Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nasadíme jaderné i superjaderné zbraně, pohrozil běloruský diktátor Lukašenko

Autor: amb, ČTK - 
17. února 2022
14:26

Bělorusko je připraveno hostit na svém území jaderné zbraně, pokud ho bude Západ ohrožovat. Při inspekci vojsk účastnících se společného cvičení běloruské a ruské armády to dnes uvedl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. „Pokud to bude nutné, pokud naši protivníci a soupeři podniknou hloupé kroky, nasadíme na ochranu našeho území nejen jaderné, ale i superjaderné zbraně,“ cituje Lukašenka agentura BelTA.

Západ uvalil na Bělorusko sankce po předloňských prezidentských volbách kvůli porušování lidských práv, Minsk se v reakci na to výrazněji přimkl k Moskvě.

Lukašenko také uvedl, že poblíž běloruského hlavního města by mohl být rozmístěn ruský systém protivzdušné obrany S-400. Ten se v Bělorusku už nyní nachází v rámci rusko-běloruského cvičení, podle Lukašenka jej obsluhují běloruští vojáci. Řekl také, že Bělorusko by rádo od Ruska koupilo nebo dostalo darem mobilní raketový systém Iskander, který je schopen nést mimo jiné jaderné hlavice.

Cvičení s Ruskem končí

Moskva dnes oznámila, že společné rusko-běloruské vojenské cvičení v Bělorusku skončí podle původních plánů, tedy do neděle 20. února. Lukašenko v této souvislosti odmítl možnost stálých ruských základen v zemi. Připustil však, že by ruští vojáci mohli zůstat po určitou dobu v Bělorusku i po skončení cvičení, „pokud to bude zapotřebí“. Dodal, že by v Bělorusku mohla zůstat část ruské vojenské techniky.

Po rozpadu Sovětského svazu se Bělorusko, stejně jako další bývalé sovětské republiky, pod tlakem Spojených států vzdalo jaderných zbraní rozmístěných na svém území a souhlasilo s jejich vrácením Rusku. Běloruská ústava tehdy stanovila, že země zůstane „bezjadernou oblastí“.

Tento článek by však v nové verzi ústavy, kterou navrhl Lukašenko a o níž budou Bělorusové hlasovat v referendu 27. února, měl být nahrazen ustanovením, které by „vylučovalo vojenskou agresi z území“ Běloruska vůči cizím státům, připomíná agentura AFP. Spojené státy podle ní ohledně chystané reformy vyjádřily znepokojení.

Prezidentem na věky?

Lukašenko, který Bělorusku vládne pevnou rukou od roku 1994, také řekl, že jestli bude Západ i nadále útočit na Bělorusko, bude Lukašenko „prezidentem navěky“. Bělorusové budou v referendu rozhodovat rovněž o omezení délky prezidentského mandátu, které by ale vstoupilo v platnost až po nástupu nově zvoleného prezidenta.

Lukašenkovi by to poskytlo příležitost ucházet se o další dvě funkční období po vypršení současného mandátu v roce 2025. Opozice označila plebiscit za nezákonný, podle ní má pouze legitimizovat Lukašenkovo setrvání u moci.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR: Rusko je zloděj! Jsme připraveni postavit se agresi  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Bělorusko je připraveno hostit jaderné zbraně, pokud ho bude Západ ohrožovat (17. 2. 2022) Bělorusko je připraveno hostit jaderné zbraně, pokud ho bude Západ ohrožovat (17. 2. 2022) | reuters

kaonkl ( 26. února 2022 15:58 )

Teď tu asi budu za blba, ale jaký je rozdíl mezi jadernou a superjadernou zbraní ? Google mi k tomu neřekl nic. A já fakt nevím

Zobrazit celou diskusi