Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejdřív přišel o jachtu a teď zatkli i jeho: Kdo je Putinův přítel a kontroverzní oligarcha Medvedčuk?

Autor: jel - 
14. dubna 2022
05:00

Ukrajinská tajná služba SBU informovala, že zadržela proruského opozičního poslance, sedmašedesátiletého Viktora Medvedčuka, který uprchl z domácího vězení. Své tvrzení podpořila fotografiemi ukrajinského oligarchy s pouty na rukou. Volodymyr Zelenskyj později navrhl, aby byl politik vyměněn za ukrajinské zajatce. Medvečuk je znám svými prokremelskými postoji a k Putinovi má opravdu blízko. Navíc vlastní obrovský majetek. Jen jeho luxusní jachtu za miliardy mu na začátku války zabavili Chorvati. Teď ho chce ukrajinský prezident Zelenskyj vyměnit za zajaté ukrajinské vojáky.

Viktor Medvedčuk je dvanáctým nejbohatším mužem na Ukrajině, jehož majetek podle časopisu Forbes činí v přepočtu asi 13 miliard korun. Jedná se o velmi kontroverzní postavu s velmi úzkými vazbami na Moskvu. Sám oligarcha dokonce tvrdí, že Putin je jeho blízkým přítelem a že je ruský prezident kmotrem jeho nejmladší dcery.

Sankce na Medvedčuka dopadly téměř ihned po začátku války. V polovině března se totiž úřadům podařilo v Chorvatsku zabavit jeho luxusní jachtu Royal Romance. Plavidlo dlouhé 92,5 metru má podle webu SuperyachtFan hodnotu v přepočtu asi 4,4 miliardy korun. 

Přepychová loď pro 14 hostů a 22 členů posádky kotvila v přístavu v Rijece. Na její palubě se nachází i dvanáct metrů dlouhý a čtyři metry široký bazén, který ústí v miniaturní vodopád. 

Obviněn z vlastizrady

Oligarcha navíc do nedávna kontroloval tři televizní stanice, v nichž ale šířil proruské dezinformace, a tak byly zablokovány. Krátce po začátku války se dokonce objevily informace, že by si právě Medvedčuka Putin vybral jako prezidenta loutkové vlády, kterou chtěl dosadit do čela Ukrajiny. 

Lídra strany Opoziční platforma od minulého roku vyšetřovala policie. Právě kvůli vyšetřování byl v domácím vězení, z něhož ale uprchl. A proč že se o něj zajímají kriminalisté? Čelí obvinění z vlastizrady a z pokusu o plenění přírodních zdrojů na anektovaném Krymu a předávání tajných vojenských informací Rusku, za což mu hrozí až doživotí. Podle vyšetřovatelů zřejmě za vlády prezidenta Porošenka financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny. Politik loni na podzim obvinění odmítl s tím, že jsou nepodložená. Stíhání je podle něj nezákonné.

Loňské zatčení prokremelského politika bylo vnímáno mnohými lidmi jako zásah administrativy Volodymyra Zelenského proti zkorumpovaným politikům. To, že chce bojovat proti korupci současný ukrajinský prezident, proklamoval ve své předvolební kampani v roce 2019, kdy pak následně drtivě zvítězil ve volbách. Medvedčuk však z domácího vězení uprchl ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Po jeho útěku mu ukrajinské tajné služby poslali přes sociální sítě ostrý vzkaz, že na něj čekají želízka.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Ivan Bakanov ve středu prohlásil, že Medvečuk plánoval útěk z Ukrajiny přes území separatistického proruského Podněstří. Pomáhat mu měli agenti ruské tajné služby FSB, kteří ho prý chtěli dostat dále do Moskvy. Ukrajinské bezpečnostní složky Medvedčuka zadržely na cestě z Kyjeva, řekl Bakanov podle agentury Unian.

„Medvedčuka v přestrojení za vojáka ukrajinských ozbrojených sil (...) chtěli dovézt na ukrajinskou hranici. Tam ho měli lodí přepravit do takzvané ´Podněsterské moldavské republiky´, kde na něj už čekala evakuační skupina zvláštních jednotek FSB,“ tvrdí šéf SBU. Zadržený politik měl na fotografii, kterou zveřejnil v úterý prezident, na sobě ukrajinskou uniformu.

9:08
Dnes

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

9:11
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 780 lidí, 10 tanků, 21 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

8:19
Dnes

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

Zobrazit celý online

Video  Použili rusové chemickou zbraň? Exploze na Letišti v Praze! A Mynář staví další srub  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa