Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální popravu zajatého vojáka mají na svědomí Wagnerovci. Na jejich dopadení vypsali odměnu

Autor: ČTK, swp - 
13. dubna 2023
10:14

Brutální zavraždění zajatého ukrajinského vojáka, zachycené na videu, mají na svědomí ruští žoldnéři z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, které rozpoznal jejich někdejší spolubojovník, zběhlý do Norska. S odvoláním na tohoto zběha to řekl internetovému kanálu Chodorkovskij Live Vladimir Osečkin, zakladatel organizace Gulagu.net, která pomohla několika ruským vojákům z války proti Ukrajině utéci z Ruska do ciziny. Video údajně zachycující, jak ruští vojáci odřezávají ukrajinskému vojákovi hlavu, vyvolalo šok a pobouření.

„Spojili jsme se s Andrejem Medveděvem, bývalým velitelem jednotky 7. útočného odřadu Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, který je nyní v deportační věznici ve Švédsku, kde zadržovaní mají přístup k mobilní komunikaci a počítačům. Poslali jsme mu toto video. Opakovaně jej zhlédl. A své kolegy z Wagnerovy skupiny jednoznačně poznal podle typických přezdívek, podle toho, jak mluví, jak se vyjadřují a podle dalších charakteristik,“ řekl Osečkin.

Ve vysílání hovoří o věznici ve Švédsku, ale Medveděv podle dřívějších informací požádal o azyl v Norsku. Osečkin ohlásil také odměnu 3000 eur (asi 70.000 Kč) za další informace o pachatelích.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Osečkin připomněl, že už v roce 2017 se objevilo video údajně zachycující žoldnéře Wagnerovy skupiny v Sýrii, jak brutálně zabíjejí zajatce. Mrtvé tělo rozčtvrtili, polili benzinem a spálili.

Nynější mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce - které na Ukrajině používá ruská invazní armáda - uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky, vyšetřují ukrajinské úřady. Informovala o tom světová média, která zároveň upozorňují, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média píší, že ruští vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Ukrajinský ministr zahraničí přirovnal Rusko k teroristické organizaci Islámský stát. Podle Kremlu je video „strašné“ a je třeba ověřit jeho pravost. Nahrávka se podle serveru Meduza nejprve rozšířila na ruských telegramových kanálech podporujících vojenskou agresi Moskvy na Ukrajině a poté se začala šířit také na ukrajinských účtech.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na záběry uvedl, že svět je musí vidět, a vyzval světové vůdce, aby reagovali. „Toto je video Ruska takového, jaké je,“ řekl Zelenskyj.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění ukrajinského válečného zajatce ruskými vojáky. Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí. Videozáznam vyvolal ve světě i na Ukrajině, která se už přes rok brání ruské agresi, značné pobouření.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa