Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z televizní hvězdy a manželky oligarchy „zrádkyně“: Ukrajinci vydali zatykač na známou moderátorku

Autor: mav - 
13. dubna 2023
05:00

Politické debaty, Dobré ráno, Ukrajino, ale též X Faktor, Ukrajina má talent a Tanec s hvězdami. Ze všech těchto pořadů znají Ukrajinci moderátorku Oxanu Marčenkovou (49). V poslední době ji však vnímají hlavně jako manželku prokremelského oligarchy Viktora Medvedčuka, jejž Rusko vyměnilo za víc než stovku zajatých Ukrajinců. Nyní i vydal Kyjev zatykač na Marčenkovou.

Marčenková je hledána pro podezření z financování akcí zaměřených na násilnou změnu nebo svržení ústavního pořádku nebo převzetí státní moci, změnu hranic území nebo státní hranice Ukrajiny, uvádí Rádio Svoboda.

Už v únoru letošního roku soud obstavil její majetek v hodnotě přes 152 milionů dolarů (3,3 mld. Kč) – mj. podíly v regionálních energetických společnostech, které Marčenková vlastní prostřednictvím pěti společností v daňových rájích. Soud také zabavil dva pozemky, čtyři obytné budovy v Kyjevě a na anektovaném Krymu a deset automobilů. Dále byl zabaven majetek v 18 investičních, zemědělsko-průmyslových, telekomunikačních a dalších společnostech. Podle vyšetřování byl tento majetek „používán Medvedčukovou manželkou k provádění podvratné činnosti proti Ukrajině“. Koncem března soud zabavil další část jejího majetku v hodnotě téměř 12 milionů dolarů (257 mil. Kč). Ke 24. březnu se datuje i zatykač.

Ukrajinští diváci ji znají z talentových soutěží i politických debat. Několik ročníků uváděla pořad Ukrajina má talent (2009–2014) a X Factor (2010–2016). Roku 2018 soutěžila v Tanci s hvězdami (ukrajinské variantě StarDance), vypadla v polovině.

Od roku 2003 je moderátorka vdaná za Viktora Medvedčuka (68), jenž tehdy dělal šéfa kanceláře prezidenta Leonida Kučmy. Pro ni to je druhé manželství, pro něj třetí. Mají dceru Darynu (19), jejímiž kmotry jsou ruský prezident Vladimir Putin a manželka jeho chráněnce Dmitrije Medveděva Světlana. Daryna studuje ekonomiku v Moskvě, rodiče se za ní po invazi přestěhovali.

Sankce pro oligarchu a zbavení mandátu

Roku 2019 byl Medvedčuk zvolen do parlamentu za Opoziční platformu – Za život; v lednu 2023 byl mandátu zbaven. Už dřív, 19. února 2021, prezident Zelenskyj uvalil sankce jak na Medvedčuka, tak na jeho choť – kvůli financování terorismu zablokoval jejich majetky.

Následně se Marčenková přidala k manželově politické straně. „Můj manžel je doktor práv, akademik Národní akademie právních věd, politický aktivista, kterého se tak panicky bojíte, a to právem. Až do včerejška jsem byla jen jeho manželkou, přítelkyní a matkou jeho dětí. Vy sami jste mě však přiměli vzít do ruky politické zbraně, uvedla na YouTube s tím, že její rodina je „budoucností Ukrajiny“. „Teď máte místo jednoho Medvedčuka ještě Marčenkovou, která nikdy o vstup do politiky neusilovala, leč nedali jste mi na výběr.“

V květnu 2021 byl Medvedčuk obžalován z vlastizrady a zatčen, soud mu nařídil domácí vězení. V chaosu ruského vpádu se mu 28. února 2022 podařilo z domácího vězení uprchnout, ale v dubnu ho Bezpečnostní služba Ukrajiny zase dopadla. V září ho Rusové osvobodili v nerovné výměně – za Medvedčuka a 55 vojáků propustili 215 válečných zajatců z Mariupolu.

„Do Moskvy jsem jezdíval z různých důvodů. Na jeden den, dorazil jsem ráno a večer odjel,“ popsal v rozhovoru pro ruský První kanál letos v únoru. „A teď v Moskvě žiji trvale, z donucení. Ukrajinu jsem neopustil, byl jsem vyměněn.“

To Marčenková opustila Ukrajinu už týden před ruským vpádem, 18. února 2022. Kdosi ji na přechodu Černihiv na hranicích s Běloruskem natočil a záznam poskytl serveru Obozrevatel; jela zřejmě s bodyguardy, měli dvě terénní toyoty. Zamířila do Moskvy.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa