13
Dnes

S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. V českém prostředí podle průzkumu rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely pondělní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj hovoří v Haagu  - E15
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa