Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Demonstrace proti invazi: Dva lidé postříkali ruskou ambasádu červenou barvou, protesty i na Václaváku

Aktualizováno -
24. února 2022
14:16
Autor: ČTK - 
24. února 2022
12:15

Budovu ruského velvyslanectví v Praze postříkali demonstranti, kteří před ní protestují kvůli čtvrtečnímu útoku Ruska na Ukrajinu, červenou barvou symbolizující krev. Dvojici aktérů zadržela policie, dohlížející na akci. Před velvyslanectvím demonstrují od rána desítky lidí. Dva z nich osočili policisty i kvůli jejich přítomnosti na akci. Protest je ale bez potyček. Demonstrace probíhá i na Václavském náměstí, kde se sešla zhruba stovka lidí.

Kolem 10:00 stálo několik lidí u ambasády v Korunovační ulici s vlajkami Evropské unie. Více lidí se sešlo na náměstí Borise Němcova. Demonstranti před ambasádu položili transparent označující ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha. Někteří lidé mají kromě unijních vlajek také české, ukrajinské a běloruské vlajky nebo transparenty odsuzující válku. Chvílemi pouští ukrajinskou hymnu. Lidé si povídají, vyjadřují si podporu a sdělují aktuální zprávy ohledně dění na Ukrajině. Mezi demonstranty jsou Češi i cizinci.

Kolem 10:30 jeden z přítomných demonstrantů začal nahlas provolávat „Veřejná bezpečnost“, druhý vyčetl policii, že chrání ruskou ambasádu. Krátce před polednem pak policie zadržela dva protestující kvůli postříkání menší části budovy červenou barvou. Před 13:30 bylo před budovou ambasády podle odhadu ČTK kolem 60 lidí.

Václavské náměstí

Demonstranti se shromáždili také u sochy svatého Václava. Většinu protestujících tvoří mladí lidé. Přinesli si vlajky Ukrajiny nebo transparenty s anglickými nápisy, ve kterých vyzývají ke konci války, k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina nebo protestují proti ruské agresi. Občas demonstranti provolávají hesla jako „Sláva Ukrajině“. Podle odhadů ČTK se před polednem protestu účastnilo asi 100 lidí.

Proti ruské invazi chce ukrajinská komunita na pražském Václavském náměstí demonstrovat i dnes odpoledne. Od 17:00 svolala protest s názvem Praha stojí za Ukrajinou!, podporuje ho například spolek Milion chvilek. Účastníky svolávají prostřednictvím sociálních sítí, na facebooku zájem o účast projevilo kolem poledne přes 900 lidí.

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Ukrajinská pohraniční stráž poté uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Video  Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze. (24. února 2022)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa